≫ 

U ovom vojvođanskom mestu čuva se jedan stari običaj: Miriše ovčiji paprikaš, dok se sa životinja secira belo runo (FOTO)

Pravo vreme kada se vuna skida sa ovaca je kraj proleća, a ovce se obično šišaju jednom do dva puta godišnje

  • 5

Kako bi sačuvali svoju tradiciju u negovanju autohtonih vrsta domaćih životinja, svake godine se u mestu Senta u severnobanatskom delu Vojvodine organizuje neobična manifstacija- šišanje ili striža ovaca.

Pravo vreme kada se vuna skida sa ovaca je kraj proleća, a ovce se obično šišaju jednom do dva puta godišnje. U Senti smo mogli da vidimo tehniku ručnog i mašinskog šišanja ovaca koja je prikazana u okviru 16.manifestacije “striža ovaca” koja je začinjena i takmičenjem u kuvanju perkleta ili ovčijeg paprikaša.

Zaboravljeni divovi vojvođanske ravnice: Bilo ih je 854 i bile su ponos cele Srbije, a danas poslednjih 5 čuva uspomenu na njih (FOTO)

Kako se pravi pravi ovčiji parikaš pokazalo nam je 80 vrsnih kuvara , dok je 20 učesnika na travnatoj površini pred mnogobrojnim posetiocima sa makazama u rukama strižalo ovce. Koliko je šišanje ovaca težak posao koji zahteva preciznost, znanje i umeće, objasnila nam je i ovogodišnja pobednica Angela Bažo iz Čantavira.Gospođa Angela kojoj je šišanje ovaca već rutinski posao, kaže da već punih deset godina učestvuje i da sama šiša svoje stado:

- U svom domaćinstvu pored drugih domaćih životinja imamo i ovde. Sama vodim računa o celokupnom stadu koje držimo na jednom salašu. Striža se obavlja polako kako se ovca ne bi povredila , obično se ovca drži u ležećem položaju, runo se seče polako i uzduž bez jakog pritiska na kožu - kaže nam iskusna gospođa Angela koja u jednom danu ošiša i do 20 ovaca.

Pravo vreme kada se vuna skida sa ovaca je kraj proleća, a ovce se obično šišaju jednom do dva puta godišnje; Foto: Bodo Zoltan

Ovca se šiša uzduž , najpre se ošiša stomak i ne drži se jako za nogu.

Striža ovaca je kako objašnjavaju takmičari sezonski posao. Ovce se striži jednom do dva puta godišnje, čak postoji i pravilo kada se koja ovca šiša, najpre bi trebalo krenuti od ovaca sa grubljom vunom, pa na karju strižati one sa kvalitetnijim runom.

Pored degustacije ovčijeg paprikaša, posetioci su mogli da uživaju u prigodnom kulturno-zabavnom programu; Foto: Bodo Zoltan

Pri striži najbitnije je biti precizan, nekada se tokom šišanja ovce i povrede, tada se rane saniraju, a ovce se nakon šišanja ostavljaju u miru , kako bi se odmorile. Stočari koji su na ovo takmičenje došli sa višegodišnjim iskustvom, napominju da je najbolje vreme za strižu u maju, krajem proleća, dok se negde šišanje obavlja i do kraja jula, sve zavisnosti od rasta vune, kako se ovce gaje, koliko su spremne za šišanje. Mnogi takmičari se slažu da je striža vro težak posao i da na prvi pogled deluje lako, ali da u praktičnom delu šišanje ne može svako da obavlja:

- Ovca se drži za noge, najbitnije je ravnomerno strižati kako se vime ne bi povredilo. Pri striži ovaca napravi se više stotina pokreta , prvo se šiša stomak, vrat, pa leđa, druga strana a završava se sa nogom i repom, kaže nam Klebečko.

Ovca se šiša uzduž , najpre se ošiša stomak i ne drži se jako za nogu; Foto: Bodo Zoltan

Članovi žirija su imali jesne propozicije, ocenjivala se spretnost, brzina , ali i ophođenje prema životinjima. Najbolja je bila Angela Bažo koja je u ručnom šišanju prvo mesto podelila sa Dimešom Klebečko, drugo mesto dele Rihard David i Bičkai Maćaš, dok su treće mesto podelili Kristijan Parduc i Gabor Horvat. U mašinskom šišanju najbolji je bio Žolt Čabai, drugo mesto osvojio je Nemet Robert,a treće su osvojili Stevan Žubrecki i Daniel Benkovič.

Ova tradicionalna manifestacija prema rečima Rudolfa Celgedija, predsednika opštine Senta, mnogo znači za unapređenje stočarstva:

- Potpomažemo gazdinstva i domaćinstva koja se bave stočarstvom, prošle godine smo iz državne kase izdvojili po 40.000 dinara za svih 40 gazdinstava za kupovinu priplodnih grla. Ova manifestacija sem što čuva narodne običaje , prikazuje seoski način života i tradiciju očuvanja stočartva u našem kraju.

Ova tradicionalna manifestacija mnogo znači za unapređenje stočarstva; Foto: Bodo Zoltan

Glavni organizator manifestacije je Udruženje poljoprivrednika iz Sente, uz podršku agrarnih udruženja Vojvodine i mnogobrojnih sponzora. Na neobičnom takmičenju, pored degustacije ovčijeg paprikaša, posetioci su mogli da uživaju u prigodnom kulturno-zabavnom programu, da probaju stara nacionalna jela i da na štandovima pazare rukotvorine iz narodne radinosti.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    6. maj 2018 | 11:20

    I dok deru ovcu,paprikas,u - loncu...

  • DARKO 100%

    6. maj 2018 | 13:01

    Kako se on oseti,njega je najbolje na otvorenom kuvati ako se kuva u kuci ima da se oseti deset dana!i Iz iskustva ovo pricam!

  • WILSON

    6. maj 2018 | 12:24

    A šta je ovčiji parikaš?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA