U Srbiji kupaju mrtve jer veruju da će tako OTERATI SMRT: Čak postoji jedan određeni potez za koji narod misli da menja sudbinu!

Čim pokojnik ispusti dušu, pristupa se pripremanju za ukop

  • 23

Verovanje u zagrobni život duboko je usađeno u srpskom narodu i ono se možda i najbolje prepoznaje u detaljima spremanja pokojnika za sahranu. Samo spremanje pokojnika vrlo je potresan čin, pogotovo jer se takav obred vrši u domu preminulog, pred njegovim ukućanima.

Od starozavetnog posipanja pepelom po glavi do nošenja crnog flora: Koliko se u Srbiji zaista nosi crnina za pokojnikom?

Čim pokojnik ispusti dušu, pristupa se pripremanju za ukop. Najpre se izvrši kupanje, brijanje i oblačenje pokojnika u svečano ukopno odelo.

Kupanje vrši neki stariji čovek iz komšiluka ili žena ukoliko je umrla ženska osoba. Obično se telo opere vlažnim peškirima, muškarac se obrije, poseku nokti i obuče se novo odelo, koje pokojnik spremi još za života. Nekada se ovaj običaj kupanja pokojnika vršio isključivo napolju.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug

KUPANJEM DA SE "OTERA SMRT" 

Pritom, sam čin kupanja obavezan je da ide smerom od glave ka nogama, jer se u narodu veruje kako će takvim činom "oterati smrt".

Pokojnik se potom, oblači slojevito, a u njegov džep se stavljaju sitne pare, ogledalo i češalj, na ruku sat. Pored tela često se stavlja i dodatno odelo i obuća.

Tako opremljen pokojnik se postavlja na sto u nekoj velikoj sobi, ili ostaje u postelji u kojoj je preminuo, dok se ne pripremi kovčeg.

Postavi mu se desna ruka preko leve na grudima, i ruke mu se svežu maramicom, tanjim peškirom ili debljim vunenim koncem, vežu mu se noge oko članaka, i glava ispod brade i preko temena, a oči mu se sklope.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    18. februar 2018 | 20:15

    To je obicaj u srpskom narodu, ne samo u Srbiji.

  • Sasa

    18. februar 2018 | 20:08

    Zaista ne potresno ,nego strasno,skoro sam majcicu spremala za preko,eh te slike su mi se urezale do kraja zivota ,ko to mora raditi ,potresno...

  • sasa

    18. februar 2018 | 19:51

    Mrtvi se kupaju, ne samo u srbiji,gledao sam marokanske rituale, holandske, surinamci festaju kad se pokojnik nosi na zadnji boravak. I svi se pokojnici okupaju i obriju pre odlaska na groblje ili kremaciju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA