≫ 

Sveto čudo u Srbiji: Veruje se da voda sa izvora Prohora Pčinjskog otklanja glavobolje i vraća osmeh na lice (FOTO)

- Da li zbog stvarnih lekovitih svojstava ili molitve, blizine mirotočivih moštiju, ili svega toga zajedno, mnogima se zdravlje poboljša i celokupno stanje organizma popravi - priča Goran koji živi u blizini

  • 3

Izvor Svetog Prohora Pčinjskog nalazi se na oko 200 metara od istoimenog manastira u blizini granice sa Makedonijom i prema priči meštana iz okolnih sela, voda koja iz njega izvire ima blagodetno dejstvo na čovekov organizam.

Stefan u manastiru pravi čudesan napitak: Leči dušu i telo od mnogih bolesti, a recept ne može biti jednostavniji (FOTO)

Izvor je nezaobilazno mesto svih onih koji svraćaju u ovu svetinju, gde se nalaze mirotočive mošti Svetog Prohora.

Manastir Svetog Prohora Pčinjskog Foto: Wikimedia/Tomislav Ž. Popović

Veruje se da voda sa ovog izvora krepi organizam i da pozitivno utiče kod mnogih bolesti, a prvenstveno glavobolje.

Od puta koji vodi ka graničnom prelazu sa Makedonijom, do izvora se stiže uskom i strmom putanjom. Usput su postavljene klupice za odmor, a kod samog izvora i jedan sto. Odatle se preko drvenog mostića stiže do lepo uređenog izvorišta, iz koga teče hladna i okrepljujuća voda.

Do izvora se stiže uskom i strmom putanjom Foto: S.Tasić

Goran Arsovski koji živi u blizini, priča da mnogi koji su imali glavobolje, posle umivanja ovom vodom, postaju vedriji, nemaju zdravstvene probleme ovog tipa.

- Znam neke ljude koji redovno dolaze i koje je prestala da muči glavobolja, kao i slične tegobe, nakon toga što su nekoliko puta boravili ovde.

Neki ostavljaju i novac, hleb, cveće, peškire i maramice Foto: S.Tasić

- Da li zbog stvarnih lekovitih svojstava ili molitve, blizine mirotočivih moštiju, ili svega toga zajedno, mnogima se zdravlje poboljša i celokupno stanje organizma popravi - priča Goran.

Ovaj kutak je ušuškan brdima obraslim bukovom šumom, pa je prava oaza hladovine i mira.

Izvor Svetog Prohora Pčinjskog Foto: S.Tasić

Mnogi posetioci kraj izvora pale sveće za zdravlje u znak poštovanja prema Svetom Prohoru. Neki ostavljaju i novac, hleb, cveće, peškire i maramice.

Putokaz do izvora Foto: S.Tasić

Malobrojni žitelji okolnih sela kažu da je voda lekovita, ali da je za ozdravljenje potrebna i snaga čovekove volje i molitve.

Put do izvora Foto: S.Tasić

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA