≫ 

Telegraf istražuje: Ko je zaista kriv za čitava stada stoke koje su srpskim seljacima poklali čopori lutalica? (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Za dve nedelje na nekoliko imanja u okolini Požarevca, Sremske Mitrovice i Kladova čopori lutalica poklali su stoku, a negde i cela stada. "Zaštitnici pasa" optuživali su stočare da pozivaju na linč i ubijanje lutalica. Stočari pitaju: "A zar i poklane koze nisu životinje koje pate?" Krivicu, i pseću i ljudsku, istražio je "Telegraf.rs"

  • 25

Nekoliko stočara iz okoline Požarevca, Sremske Mitrovice i Kladova u protekle dve nedelje obznanilo je da su im čopori pasa lutalica poklali koze, ovce i svinje i načinili štetu koja se meri hiljadama evra. Nakon što su se stočari javno požalili na društvenim mrežama, a malobrojni u komentarima napisali da je ubijanje pasa jedini izlaz, javili su se ljubitelji životinja, tačnije- pasa. I počeo je "rat"!

Napao je "zvonom za šurenje svinja"! Mostruoznom silovatelju tašte iz Barajeva povećana kazna na šest i po godina zatvora

Telegraf je istraživao ko je kriv i kako rešiti problem s lutalicama.

POKOLJI U NIZU

- Meni ni jedan pas nije kriv, ljudi su krivi - kaže za Telegraf Siniša Savić iz okoline Požarevca, kome je čopor pasa rastrgao celo stado.

Siniša je pet koza i 10 jaradi čuvao na ograđenom prostoru. Nahranio ih je oko 14 sati tog 15. maja, a kada je oko 19 došao da ih obiđe zatekao je pokolj.

- Kada sam stigao, sa maloletnim sinom, psi su još klali i kidali koze. Pojurio sam da bar nešto da spasim, ali morao sam da pazim na dete koje je bilo u šoku. Psi su mi sve poklali. Preskočili su kapiju i upali. Pozvao sam policiju, pa sa komunalnim policajcem uspeo da zatvorim jednog psa koji nije pobegao. Otpremljen je u azil - svedoči Savić dodajući da deo čopora iz napada i dalje šeta okolo, niko ih nije pohvatao.

Divlji psi ubli i čitava stada Foto: Facebook/Sinisa Savic

Slično je prošao i stočar iz okoline Sremske Mitrovice kome su lutalice takođe upale u ograđeno dvorište. Dok je pokušavao da spasi ovcu i jaganjce, napali su njega i komšiju. Sa farme iz okoline Kladova stiže informacija da svoje mangulice više ne smeju puštati da slobodno pasu.

- Čopor od 20 pasa lutalica nam redovno kolje svinje. Od 90 krmača, ovog proleća nam je preživelo 50 prasića. Dakle, psi lutalice su nam samo ovog proleća naneli štetu od preko 10.000 evra- pišu sa ove farme.

Foto: Facebook/Sinisa Savic

PSEĆA KRIVICA?

Savićeva i slične žalbe stočara na fejsbuku izazvale su gnev poljoprivrednika. Neki su napisali da je odstrel izgleda jedino rešenje, jer opštine ništa ne preduzimaju.

Tada su ljubitelji životinja podsetili da psi nisu krivi što su napušteni, gladni i naterani da se okupljaju u čopore da bi preživeli. Neki su poljoprivrednike zasuli uvredama. Savić je čak optužen da o svemu laže.

- Posle svega, ne iznenađuju me i ne razočaravaju psi koliko ljudi. Jedni jer ne razumeju da smo izgubili celo stado, a jedno stado se formira godinama. Drugi, jer o životinjama znaju da brinu samo na fejsbuku. Treći, jer napuštaju svoje životinje i nisu sposobni da o njima brinu. Imam i ja pse, ali se neće desiti da zbog njih strada komšijina kokoška ili mačka- kaže Savić.

Milena, Savićeva supruga, rezignirano se obratila "zaštitnicima pasa" tražeći od njih da objasne njenom petogodišnjem sinu da njegovi jarići i koze nisu živi.

Meštani dovodili i sebe u opasnost da bi zaštitili bar nešto od životinja Foto: Facebook/Sinisa Savic

- Pošto me on stalno pita da li su možda oživeli. Ili čak da mu vi "neverne Tome" objasnite da on nije uopšte ni imao jariće Nelu, Gereta, Milku, Belku, Lešnika, Ušku, Princes krofnu…i da nisu postojale koze Mili, Koza koja se smeje, Koza koja se ne smeje…i da nije on taj koji je napadnut…Kako možete... Mi svi danima i noćima od nakjuče plačemo kao da smo izgubili deo porodice i dete nam je završilo te večeri u hitnoj - piše Milena.

"Zaštitnici pasa" optuživali su stočare da pozivaju na linč i ubijanje lutalica. Stočari pitaju - a zar i poklane koze nisu životinje koje pate.

IMA LI REŠENJA?

Ko je ovde "kriv" Telegraf je pokušao da sazna u ORCA (Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama). Elvir Burazerović, direktor organizacije, kaže pre svega: "Jedinstveni smo u tome da ne treba napadati poljoprivrednike."

- Mi smo posvećeni brizi o dobrobiti svih životinja! Kada govorimo o materijalnoj šteti, stočari imaju pravo na odšetu od svoje opštine, jer su lutalice životinje bez vlasnika. Verovatno će to naplatiti u vansudskom poravnanju, jer se opštinama ne isplati da idu na sud - poručuje Burazerović.

On kaže da je problem sa napuštenim psima eskalirao. Opštine i gradovi su za šest godina platili 25 miliona evra za odštete građanima koje su ozledili psi.

Iz udruženja za zaštitu životinja tvrde da je problem sa lutalicama eskalirao Foto: Facebook/Sinisa Savic

- Lokalne samouprave, koje su dužne da reše ovaj problem, to ne uspevaju. Zbog toga je ORCA pokrenula inicijativu da se krene sa nacionalnom akcijom, mora da se uključi država. Prošlog meseca imali smo sastanak sa NALED-om (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i ministrom poljoprivrede, koji je vrlo zainteresovan za rešavanje ovog problema. Mislim da smo krenuli sa mrtve tačke - objašnjava Burazerović.

On kaže da je ideja zaustaviti "izvore" problema, a to su napuštanje pasa i preveliko razmnožavanje. Napuštanje bi moglo da bude smanjeno između ostalog i uvođenjem krivičnog dela "napuštanje životinja". Preveliko razmnožavanje rešava promovisanje sterilizacije pasa.

Kriv je čovek.

VIDEO: Životinjsko carstvo, vo je maser ovom psu

(Telegraf.rs/Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suxon

    26. maj 2018 | 17:49

    Svi koji toliko vole pse neka ih pokupe sa ulica pa neka se staraju o njima. Zašto bi samo psi bile zaštićene vrste životinja. Šta kad pas napadne nečije dete kako to objašnjavaju svi ti zaštitnici pasa. Jel rešenje čipovanje pa ponovo puštanje na ulice. Sramota

  • Jelka

    26. maj 2018 | 17:01

    Ovi lazni dusebriznici za zastitu zivotinja sto brane lutalice za debele pare,neka ih vode svojim kucama.Odvedu ih u azil kastriraju stave mindusu i vrate odakle su ih uzeli,zivotinje lunjaju,donose zaraze,napadaju,unistavaju ovce,koze i mladunce i nikom nista.Koliko Vas zna sta znaci podgajiti ovce,koze,mladunce,koliko se rada truda i novca ulozi,kada budete nesto stvorili onda pricajte.

  • Ђура

    26. maj 2018 | 21:27

    Познајем неке из овог друштва за заштиту животиња. Тешки лицемери!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA