• 4

Nema više seksa za početnike u osnovnim školama u Vojvodini!

Novi sekretar Vladimir Batez nije dozvolio njegovo dalje finansiranje, iako je imao uvid u odlične rezultate koji su postignuti tokom trogodišnjeg rada u vojvođanskim školama

 • 4

Nakon tri godine rada u više od 70 osnovnih škola širom Vojvodine, udruženje "Skaska" prestaje sa edukacijom đaka, roditelja i nastavnika u okviru projekta "Zlatni most - seks za početnike ".

Zadatak za drugi razred osnovne škole pola Srbije ne može da reši: I nastavnici su u šoku! (FOTO)

SREĆAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: U klupe danas seda 68.000 prvačića

Ovaj projekat bio je finansijski podržan od Pokrajinskog sekreterijata za omladinu, ali novi sekretar Vladimir Batez nije dozvolio njegovo dalje finansiranje, iako je imao u uvid u odlične rezultate koji su postignuti tokom trogodišnjeg rada u vojvođanskim školama.

Seksualno sazrevanje zauzima veliki deo u procesu odrastanja. Stoga realizatori projekta smatraju da je razbijanje predrasuda i tabua u oblasti reproduktivnog zdravljaod velikog značaja za razvoj adolescenata.

- Osnovni cilj je bio da se poveća svest o reproduktivnom zdravlju i seksualnosti kod učenika, pre svega sedmaka i osmaka, ali i uspostavljanje komunikacije o ovim temama između roditelja i nastavnika sa jedne i dece sa druge strane. Radionice drže jedna od najpopularnijih autorki za decu i mlade Jasminka Petrović, kao i psihološkinja i autorka popularnih knjiga za tinejdžere Ivana Lukić.

Foto-ilustracija: Profimedia

Skoro svi prosvetni radnici su upoznati sa njihovim radom - kaže za Mrežu 21 Tatjana Tabački iz udruženja "Skaska".

Projekat je u međuvremenu akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i namenjen je učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima, a sve u cilju traženja modela kako prosvetni radnici da implementiraju stečeno znanje sa seminara u redovnu nastavu. Ekipa udruženje "Skaska" sada ide po pozivu po školama širom Srbije, ali više ne radi sa najmlađima i njihovim roditeljima, već isključivo sa nastavnicima.

- Analiza upitnika, evaluacija projekta, ali i činjenica da smo u nekim školama bili više puta na poziv nastavnika ili roditelja, upoznali dve ili tri generacije učenika iz jednog mesta, govori nam o sjajnoj reakciji baš one ciljne grupe koja nam je u fokusu i kojoj se obraćamo, pre svega dece i njihovih roditelja i nastavnika.

- Evaluacija projekta je po prvi put dala uvid u razmišljanje dece koja pohađaju osnovnu školu na temu promena u obrazovnom sistemu.

- Naime, u 99% slučajeva učenici žele i hoće da razgovaraju na temu adolescencije i seksualnosti, ali im ne odgovara okvir ili forma koji se naziva uvođenje novog predmeta. Zato mislim da ovu važnu temu treba uvesti u škole, ali je bitno na koji način i na nama je da zajednički odgovorimo na to pitanje - zaključuje Tabački.

Inače, početak realizacije projekta pratile su i reakcije desničarskih organizacija koje su bile burne, ali predvidive. Međutim, veći problem je to što je, kada je prestalo finansiranje projekta izostala reakcija javnosti i finansijera, dok su vladajuće stranke konfuzne kada je reč o ovoj, za mnoge još uvek tabu temi.

Daljinac

(Telegraf.rs /Mreža 21 )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • čarls bronson

  21. septembar 2017 | 18:35

  Pa klinci su mogli nastavnicima da drže predavanje o ovoj temi. Da li je to razlog za izbacivanje ovog predmeta ?

  13
  1

  Podelite komentar

 • Pali-dron

  21. septembar 2017 | 17:07

  Uh, a ja se uplašio da ga je bilo... Kad ono - udžbenik! Eto koliko je bitnije da đaci nauče da se za naslove i njihove izvedenice koristi veliko početno slovo.

  9
  0

  Podelite komentar

 • Јанко

  29. maj 2018 | 23:08

  Требало,би да видите садржај књиге и гнусне илустрације, порнографск па д вам буде јасно да није ни требало да улази у школе.Бизарна, порнографска књига, са вулгарним, прстачким текстовима и још одвратнијим илустрацијама. Одвратно!!!

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok