≫ 

Minimum četiri operacije nedeljno: U Zdravstvenom centru Užice 100. operacija na otvorenom srcu

Ministar je najavio da će biti primljeno još pet lekara i deset medicinskih sestara i nabavljena dodatna oprema

  • 0

U Zdravstvenom centru Užice danas je obavljena 100. kardiohirurška operacija, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da je to velika stvar ne samo za taj grad, već i za ceo region i sve one koji gravitiraju ka toj bolnici.

8 znakova upozorenja koji otkrivaju da vam srce ne radi pravilno

Lončar je zahvalio profesoru dr Miljku Ristiću, koji je bio na čelu tima koji je pre četiri godine izveo prvu operaciju na otvorenom srcu u Užicu, kao i svim lekarima i osoblju užičke bolnice i dodao da od njih očekuje da nastave sa radom i usavršavanjem, kako bi bili na istom ili na boljem nivou nego što se radi u Beogradu.

Ministar je istakao da je sa rukovodstvom Zdravstvenog centra dogovoreno da je bolnica "sazrela" i da može da radi minimum četiri operacije nedeljeno i najavio da će biti primljeno još pet lekara i deset medicinskih sestara i nabavljena dodatna oprema.

Direktor bolnice se, preneo je, obavezao da će osposobiti dodatni prostor na spratu i da će tu biti poluintenzivna nega, u koju bi bili smešteni pacijenti koji napuste šok sobu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To će značiti za celu Srbiju. Oni su već počeli da dobijaju pisma i zahteve pacijenata koji se nalaze na listama čekanja u drugim bolnicama, koji žele da dođu ovde, da budu operisani. Mi ćemo tim pacijentima izaći u susret, oni će se operisati ovde - rekao je Lončar.

Dodao je da će se nastaviti saradnja lekara i osoblja iz Užica i Beograda, kao i da sada ima dovoljno sredstava da to može da bude isfinansirano.

Istakao je da je to važno za sve pacijente, koji čekaju operaciju i koji će sutra doći u problem da im je neophodna operacija, jer neće morati da odlaze u Beograd ili neke druge centre, već će sve moći da završe u bolnicu u Užicu.

- Mnogi nisu verovali da će se ovde doći do 100. operacije, da će ovo ući u rutinu, ali ispunio se naš cilj, a to je da se ne radi samo u jednom, već u što više centara u Srbiji, da pacijentima olakšamo, da mogu da dobiju ono što bi dobili u Beogradu ili bilo kom drugom evropskom centru - rekao je Lončar.

Dr Miljko Ristić bio je na čelu tima koji je pre četiri godine izveo prvu operaciju na otvorenom srcu u Užicu Foto: Marko Todorović

Podvukao je da rezultati govore da ne postoji razlika između onoga što se radi na Drugoj hirurškoj klinici KCS u Beogradu i onoga što se radi u Londonu, Parizu, Minhenu, a sada i u Užicu.

- Čestitam na i 100-om pacijentu, a Ministarstvo zdravlja, vlada i država će odraditi svoj deo posla, kao i do sada, da dobijete što bolje uslove - rekao je Lončar.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS dr Svetozar Putnik istakao je da se srce sada u Užicu operiše na isti način kao u Beogradu i drugim velikim evropskim centrima.

- Ljudi koji žive u ovom regionu mogu da dobiju najviši nivo zdravstvene usluge koja ispunjava sve neophodne standarde, a svedoci su i bolesnici koji su operisani - rekao je Putnik.

On je istakao da se operacije u kontinuitetu u Užicu izvode od oktobra prošle godine, a da je prvi zahvat na otvorenom srcu izveden pre četiri godine.

Dr Miljko Ristić Printskrin: RTS

- To je bio veliki poduhvat, zahvaljujući pionirskom naporu prof dr Miljka Ristića i tima u kojem smo bili i mi ostali, 2014. godine, u vreme kada su bile poplave... Sećam se da smo težak put prevalili da dođemo ovde i da se vratimo nazad, a od tada je urađeno mnogo - rekao je Putnik.

Dodao je da u užičkoj bolnici radi više od 30 profesionalnaca, koji su edukovani da rade sa kardiohirurškim bolesnicima, ali su stekli znanja i veštine i u drugim oblasitma medicine.

Ministar Lončar je, upitan da prokomentariše to što će pojedine zdravstvene ustanove ostati bez službi za transfuziju, podsetio da je Zakonom o transfuziji krvi predviđeno da postoje četiri centra, iz kojih će krv biti distribuirana tamo gde je potrebno.

Ministar Lončar je podsetio da je Zakonom o transfuziji krvi predviđeno da postoje četiri centra, iz kojih će krv biti distribuirana tamo gde je potrebno Foto: Tanjug

To je, kaže, uvedeno da bi se najracionalnije iskoristio svaki gram krvi i garantuje da će se u svakom momentu najtransparentnije znati koliko ima krvi, gde je ta krv i da će je oni kojima je najpotrebnija dobiti.

- To ne treba gledati sa te strane, da li je krv u Užicu, sigurno će pacijenti u Užicu i koji dođu ovde imati više krvi nego što je bilo do sada. Sve što im bude neophodno dobiće u najkraćenm mogućem roku, biće im dostupno više nego sada - rekao je Lončar i dodao da će novo rešenje imati bolji efekat za pacijente.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA