≫ 

Zadruge su jedina šansa za spas sela: Vlada Srbije izdvaja novih 825 miliona za projekat „500 zadruga u 500 sela“

Ministar Milan Krkobabić, tokom današnje posete Plandištu i Južnobanatskog upravnom okrugu podsetio da je od početka projekta formirano čak 230 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha, vrativši tako na pravi način udruživanje u Srbiju

  • 3

Banatska sela su nezamisliva bez zadruga, rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u današnjoj poseti Plandištu i Južnobanatskog upravnom okrugu.

Na sastanku sa čelnim ljudima okruga, održanom u opštini Plandište u okviru predstavljanja Programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 230 zadruga što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić je naglasio da je ukupan iznos dodeljenih sredstava iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugarstvu u 2017. godini, iznosio 196 miliona dinara, čime je potpomognut rad 22 zadruge u Srbiji, a za ovu 2018. godinu najavio je čak četiri puta veći iznos, novih 825 miliona dinara, koje će država izdvojiti za zadruge.

- Tim sredstvima direktno ćemo pomoći rad postojećih i novoosnovanih zadruga, kao i formiranje prve složene zadruge u Srbiji. U ovom zajedničkom poslu ključna je uloga nauke i primene novih tehnologija, podsetio je ministar.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Predsednik opštine Plandište Jovan Repac zahvalio je ministru na poseti rečima: - Ovo je veliki dan za nas. Definisali smo nove ciljeve i nove smernice delovanja. Vojvodina je fabrika pod otvorenim nebom i svi proizvođači treba da se udruže i brendiraju svoje proizvode jer samo zajedno možemo napred.

Repac je naglasio da će lokalna samouprava ove multinacionalne sredine sa 22 nacionalnosti koje žive u slozi, učiniti sve da spreči odliv stanovništva.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar je u ime svih predsednika opština okruga zahvalila ministru na poseti i takođe izrazila želju da lokalna samouprava ovog okruga da svoju podršku zadrugarstvu južnog Banata sa željom da se što pre ponovo sretnu sa konkretim rezultatima.

Radnom sastanku na tremu zadrugarstva prisustvovali su predsednici opština Pančevo, Vršac, Kovin, Alibunar, Kovačica, Bela crkva i Opovo sa svojim saradnicima, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Južnobanatskog upravnog okruga.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Prisutnima se obratio i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Branislav Gulan koji je istakao „Nestajanje sela je i nestajanje Srbije. Hajde da odlučno stanemo na put tome a to možemo samo udruženi“ pozvao je Gulan i istakao kako se zadrugarstvo uvodi i u škole i kako jedino korišćenjem znanja i novih tehnologija možemo opstati i nastupiti na strana tržišta.

Ministar Krkobabić je u Plandištu otvorio i manifestaciju 10. plandištanski sajam privrede, poljoprivrede i turizma „Plandište 018“ u okviru koga se održava i 4. Sajam socijalnog preduzetništva. Krkobabić je rekao da je novi zakon o socijalnom preduzetništvu koji bi na pravi način tretirao marginalizovane i ugrožene socijalne grupe stavljajući u fokus pre svega dostojanstvo svakog čoveka, imperativ i da su u novoj godini nužna izdvajanja iz Budžeta za te namene.

Ova jednodnevna manifestacija, osim plenarnih izlagača i gostiju iz inostranstva, pruža i kulturno-umetnički program uz promocije prehrambenih i zanatskih proizvoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    27. april 2018 | 18:51

    Ko će da vam radi u tim selima,?Svi pobegli u grad od motike,tamo gde ima jos nekoga,staračka domaćinstva i zastarela mehanizacija.

  • Istina boli

    27. april 2018 | 17:26

    Zadruge su postojale i funkcionisale dugo vremena,ali su uništene promenom rezima,sada se opet obnavljaju ali pocinju od nule jer je njihova imovina nestala.Zar treba sve staro uništiti i onda početi o nule,zar ne postoji drugi način za nastavak kontinuiteta,malo je neshvatljivoza običnog čoveka.

  • Milomir

    27. april 2018 | 22:59

    Sad je kasno za novi pocetak . Unistili ste zadruge a sad ih osnivate pa gde to moze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA