Evo kako iz vazduha izgleda najveća američka baza u Evropi koja se nalazi u Srbiji (FOTO)

Manje od tri godine bilo je potrebno da šatorsko naselje izraste u moderan vojno-komandni centar

  • 15

Najveća američka vojna baza sagrađena van SAD posle Vijetnama, Bondstil, nalazi se u južnoj srpskoj pokrajini, a njena veličina možda se najbolje vidi iz vazduha.

SKANDAL: Bondstil sagrađen na njivama Srba proteranih sa Kosova

Amerikanci su smestili Bondstil na visoravan između Gnjilana i Uroševca u junu 1999. godine, odmah po završetku bombardovanja SFRJ. Ovaj, nekada nenaseljen, brdovit predeo nije bio napadan tokom rata.

Foto: skyscrapercity.com

Manje od tri godine bilo je potrebno da šatorsko naselje izraste u moderan vojno-komandni centar na 360.000 kvadratnih metara, opremljen najsavremenijim sistemima za odbranu i praćenje.

U ovu bazu nije lako ući, a one koji u tome uspeju, već na prvi pogled šokira to što je okviru nje postoje semafori, ulice, saobraćajni znaci, pešački prelazi... A pogleda na visoku vojnu tehnologiju donosi novi šok.

Baza ima ukupno 25 kilometra asfaltiranih saobraćajnica, blizu 300 objekta i 11 tornjeva za osmatranje, dok je tačan broj vojnog osoblja u bazi poverljiv podatak.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    20. mart 2018 | 15:22

    A smeta im srpsko - ruski humanitarni centar na, takođe, našoj teritoriji. Bahatost na delu. Ko će ih izbaciti ikada sa KiM?

  • Bob

    20. mart 2018 | 14:26

    Mi isto trebamo dozvoliti Rusima da naprave jos vecu od njihove i to na jugu Srbije

  • Miramir

    20. mart 2018 | 14:37

    Oteto ~ prokleto. Vazda je tako bilo, a i sada je. Bog sve vidi i daje po zasluzi. Ili uzima. Zavisi sta ko radi i koliko to otimanje koga boli. A boli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA