≫ 

Ova deca su najbolji čuvari starih zanata: Malene ručice vešto rezbare, vezu i stvaraju pravu magiju - a krajnji cilj je predivan! (FOTO)

Kako bi sačuvali stare i skoro zaboravljene zanate, svake godine se na prelepom prirodnom etno prostoru organizuju radionice sa iskusnim predavačima koji strpljivo rade sa decom

  • 1

Dečiji etno – kamp starih zanata tradicionalno 17. put za redom održava se u etno kuću "Torontal" u Ruskom Selu u blizini Kikinde. Letnji raspust mališani iz ovoga mesta zajedno sa još 80 dece iz okoline Vojvodine provode tako što uče stare zanate, kao što su vez, tkanje, rezbarenje, grnačrstvo, korparstvo, rad sa kožom i vunom.

Dragana je prva žena u Srbiji koja se bavi ovim zanatom: Jesu mi malo ogrubele ruke, ali snalazim se (FOTO)

Kako bi sačuvali stare i skoro zaboravljene zanate, svake godine se na prelepom prirodnom etno prostoru organizuju radionice sa iskusnim predavačima koji strpljivo rade sa decom.

Piroška Berta, predavač na dečjem etno kampu, kaže da su ove godine mališani imali priliku da od listova kukuruza prave unikatne lutke.

- Za ovu radionicu potrebna je kukurozovina, suve stabljike i lišće, lepak i puno mašte. Zadovoljna sam njihovim radom, puni su kreativnosti, a vole da rade i sa prirodnim materijalima - kaže nam Piroška.

Bela Šandor je došao iz Mađarske i već deset godina pravi nakit od kože.

- Zadovoljstvo je biti u Srbiji, deca polako uče ovaj zanat u kom je bitno strpljenje, sa kožom nije lako raditi, ali jednom kada se nauči možete praviti razne stvari, na ovom kampu napravili smo narukvice - kaže nam Šandor.

Foto: Telegraf

Natalija Lerinc, jedna od organizatorki dečjeg kampa, napominje da vreme tokom letnjeg raspusta deca koriste na najlepši mogući način, uče i stvaraju.

- Drago nam je što su se odazvali u velikom broju i što primećujemo želju za radom. Ove godine imamo decu iz inostranstva koja su oduševljena onim što mi radimo. Najviše im se dopada rad sa glinom. Nastavićemo i narednih godina, nadam se u još većem broju - kaže nam Natalija.

Bianka Berta (12), je naučila da pravi narukvice od malih sitnih perlica, Edmund Fazekaš (13) kaže da mu se najviše dopalo šivenje i da će se u budućnosti sigurno baviti nekim od ovih zanata. Marta Lacko (17) je već deset godina na dečjem etno kampu, naučila je da šije,veze, radi priveske i da plete.

Foto: Telegraf

Šandor Talpai, predsednik Udruženje građana "Torontal" ponosan je na ovaj kamp koji svake godine privlači sve više kampera, čiji je cilj da se stari zanati sa ovog područja sačuvaju, a ko bi ih bolje sačuvao nego mlađe generecije.

- Puno je volje i entuzijazma među decom i posebno sam zbog toga srećan. Deca pre svega imaju divan , prirodan prostor gde mogu da stvaraju. Po prvi put ove godine uveli smo nove radionice kao što je pravljenje predmeta od kože, trudimo se da svake godine uvedemo novu radionicu kako bi što više zanata mališani naučili - kaže Talpai.

Dečiji etno kamp u Ruskom Selu:

U sklopu etno kompleksa "Torontal" nalazi se nekoliko objekata, radionice za udruženje žena "Torontal", teniski teren, izložbeni prostor , a ove godine je završen i projekat "Suvenirnice" gde će vredne žene moći da izlažu svoje etno proizvode.

Foto: Telegraf

Etno kompleks "Torontal" jedan od retkih u okruženju stvoren je još davne 2004.godine u čijem sklopu se nalazi stara etno kuća stara više od veka u kojoj su sačuvani predmeti i nameštaj nekadašnjeg života na ovim prostorima. Etno kompleks "Torontal" čuven je i po organizovanju raznih kulturnih manifestacija kao što je festival gulaša, gomboca i mnogih drugih edukativnih radionica i manifestacija.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA