Baka Drenka je malo dvorište pretvorila u rajski vrt, ali to nije jedina stvar koja je čini najposebnijom u Ruskom Selu (FOTO)

Održavanje bašte ni malo nije lak posao, ali za ovu vitalnu osamdesetogodišnju staricu, kopanje, sađenje i presađivanje predstavlja pravu terapiju

  • 5

Da bašta može imati izgled poput onih bajkovitih, potvrdila nam je osamdesetogodišnja Drenka Turudija iz Ruskog Sela, kraj Kikinde.

Bili smo na najlepšoj terasi u Beogradu. Anđa ima preko 200 biljaka, a u ovom malom raju uspeva i egzotično voće (FOTO)

Baka Drena kako je iz milošte mnogi zovu, malo obično dvorište pretvorila je u pravi rajski vrt. Prepuna jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka, ova bašta sa više od sto vrsta cveća mala je oaza mira i spokoja, uređena vrednim rukama ove starice.

- Cveće sam oduvek volela, a od kako sam u penziji potpuno sam se posvetila uređenju dvorišta i bašte. Ja sam od onih baka koje ne vole da sede, sa jeseni sadim baštu, a uvek gledam da zasadim i neku novu vrstu cveća. Nisam brojala , ali sigurno da ima više od sto vrsta cveća - kaže baka Drena.

Održavanje bašte ni malo nije lak posao, ali za ovu vitalnu osamdesetogodišnju staricu, kopanje, sađenje i presađivanje predstavlja pravu terapiju:

- Ovde pronalazim mir, najlepše je raditi sa biljkama, koliko im vremena posvetite, one vam dvostruko vraćaju. Najviše volim ruže puzavice, muškatle su lepe oko prozora, a volim i petunije, zimske ruže, narcise, zumbule i tujice.

Foto: Telegraf

Svakodnevno održavanje ovog rajskog vrta, baka Dreni ostavlja vremena da se posveti i svojoj drugoj najvećoj ljubavi -pravljenju prave bosanske pite.

Iako živi u Vojvodini već više od pola veka, baka Drena rodom iz Prijedora , svojih korena, ali ni običaja se nije odrekla:

- Pitu sam naučila još kao devojčica da pravim sa nepunih trinaest godina. Rano sam ostala bez majke pa me je pomajka Milka u Bosni naučila kako se mesi prava bosanska pita. Pravim je već više od šezdeset godina, ni jednu nedelju nisam preskočila, a da za stolom nije bilo pite - kaže nam Drenka.

Foto: Telegraf

Recept po baka Dreni sasvim je jednostavan. Potrebno je oko 1,5 kilogram brašna, nekoliko jaja, prstohvat soli, malo vode i mešanje testa može da počne:

- Koristim mekano brašno i volim da ga prosijem, dodam jaja, ulje, so, malo vode i mesim. Najbitnije je kako zamesite testo, ne sme da bude ni previše mekano ni tvrdo. Uvek ispod testa dodajte malo brašna kako se ne bi lepilo.

Foto: Telegraf

- Mesite ga do određene čvrstine, a onda ga pustite da se malo "odmori“. Kao u svakom poslu, kada malo odmorite postajete sveži i živahni, tako vam je i testom, posle odmora postaje živahno i spremno za nadev - objašnjava mi stručno ova vrsna kuvarica.

Pita se obično razvlači oko celog stola, a nekada ni ne mora:

- Koristim samo oklagiju i dobro ga razvučem. Pored pite sa sirom, omiljena u njenoj porodici je čuvena pita“krompiruša“, za njom pita sa mesom, kiselim kupusom, sirom i blitvom, dok od slatkih najčešće mesi pitu "bundevaru“ i sa jabukama.

- Moj pokojni suprug Mirko najviše je voleo pitu „krompirušu“. Posebno volim da je mesim kada mi dolaze ćerke, zetovi i unučići. Ipak, najlepšu umesim za sina Radovana koji živi u Francuskoj. Često me deca obilaze, sin iako je daleko stalno me zove i pita- Mama, ima li pite sa "krompirom“. Eto, pola sveta obišao, ali se staroj bosanskoj piti svi vraćaju - priča mi baka Drena.

Foto: Telegraf

Pored toga što u svom rajskom vrtu rado dočekuje goste, baka Drena vremena ima i da plete, hekla i veze. Živi kako kaže, mirnim i spokojnim životom, a najsrećnija je kada joj dođu deca, ćerke Dragana i Rada, unučići i praunučići.

Ponosna na sina Radovana, proslavljenog fudbalera koji je igrao za Francuskog drugoligaša „Gazaleka“ Ajacccio, baka Drena sa nestrepljenjem isčekuje njegov ponovni dolazak sa porodicom.

Baštu prepunu cveću, dopunjuju i rodne voćke, šljive, kajsije,a smokva joj kako kaže -obilato rađa svake godine.

Puna ljubavi prema svojim biljkama i ljudima, ova osamdesetogodišnja starica kaže, da je najbitnija ljubav u svemu što radite, pa otuda i nije čudo što ovaj rajski vrt cveta tokom cele godine.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😄

    20. septembar 2017 | 08:51

    Svaka čast nek ste živi i zdravi još puno godina i da negujete cvece i ja obožavam cvece ono svaki dan učini lepšim i sarenijim 😄😘

  • Grof

    20. septembar 2017 | 09:52

    Bravo baba a u nas samo znaju krtolu luk

  • Dragan Tegeltija

    20. septembar 2017 | 15:35

    Svaka cast,zivi i ,fravi bili 100 godina,i napravite jednu pitu za zeta Mrdju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA