Ko sme da "izađe na teglu" u Kikindi? Otkrivamo tajnu pripreme najboljeg ajvara na starinski način (FOTO)

Osnovni cilj ovog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg tradicionalnog proizvoda sa ovih prostora

  • 4

Gastro karavan Izađi mi na teglu” koji je pristigao i u Kikindu, okupio je iskusne domaćice, ali i domaćine koji su se nadmetali u kulinarskom takmičenju - spremanju najboljeg ajvara. Mirisi pečene paprika sa roštilja širili su se centrom grada, a Trg je tih nekoliko sati bio prava domaćinska avlija u kojoj se spremala omiljena zimnica u Srbiji.

PRIDRUŽI SE NAJVEĆEM KARAVANU NA BALKANU: Uskoro počinje četvrta sezona manifestacije "Izađi mi na teglu"

- Ko nije probao ajvar ne zna šta je propustio, složili su članovi se iz ekipe “Focus Media Pro” koji su se okušali u pripremi starog srpskog jela.

CENOVNIK: Da li su jeftiniji domaći ajvar, turšija, ljutenica i kuvani paradajz ili da to kupite u radnji!

Ni Babina ekipa, nije se libila posla. Mali i veliki domaćini porodice Šibul vešto su pekli paprika, ljuštili je, mleli pa zatim kuvali. U porodici Šibul, priprema zimnice predstavlja tradiciju pa je ajvar samo deo širokog asortimana koji se nalazi u njihovom špajzu:

-Ajvar pravim godinama, ovom prilikom mi pomažu sin i ćerka, a tu je kum Neša iz Mokrina. Pokazali smo kako se ajvar pravi na starinski način - rekao je Miloš Šibul koji će pripremu ajvara nastaviti tek kada se završi manifestacija. Zimnica se mora spremiti, jasan je domaćin.

Foto: Telegraf

Kulturni kuvari na čelu sa majstoricom Tanjom Nožicom, pripremili su jedan od najukusnijih ajvara. Tanja kaže, da je najbolji ajvar onaj koji se spremi samo sa paprikom, bez paradajza i patlidžana.

Karavan “Izađi mi na teglu” tokom projekta će posetiti 30 gradova širom Srbije, a cilj je da se uz pravljenje stare srpske zimnice podstiče takmičarski duh.

- Pobednici u Kikindi će imati priliku da učestvuju na veliko finale koje će biti održano u Sokobanji 14. Oktobra - kaže Ljiljana Vukotić, organizatorka takmičenja “Izađi mi na teglu”.

Foto: Telegraf

Organizatori manifestacije za sve učesnike obezbedili su štandove, oko 30 kilograma paprike, peći za pečenje i kuvanje, ogrev, tegle sa poklopcem, začine i sav ostali neophodni pribor, a na kulinarima je bilo da ponesu varjaču, kutlaču, noževe, mašinu za mlevenje paprika i drugo po potrebi.

Osnovni cilj ovog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg tradicionalnog proizvoda sa ovih prostora, prvenstveno u mestima u kojima se održava, a zatim i finalno, za titulu najboljeg u državi.

Foto: Telegraf

Ovogodišnji pobednici takmičenja u Kikindi su učenici Ekonomsko-trgovinske škole koji su spremili najukusniji ajvar, recept ostaje tajna, kažu “Mlade nade” srpskog kulinarstva.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    15. septembar 2017 | 13:59

    Pa u ajvar i ne ide paradajz! U ajvar pored paprike ide patlidzan, bez njega ajvar je nikakav, sirotinjski. A seljaci stalno mesaju ajvar i pindzur! Ccc...

  • Kosovka

    17. septembar 2017 | 08:45

    Cim se doda patlidzan vec je to.pindzur

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA