• 12

Ni ne znamo da u inostranstvu možemo da se lečimo besplatno: Procedura pred odmor je jednostavna, ali nemaju svi prava na to

Ove ugovore koji omogućavaju građanima na privremenom boravku u inostranstvu da se u hitnim slučajevima besplatno leče Srbija ima sa svim zemljama članicama EU, nekim bliskoistočnim zemljama, Panamom i drugim južnoameričkim zemljama

  • 12

Polise osiguranja koje nude turističke agencije i osiguravajuća društva nisu jedini siguran način da sebi obezbedite lečenje u inostranstvu. Pošto je Srbija potpisnica više desetina međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju koje uključuje i zdravstveno, naši građani u 28 zemalja uz određenu papirologiju mogu da se besplatno leče.

Neće to meni da se desi: Jel vam sad jasno da ovako glup izgovor ne koristite kada krećete na more

Tačnije, ove ugovore koji omogućavaju građanima na privremenom boravku u inostranstvu da se u hitnim slučajevima besplatno leče Srbija ima sa svim zemljama članicama EU, nekim bliskoistočnim zemljama, Panamom i drugim južnoameričkim zemljama.

Procedura za dobijanje potvrde je jednostavna:

Pedijatar Foto: Pixabay.com

- Osiguranik treba da ode kod svog izabranog lekara i uzme potvrdu da nije bolovao poslednjih 12 meseci od neke teške ili hronične bolesti. S tom potvrdom treba da ode u najbližu filijalu prema mestu boravka gde će od njih dobiti potvrdu s kojom može da putuje. Za dete treba potvrda da nije bolovalo od pedijatra i stomatologa. Potvrda se izdaje na onoliko dana koliko traje putovanje, a najduže na 90 dana.

Potvrda od RFZO-a je dvojezična, odnosno dogovorena sa odgovarajućom zemljom i ne košta ništa.

Potvrda neće biti izdata osiguraniku koji pati od akutnih ili hroničnih bolesti.

Za pribavljanje dokumentacije je potrebno izdvojiti jedan čitav dan, što zaposlenima može da predstavlja problem, ali zato ne treba da obezbede nikakvu veliku sumu za putovanje kako bi platili uslugu lečenja, pa to refundirali. Takođe, ne postoji nikakav limit u iznosu troškova lečenja u ovim slučajevima.

- Dovoljno je da s potvrdom RFZO-a odu u neku od tamošnjih državnih bolnica, pokažu papir i pomoć će im biti ukazana - kažu u Fondu.

Mučnina u vožnji Foto-ilustracija: Profimedia

U Mađarskoj i Hrvatskoj je čak moguće lečenje u hitnim slučajevima i bez potvrde jer je sporazum s ovim državama takav da omogućava našem turisti da se prijavi nosiocu zdravstvenog osiguranja u državi gde boravi i da izjavi da je osiguran u Srbiji, na osnovu čega ta država naknadno traži izdavanje obrasca.

I sporazumi s Velikom Britanijom i Poljskom su takvi da nije potrebno ništa od papira, dovoljno je da građani pokažu pasoš da bi se besplatno lečili, preneo je Potrošački savetnik.

Inače, prema podacima RFZO, 40.000 osiguranika je prošle godine uzelo ovu potvrdu.

Lončar: Država će kontrolistati diplome lekara

(S.V.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba Bizic

    Potvrdu mogu dobiti samo zdravi , ako se neko leci od visokog pritiska ne moze da dobije potvrdu za lecenje u inostranstvu. Sto znaci samo zdravi imaju tu privlegiju.

  • SALE

    Besplatno? Kod nas je sve besplatno, može al to posle država plaća!

  • Rade

    Tražio sam potvrdu od socijalnog u lapovu ali nisu hteli da čuju a kamo li da mi daju za putovanje u nemačku odgovor je bio da nemam prava iako sa imao svu potrebenu dokumentaciju. Tako da treba napisati i zakon prema kome. Može se ostvariti to pravo. Terali me da idem u ministarstvo u beograd. Tako da je ovo prema meni neostvarljivo pravo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima