Država dala dozvolu: Zlatibor dobija najveću panoramsku gondolu na svetu

Radovi počinju već sledeće nedelje, a devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera

  • 9

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje panoramske gondole na Zlatiboru, potvrdio je Sputnjiku predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Počinje izgradnja gondole na Zlatiboru

Novinarka "Gardijana" oduševljena Zlatiborom: Šume i lepa sela podsećaju na Alpe (FOTO)

Dozvola je stigla posle dvogodišnjeg "rata“ između prvog čoveka Čajetine i Ministarstva, koje je više puta odbilo da izda dozvolu za gradnju, uz objašnjenje da je zahtev nepotpun, ali i zbog, kako je navedeno, tehničkih propusta.

- Politika je debelo uplela prste u ovaj posao, ali za nas na Zlatiboru ovo nije politika već život - kaže za Sputnjik prvi čovek Čajetine Milan Stamatović, koji ne krije zadovoljstvo što konačno u rukama ima dozvolu za gradnju gondole:

- Sve to je sada iza nas. Nećemo se osvrtati na ono što je bilo. Najvažnije je da su stručne službe shvatile da je ovo dobar projekat, projekat za opšte dobro, a ne za dobro pojedinaca, kako je to ponekad predstavljano. Radovi počinju već sledeće nedelje. Većina opreme već je stigla.

Foto: Promo

Panoramska gondola koja bi trebalo da poveže Zlatibor i Čajetinu investicija je vredna 13 miliona evra i u potpunosti je finansira lokalna samouprava. Na pomenutu opremu već je potrošeno deset miliona evra.

Projekat od nacionalnog značaja, kako kažu u Opštini, iako skup, i te kako je isplativ, jer će bitno uticati na rast prihoda od turizma u ovom kraju.

Foto: www.mc.rs

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, na kom će se nalaziti međustanica. Gondola će moći da preveze šest stotina putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po deset mesta. Očekivanja su da se investicija od 13 miliona evra vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Odlukom SO Čajetina 2015. godine osnovano je JP "Gold gondola“ Zlatibor čija je osnovna delatnost prevoz putnika.

(Telegraf.rs / Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA