• 8

Stručne komisije pretresaju 58 opštih bolnica: Smrt malog Radenka "probudila" Srbiju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije želeo da otkriva raspored poseta da se na terenu ne bi unapred pripremili za dolazak radnih grupa i time zapravo maskirali pravu situaciju

  • 8

Deset radnih grupa formiranih po nalogu ministra Zlatibora Lončara danas kreće u obilazak 58 opštih bolnica u Srbiji, pišu "Novosti".

BEZ MITA DO OPERACIJE: Ministarstvo formiralo komisiju za borbu protiv korupcije u zdravstvu

Kako navodi list, to je praktično nastavak kontrola započetih u oktobru prošle godine posle smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice od komplikacija preloma ruke.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, potvrdio je za "Novosti" da su formirane komisije za obilazak opštih bolnica i da se kreće u novi krug obilazaka, ali nije želeo da otkriva raspored poseta da se na terenu ne bi unapred pripremili za dolazak radnih grupa i time zapravo maskirali pravu situaciju.

- U ove posete sada će se uključiti i republičke stručne komisije za sve oblasti medicine, kako bi se na najužem stručnom nivou našla najbolja rešenja za probleme koji postoje na terenu. Tako će, recimo, u kardiološka odeljenja opštih bolnica ići direktor KCS, dr Milika Ašanih, u onkološka direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Radan Džodić, na ortopedska, direktor Ortopedsko-hiruške bolnice "Banjica", profesor dr Zoran Baščarević - rekao je Mahmutović za "Novosti".

Foto: Marko Todorović

Među problemima koji iskrsavaju u zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti najuočljivi je taj što, po oceni Ministarstva zdravlja, previše pacijenata upućuju u najveće medicinske centre. Primećeno je da je ta pojava doskoro bila najizraženija krajem nedelje i vikendom, i takva praksa je malo "sasečena", ali se i dalje u mnogim slučajevima koje treba da reše opšte bolnice pacijenti šalju u kliničke centre, pišu "Novosti".

- Moramo da vidimo šta su razlozi za to i da to rešavamo. Ako je problem kadar, slaćemo lekare iz velikih centara da idu u unutrašnjost na ispomoć ili da po potrebi edukuju tamošnji kadar. Ako nedostaju neki aparati pa se zbog toga pacijenti prosleđuju na viši nivo zdravstvene zaštite, moraćemo da ih kupimo -kazao je Mahmutović.

Printskin: Youtube/ tv sitel

On navodi da će se gledati koliko bolnice imaju pacijenata, intervencija koje same rade i kolik obolelih šalju u kliničke centre, na osnovu podataka iz upitnika koje su bolnice popunile.

- Kad sve to ''skeniramo'' imaćemo precizan uvid koji bolnici nedostaje kada i kojeg profila, koji im aparati fale, kako su organizovane. O svemu ćemo izvestiti ministra Lončara. Osnovna ideja, međutim, nije da mi budemo kontrolori nego da uočimo probleme i da za svaki od njih republičke stručne komisije daju predlog mogu li i na koji način da se reše - rekao je Mahmutović za "Novosti".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tokom ranijih poseta opštim bolnicama uočeno je, kako kaže dr Mahmutović, da u unutrašnjosti ima vrsnih stručnjaka, ali da oni rade u uslovima koji su, ipak, drugačiji od onih u kliničkim centrima.

- Želja nam je da se u takvim slučajevima uslovi rada značajno poboljšaju, pre svega u smislu nabavke dodatne opreme, kako bismo se približili tome da imamo ravnomerno razvijen zdravstveni sistem i da svi pacijenti imaju jednaku zdravstvenu zaštitu - zaključuje dr Mahmutović.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Evdokija

    A tek kakvo je Vranje dr.dok te pregleda cigara mu je u usta i na sve strane pepeo

  • Zoran

    Neka dodju u vršcu i da vide perfektni haos i korupciju, žalosno što narod sve tamo mora da podnese ; i mnogo toga da precuti, tamo su svi šefovi od cistacica pa sve do direktora. GDE God moraš; moraš prvo da platis .NIKO TAMO NE KAŽE DOBAR DAN. već ŠTA TREBA , ŠTA HOĆETE .Moja MAJKA JE UMRLA 2011 godine odveli je 1. maja labaratorija nije radila do 6.maja sastavila gospoda sve praznike, dobila trombozu ništa te nedelje nije radjeno nijedan pregled nije uradjen glavna lekarka koja je tih dana bila dežurna dala dijagnozu od prilike: molili smo da nas na kratko puste kod nje , kažu "propisi" ne može a iz austrija smo stigli bolnicu.platili setrici da nas na kratko puste do nje , kad smo došli do sobe izdrala se cistacica na nas i izbacila nas vani..ta naša golgota je trajala do 7.maja kada je umrla. Ovde na zapadu imaju čak i krizni tim koji pruža psihološku pomoć najrodjenijima...akod nas ni saučešće; ubedjen sam da svaka opšta bolnica u srbiji a da ne pominjem ambulante tamo je još gore i još veća nevaspitanje i ne kultura ..Gospodine ministre našem zdravstvu je neophodna psihološka pomoć a potom vaspitanje iznova!

  • Lols

    Eh vraga se nece najaviti,kada bi tako cescem obilazili ali stvarno bez najave pa zatekli bi opsti haos rasulo nadmenost i bezobrazluk osoblja neznanje lekara,cast IZUZECIMA ali oni su manjina na zalost.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima