Moderni vernici ni ne znaju šta je post: Priča starca Gavrila nateraće mnoge da se ozbiljno zapitaju

Ako se posti samo hranom, onda je u pitanju obična dijeta

  • 13

Mnogi ne znaju šta je zaista post, pa vodenicu okrenu na svoju vodu. Konzumiraju alkohol, cigarete, spopadaju žene, svađaju se sa roditeljima, partnerima i prijateljima, ali ne jedu hranu životinjskog porekla i misle da je dovoljno! Verujemo da će vam ova priča o starcu Gavrilu Gruzijskom pomoći da shvatite šta post zapravo znači.

Mnogi pravoslavci prave veliku grešku tokom posta, a da toga nisu ni svesni

Prenosimo priču u celosti:

"Pitao sam starca Gavrila kako da postim, nisam slutio tada šta će mi reći. Kada sam ga to pitao on me je pogledao, ćutao neko vreme, a onda me poveo u stranu da niko ne čuje. Ispričao mi je ceo moj život, sve moje grehove koje sam učinio od detinjstva, kao da je bio pored mene.

Bio sam jako potresen. Zaprepašćen. Počeo sam da plačem. Kada sam se pribrao opet smo seli, starac je bio jako blag i tešio me.

Onda je doneo neko posluženje i rekao: "Ajde uzmi, posluži se malo." Onako uznemiren rekao sam: "Oče, ne mogu sad ništa da jedem."

Starac Gavrilo je tada odložio poslužavnik i rekao: "Eto dete moje, to je post. Kad vidiš svoje grehove, pa od bola ne možeš da jedeš."

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Naprasni vernici" su zaboravili, a mnogi verovatno nikada nisu ni čuli za reči i tumačenja vladike Nikolaja Velimirovića koji je rekao da se post sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Post je vladanje sobom. Nije u pitanju samo hrana, već za vreme posta treba da imamo drugačije ponašanje. Ako se posti samo hranom, onda je u pitanju obična dijeta.

Foto: Wikipedia

Za hrišćane je duša važnija od tela, a hranom se posti kako bi se pročišćeni organizam lakše usredsredio na duhovni post. Bitno je zapamtiti tri stvari ukoliko želite da budete pravi hrišćanin.

Za duhovni post bitno je pokajanje, molitva i činjenje dobrih dela, a za telesni izbegavanje mesa, mleka i jaja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    30. novembar 2017 | 13:29

    Svima koji poste želim da vam post bude na zdravlje i spasenje.Zivi bili vi i vaše porodice.Bog vas čuvao.

  • renata

    30. novembar 2017 | 16:02

    Kad se razmislja o postu treba uzeti najpre u obzir sta je Isus rekao o tome. Post nije obavezan za hriscane ali nije ni pogresan. Isus je rekao da ako neko odluci da posti da se ponasa kao da ne posti, da ne govori nikome o tome. Jer ako govori on se time hvali da bi mu se ljudi divili.Post ne mora biti vezan za odredjene datume nego je stvar licne odluke. Inace post koji se praktikuje kod nas je najmanje post. Sto se hrane tice, obilna je cak se i kolaci jedu. Svakako post podrazumeva mnogo toga, vreme kad se covek duhovno prociscava i cini ono sto je ugodno Bogu. A tako da nastavi i kad nije post.

  • Mila

    30. novembar 2017 | 18:10

    Zaista tacno. Ako muskarac odlucio da posti treba da bude veran svojoj zeni ili da se casno razvede a ne da konzumira sa strane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA