Velika promena u đačkim ekskurzijama: Deca mogu da zaborave na inostranstvo, samo jedan razred ima pravo da izađe iz Srbije

Jednom tokom sedmog i osmog razreda deca će moći da otputuju na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku

  • 12

Samo će maturanti ubuduće moći da na ekskurzije idu u inostranstvo. Đaci trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola Grčku, Italiju, Češku, Mađarsku i druge popularne destinacije moraće da zamene prirodnim lepotama Srbije. Ove izmene donosi Novi pravilnik o organizaciji učeničkih putovanja, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, a uskoro bi trebalo da bude i zvanično objavljen.

Novina ima i za osnovce - jednom tokom sedmog i osmog razreda moći će da otputuju na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci.

Osnovci iz beogradske škole idu u amsterdamsku Ulicu crvenih fenjera: Imaju 13 godina, a razredna im organizuje razgledanje prostitutki (FOTO)

- Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo - kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

- Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu. I nije to jedina znamenitost, prirodna i kulturno-istorijska, koja može da se vidi u Podrinju i drugim delovima Republike Srpske - dodaje Nedeljković.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Šansu da organizovano, preko škole, posete matične države, dobiće i učenici pripadnici nacionalnih manjina. Oni će moći da organizuju putovanje u Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju ili drugu matičnu zemlju, ali sa detaljno obrazloženim planom posete. Kako je reč o studijskim putovanjima, moraće da imaju i pozivno pismo organizacije koja će im biti domaćin. Ista pravila važiće i za sva druga studijska putovanja.

- Studijska putovanja moraju da budu predviđena školskim planom i programom. Mora da se zna njihova svrha, a da bi otputovali, moraće da dobiju saglasnost školske uprave - objašnjava sagovornica Novosti.

- Ministarstvo, naravno, nema ništa s tim da li će nastavnici u svoje slobodno vreme da organizuju putovanja na koja će, u dogovoru sa roditeljima, da vode i svoje učenike. Moraju samo da znaju da nijedan sastanak povodom putovanja niti deljenje letaka ne smeju da budu organizovani u okviru škole, niti nastavnik na bilo koji način sme da uslovljava učenike - kaže sagovornica.

Foto: Wikipedia/Holger Casselmann

Vesna Nedeljković objašnjava da su strogo definisana pravila i kada je reč o izboru agencija. Striktno će se kontrolisati da li sve škole sprovode javne nabavke za ekskurzije čija vrednost prelazi 500.000 dinara.

Iako ova pravila već važe, mnoge škole se oglušuju o njih, pa oglase samo javni poziv. U komisiji koja učestvuje u proceduri javnih nabavki moraće da bude i predstavnik roditelja. Definisani su i kriterijumi odabira smeštaja za decu. Predloženi su i svi regioni Srbije sa idejom, kako kaže naša sagovornica, da deca vide još nešto osim Zlatibora i Kopaonika.

Foto: zlatiborapartmani.rs

U školama u kojima su već izabrane jesenje ekskurzije, a učenici počeli da ih otplaćuju na rate, putovaće se prema starim pravilima. Recimo, i učenici trećeg razreda srednje škole moći će da otputuju u inostranstvo. Od trenutka kada novi pravilnik bude objavljen, moraće da ga poštuju u okviru svih putovanja koja budu organizovana od tog trenutka.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    17. april 2018 | 18:12

    Treba ih voditi samo po Srbiji,da djeca nauče da cjene svoju zemlju i narod!

  • BELGRADE

    17. april 2018 | 14:18

    Niko nije objasnio zašto.Zašto deci to uskraćujete? Barem 3. i 4. razred srednje škole treba da ide u inostranstvo.To su lepe uspomene,nekima i jedina prilika godinama kasnije da vide svet.Neko sad izmišlja toplu vodu a zaboravio je kako je on uživao na istim.

  • D

    17. april 2018 | 15:43

    Uspomena je jednako lepa ma gde da se desi bilo u Srbiji bilo u inostranstvu. Ovo je postalo takmičenje ko će da plati više i bahatost bogatih. Ovo je prava stvar i treba da se ukine deca nemaju pojma o Srbiji gde žive. Odu u inostranstvo a neznaju gde je levo, nevide ništa od toga što bi trebalo već se ponapijaju i prave gluposti da ne nabrajam sve. Ko želi da mu dete upozna upozna skupo inostranstvo neka plati van školskih aktivnosti pa neka idu gde hoće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA