Euleks pozvao Albance i Srbe da daju krv za DNK: Šta se krije iza poziva?

Do danas približno još 1.650 lica nije pronađeno

  • 4
Testiranje na HIV, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Foto: Milena Đorđević

Povodom Dana nestalih na KiM, Euleks je pozvao pripadnike albanske i srpske zajednice na Kosovu da daju uzorak krvi za analizu DNK, kako bi olakšali ovaj važan proces.

DA LI SU SRBI, HRVATI I ALBANCI BRAĆA: Konačno objavljena PRAVA analiza gena! (INFOGRAFIKA)

- Porodicama treba okončanje njihove bolne prošlosti i tragičnog gubitka koje su pretrpeli. To je jedini način da se nastavi dalje - rekla je šefica Misije Euleks Aleksandra Papadopoulou.

U saopštenju misije se navodi da Euleks koristi priliku da podseti na one koji su nestali i patnju njihovih najdražih, ove godine sa posebnim naglaskom na mlade žene i muškarce koji još uvek nemaju odgovore o sudbini njihovih nestalih roditelja.

Euleks, kako se navodi, ostaje posvećen ovom važnom putu ka rasvetljavanju pitanja gde se nalaze nestala lica na Kosovu. 

U saopštenju se navodi da je do danas približno još 1.650 lica nije pronađeno, a od suštinskog je značaja da se rad na rasvetljavanju njihove sudbine nesmetano nastavi. Ovo se može postići samo uz saradnju svih relevantnih interesnih strana i visok stepen stručnosti. 

Ovo pitanje mora ostati glavni prioritet za kosovske vlasti - naročito sada kada se pripremaju da od Euleksa preuzmu ključne funkcije u oblasti vladavine prava, uključujući i oblast Instituta za sudsku medicinu.

Od 2008. godine Euleks je sproveo 594 terenske operacije u cilju identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka. Porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 506 žrtava, navodi se u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    27. april 2018 | 15:38

    Uzorak krvi za DNK analizu se uzima pod strogo kontrolisanim zakonskim propisima,da ne bi doslo do zloupotrebe,a posto se u ovoj prici pojavljuju i šiptari,e onda nema sumnje da krv za analizu NIPOŠTO ne treba dati!!!

  • Pažnja

    27. april 2018 | 23:08

    Srbi ne davajte im krv na analizu, ovo nisu čista posla.

  • podsetnik

    27. april 2018 | 18:49

    Setimo se žute kuće!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA