Pao dogovor, zaboravite na šaltere i čekanje: Uskoro u Srbiji elektronski izvodi i državljanstva

Sporazum je novi korak ka unapređenju elektronske uprave u našoj zemlji, te da ce se uspostavljanjem jedinstvene elektronske evidencije o državljanima Srbije ubrzati postupci prilikom izdavanja dokumenata, uz pojednostavljenu proceduru

  • 2

Ministri unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave, Nebojša Stefanović i Branko Ružić potpisali su Sporazum o saradnji izmedu dva ministarstva.

Stefanović objavio dobre vesti: Ubuduće bez odlaska u policiju po zapisnik

Jednim klikom do uvida u sudski postupak: Zaključen Sporazum o elektronskoj razmeni podataka

Cilj toga je uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Srbije, pa ce početi proces upisa podataka iz Knjige državljana u Centralni registar.

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da država konačno postaje servis građana i da oni više neće biti kuriri koji trče od šaltera do šaltera sa gomilom papira u rukama.

- Šalteri i papirologija konačno postaju prošlost. Sada je 21. vek i građanima i privredi moramo da olakšamo život, a ne da budu robovi birokratije - poručila je Brnabićeva, a saopštila je danas vladina Kancelarija za medije.

Ona je podvukla da su elektronski servisi jedan od prvih instrumenata u borbi protiv korupcije. Dodala je i da ne može da se razmišlja o poboljšanju uslova poslovanja i uvodenju više elektronskih servisa za privredu i gradane ukoliko matične knjige nisu u elektronskom obliku.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je Sporazum novi korak ka unapređenju elektronske uprave u našoj zemlji, te da će se uspostavljanjem jedinstvene elektronske evidencije o državljanima Srbije ubrzati postupci prilikom izdavanja dokumenata, uz pojednostavljenu proceduru.

Foto: Tanjug/MUP Srbije

- Gradani više neće morati da čekaju na šalterima za uverenje o državljanstvu, a i državni organi koji prikupljaju neophodna dokumenta umesto njih moći će te podatke da provere istog trenutka uvidom u Centralni registar. Sve to će olakšati i ubrzati ceo proces, od čega će najveću korist imati građani - rekao je Stefanović.

On je dodao da uspostavljanje aplikacije za vodenje evidencije o državljanima u okviru Centralnog sistema donosi i druge pogodnosti.

- Prenosom podataka iz postojećih evidencija koje nisu centralizovane dobićemo jedinstvenu elektronsku bazu koja garantuje bolje vodenje podataka i bržu dostupnost, ali i veću bezbednost podataka o ličnosti koji se nalaze u evidenciji - rekao je Stefanović.

Ministar Ružić je naznačio da se uspostavljanjem elektronske evidencije o državljanima Srbije pojednostavljuje rešavanje zahteva gradana koje imaju prema upravi.

- Nema više donošenja izvoda, uverenja i drugih nepotrebnih dokumenata koje mi već imamo u bazi, već će ovlašćeni državni službenik uvidom u Centralni registar proveriti sve podatke koji su mu neophodni za odlučivanje - rekao je Ružić.

Foto: Marko Todorović

Ružić je konstatovao da je to velika promena i olakšanje u radu i za državne službenike, jer će doprineti njihovom bržem i efikasnijem radu.

Kako je naveo, oni više neće više čekati da druge institucije pošalju neophodne podatke ili informacije poštom, faksom ili na drugi način, već će do podataka neophodnih za odlučivanje ovlašćena lica doći elektronskim putem.

- Ovo je revolucionarna promena za sve nas i znam da se svi tome radujemo - rekao je Ružić.

Potpisanim sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke gradana u elektronskom obliku na jednom mestu kako bi ubrzala rešavanje njihovih zahteva, imajući u vidu da više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, već ih službenici pribavljaju po službenoj dužnosti.

U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih matičnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava i ti podaci će do kraja 2017. godine biti u Centralnom registru matičnih knjiga, koji je u nadležnosti tog ministarstva.

Od danas, zahvaljujući MUP-u, započeće proces upisa podataka i iz Knjige državljana Srbije u Centralni registar.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    7. avgust 2017 | 14:54

    Manje zaposlenih, a mora se priznati primali su lepe plate za minimalan rad, a ima i koji su udarnicki radili.

  • Vesna

    8. avgust 2017 | 08:46

    Bar nesto pametno da se desi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA