Lupanjem u šerpe, bukom i maskama "teraju zle sile i duhove" i prizivaju proleće: OVO SU MAŠKARE (FOTO)

Bučna kolona maskiranih mališana i odraslih kretala se ovim vojvođanskim selom, a kako nam kažu samo da bi oterali zimu

  • 8

Kako bi oterali zimu, a prizvali proleće, na severu Vojvodine tradicionalno se održavaju “poklade” u narodu poznate kao “maškare”. Praznik koji se obeležava obično početkom februara i traje sve do Pepelnice, odnosno do početka velikog posta uoči Uskrsa. Kostimirana povorka mališana , ali i odraslih u kojima se obično muškraci prerušavaju u žene, a žene u muškarce prošetala je kikindskim ulicima, a sličnu povorku zatekli smo i u Ostojićevu , nedaleko od Kikinde.

Počeli su "pogani dani", trajaće do Bogojavljenja: Mogu im se suprotstaviti samo ritualni ratnici dobra protiv zla, čija su lica crnja od đavolovih (FOTO) (VIDEO)

Karakteristično za “maškare” jeste buka, ona se proizvodi lupanjem u šerpe, glasnom muzikom i pesmom kako bi se oterala zima. Lutka napravljena od dronjaka koja predvodi karneval i koja simbolizuje nekoga kome se “sudi” na kraju se spaljuje.

Kako su nam objasnili u KUD “Eđšeg” tradicionalne poklade se organizuju kako bi se što pre prizvalo lepo i sunčano vreme:

- Veselim maskama uz buku, lupanje i smeh običaj je da se “tera” zima, a priziva proleće. Na maškarama svako može postati neko drugi, obično se mukarci prerušavaju u žene, a deca biraju neobične kostime. Običaj je da povorku predvodi lutka koja se pravi od slame, obučena u dronjke, a zatim se simbolično spaljuje. Ove zime mi smo imali lutku “Kise” ona je simbolizovala zimu koja se “tera”, a nakon obreda slavlje se nastavlja. Stariji se kartaju, a deca se običnu daruju krofnama.

Foto: Udruženje "Piroš Tulipan"

U Ostojićevu nedaleko od Kikinde, na ulici smo mogli da vidimo kostimiranu povorku koja je u strašnim maskama terala zimu. Bučna kolona maskiranih mališana i odraslih kretala se ovim vojvođanskim selom, a kako nam kažu samo da bi oterali zimu.

Elvira Bačo koja je predvodila kostimirane mališane u udruženju “Piroš Tulipan” kaže da ovaj običaj postoji u Mađarskoj i da su ove godine po prvi put uključili i mlađe meštane kako bi i oni doživeli ovaj praznik.

Zoltan Bačo je istakao, da je to ranije bila tradicija i da su se “maškare” redovno održavale u ovom mestu.

Foto: Udruženje "Piroš Tulipan"

-Proterivanje zima i privlačenje proleće je praznična manifestacija, ponovo smo oživeli tradiciju i trudićemo se da nastavimo onako kako su i naši preci.

Običaji koji se vezuju za “maškare” datiraju od pamtiveka, u mnogim zapadnim društvima svečano se obeležavaju, negde su u znaku karnevala, maskenabala. Poreklo karnevala vodi od starorimskih svetkovina u kojima je prisutan Dionisov kult. Te paganske običaje Crkva je htela proterati, ali oni su se održali u narodu.

Foto: Udruženje "Piroš Tulipan"

Glavni povod “maškarenju” jeste proterivanje “zlih sila” i “duhova” koje obično predvodi lutka koja se naziva “Karnevel”, najčešće se pravi od slame, obučena u dronjke kako bi se lakše spalila. Ovim obredom se veruje da je zima proterana ,a proleće prizvano.

Foto: Udruženje "Piroš Tulipan"
Foto: Udruženje "Piroš Tulipan"

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    18. februar 2018 | 22:02

    Danas u makedoniji slavi se verski praznik PROCKA.PRAVI se baklava i svi traze oprost jedni od drugih.a uvece kuvano belo jaje otac okaceno koncem na oklagiji drzi i deca pokusavaju da ga uhvate samo ustima.tako se najavljuje uskrsnji post belim jajetom a za uskrs otvaraju usta crvenim jajetom

  • Laza

    18. februar 2018 | 21:51

    Kod mene u Jagodini se to naziva "komendije", gde se svako prerusava i ide se od vrata do vrata, svirajuci i igrajući u svakom dvoristu gde domacini daju jaja, bombone i kako ko sta ima....

  • Невена

    18. februar 2018 | 21:29

    Код нас су то били хрватски обичаји ... Мене су као дијете ове застрашујуће маске плашиле јер су неким злом зрачиле ... ПС Данас се треба мрсно кувати и љубав водити , а од сутра се са искушењима борити ... :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA