Velika odluka: Lekari od danas mogu da prijave nasilje onlajn

Zdravstveni radnici spadaju u najrizičnije grupe kada se radi o nasilju na radnom mestu

  • 18
Foto: Profimedia

Lekari koji su tokom obavljanja svog posla bili izloženi verbalnom ili fizičkom nasilju od danas to mogu i da prijave Lekarskoj komori Srbije koja je na svojoj internet stranici otvorila mogućnost onlajn prijave nasilja.

Pale prve kazne za one koji NISU VAKCINISALI svoju decu: Evo koliko para će roditelji morati da plate

U saopštenju LKS poručuje da se zalaže za borbu protiv svih oblika nasilja u društvu i smatra da nasilno ponašanje nad zdravstvenim radnicima ne sme da bude tolerisano.

Kako se navodi, zdravstveni radnici spadaju u najrizičnije grupe kada se radi o nasilju na radnom mestu, a da je dodatni problem nizak nivo bezbednosti koja postoji u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Inače, istraživanja i ankete među zdravstvenim radnicima koja su rađena u Srbiji u poslednjih nekoliko godina pokazala su da je tokom radnog staža od 72 do čak 85,2 odsto lekara doživelo neki vid nasilja na radnom mestu.

Studija LKS o statusu lekara u Srbiji pokazala je da više od polovine lekara obuhvaćenih studijom, doživljava kao stresne sukobe sa bolesnikom ili članovima familije bolesnika.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Podaci na globalnom nivou, kako se navodi, potvrđuju da su zdravstveni radnici među profesijama koje su najviše izložene nasilju, jer je stopa fizičkih napada na radnom mestu u nekim zemljama čak četiri puta viša u zdravstvu nego što je prosek u svim delatnostima.

Direktor LKS Milan Dinić kaže da je nasilje nad zdravstvenim radnicima neprihvatljivo i da je namera da komora ohrabri kolege da prijave svaki vid nasilja koji dožive na radnom mestu.

- Tolerisanje nasilnog ponašanja nad zdravstvenim radnicima za posledicu nema samo rast nezadovoljstva zaposlenih, već i opadanje kvaliteta zdravstvenih usluga za građane - smatra Dinić.

Foto: Telegraf

Naveo je da lekari prijavom nasilja koje dožive na radnom mestu istovremeno pomažu jer je cilj Komore da predlaže izmene zakona i insistira na uvođenju preventivnih mera u zdravstvene ustanove kako bi se smanjilo fizičko, ali i verbalno nasilje kome su izloženi zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Odluke o pokretanju onlajn prijave nasilja, kao i sprovođenje ankete o nasilju među zdravstvenim radnicima donete su na sastanku Komisije za bezbednost zdravstvenih radnika Ministarstva zdravlja održanom 25. jula u LKS.

Na tom sastanku odlučeno je i da se u najskorijem periodu preduzmu konkretne mere kako bi se povećala bezbednost zdravstvenih radnika na radnom mestu i podigla svest u javnosti o problemu izloženosti zdravstvenih radnika različitim vidovima nasilja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mali Alek

    9. avgust 2017 | 13:02

    A gde i kako gradjani da prijave nesavesne lekare i da isti budu zaista procesuirani u skladu sa zakonom?

  • VAN

    9. avgust 2017 | 12:59

    Da li ne ignorisanje pacijenata od strane doktora jedan od oblika psihičkog nasilja, od koga pacijenti nemaju nikakvu zaštitu.

  • ABC

    9. avgust 2017 | 13:08

    A pacijenti, jel mogu i oni da prijave bahatost online?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA