• 22

Sveštenik nam otkriva da li je moguće venčati se u crkvi drugi put posle razvoda

Najčešći razlozi za razvod braka pred crkvenim propisima su preljuba, napuštanje ili dovođenje u opasnost bračnog druga

  • 22

Venčanje u crkvi postalo je popularno u Srbiji poslednjih decenija. Međutim, sve učestalije postaje i potreba da crkva izda potvrdu o razvodu braka. Zbog čega se to dešava i da li je moguće venčati se po drugi put, objasnio nam je sveštenik Jova.

Sva čuda Svetog Nikite: Kažu da ko stane na čarobni kamen, prekrsti se, pomoli i izgovori šta ga muči, želja mu se ispuni (FOTO)

RAZVOD 

Ranije nije bilo moguće razvesti se u crkvi, ali sada ova verska institucija to čini. Bivši supružnici na kraju dobijaju običan papir koji je potpisao patrijarh, episkop ili sveštenik iz eparhije.

- Sveštenik će na sve načine pokušati da pomiri bračni par kako do razvod ne bi došlo. Ipak, ako je situacija ozbiljna, ako je u pitanju nasilje, netrpeljivost, nepodnošljivost ili neki drugi razlog, onda se brak ipak poništava - ispričao je za naš portal sveštenik Jova.

Potrebno je da sveštenik napravi određene administrativne procedure i dostavlja ih crkvenom sudu eparhije sa predlogom da se crkveni brak poništi.

Obavezno se mora priložiti i dokumentacija o građanskom razvodu.

Foto-ilustracija: Flickr/.melanie

Svaki deseti brak sklopljen u crkvi, bude i prekinut. A broj onih koji dobiju potvrdu od crkve o razvodu, razlikuje se od eparhije do eparhije, ali je sve češća pojava.

Najčešći razlozi za razvod braka pred crkvenim propisima su preljuba, zlobno napuštanje, ili dovođenje u opasnost bračnog druga, otpadništvo od vere. O svemu tome odlučuje crkveni sud koji određuje čija je krivica i  propisuje mu meru kojom više nema pravo da se venča u crkvi.

Oni koji se razvedu na ovaj način, mogu da stanu pred oltar još samo tri puta.

Foto-ilustracija: Flickr/Nioclás Porter

VENČANJE U CRKVI PO DRUGI PUT 

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se crkvi sa ovakvim zahtevom obraćaju najčešće oni koji žele da sklope crkveni brak s novim partnerom.

- Moguće je sklapanje praka i nakon razvoda. Ipak, postoji zabrana koju propisuje episkop kao nadležni. Muž i žena jedno vreme neće moći da se venčaju za drugog izabranika - istakao je sveštenik Jova.

Kada prođe period zabrane muškarac ili žena mogu opet da se venčaju u crkvi, ali su molba i blagoslov od episkopa obavezni.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Ipak, postoje slučajevi kada nije moguće još jedno sklapanje braka.

- Ako se muž razvodi od žene jer je zavoleo drugu, crkva mu kao krivcu za razlaz, neće dozvoliti da se još jednom oženi pred oltarom - ističe sveštenik.

Niko od verskih glavešina ne gleda blagonaklono na raskid braka, ali su svesni da se vremena menjaju i da je sve bolje od nasilja i netrpeljivosti.

Daljinac

(Kristina Bezbradica - k.bezbradica@telegraf.rs)

Komentari

  • flamingo

    Samim cinom Svete tajne vencanja u crkvi,supruznici sklapaju ugovor pred Bogom.Na to se odlucuju dobrovoljno i saglasno uz prisustvo kumova.Takodje se obavezuju na vernost,kako medjusobnu,tako i prema Bogu zivome.Ukoliko postoji sama pomisao na raskid ovog ugovora,odricete se i samog Gospoda i cinite smrtni greh.Crkveno vencanje se moze obaviti SAMO JEDNOM i nikada razvencati.Gospod kaze,ne sudi da ti ne bude sudjeno.Sasvim jednostavno,uzmete kredit,potpisete ugovor o vracanju rate.Ukoliko prekrsite dogovor,sledi kazna.Neka nam je Svevisnji na pomoci.

  • Istina boli...

    Ma za pare bi venčali pa razveli i đavola.

  • Semajlirane pufne

    A ako žena zavoli drugog?Neznam zašto odmah se precizira da je muškarac za sve kriv?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima