≫ 

"Na beogradskom splavu platila sam kafu 9 dinara": Sve više žena dobija popuste širom Srbije, a razlog je najlepši ikada

Pica, palačinke i sokovi su besplatni, frizer je na popustu, a u nekim objektima ne naplate im ceo obrok

  • 33

Dve prijateljice su se pre nekoliko dana veoma iznenadile kada im je, nakon partije kafenisanja, stigao račun upola manji od očekivanog. Razlog? Jednoj od njih, dami u poodmakloj trudnoći, kafa je naplaćena samo devet dinara.

Popusti i stvari za dž za buduće mame sve se češće mogu naći širom naše zemlje. Nude ih i država, i opštine, ali i privatnici kojima je gušt da podrže rađanje i trudnicama pruže privilegovan status kakav zaslužuju.

Kafa za trudnice Foto: Instagram

- Nisu hteli da mi naplate kafu u jednoj divnoj kafeteriji na Novom Beogradu, uz priču da podržavaju rađanje dece i da im je to politika kuće već pet godina. Oduševili su me! A prošle godine je ulaz u Botaničku baštu bio besplatan za trudnice, nadam se da će i ove godine nastaviti s tim - nedavno je prokomentarisala jedna buduća mama koja živi u glavnom gradu.

PITE I BUS PLUS 

Upravo se najviše tih popusta može naći u Beogradu. Specijalna Bus Plus povlastica za trudnice, koja se vadi uz potrdu o trudnoći, omogućava im da uz uštede barem na toj stavci.

Trudnice uz potvrdu mogu da dobiju povlastice za Bus Plus Foto: Petar Lazović

- E ništa mi nije slađe nego te besplatne vožnje. Sve mi bude lepo kad naiđe kontrola, a ja im pokažem čekiranu povlasticu. A tek ekspres linije...milina - komentar je jedne Slavice na popularnom forumu za mame.

Za trudnice su mesta rezervisana u autobusu ili im neko ustane, te su tih nekoliko meseci spasene guranja. Ili bi bar bio red da tako bude...

Buduće mame ne stoje u busu Foto-ilustracija: Pixabay

- Dok sam se trudna vozila, penzioneri, a naročito muškarci bi više voleli da sam im lupila šamar nego da mi ustanu u autobusu. Jednom sam ušla u devetom mesecu, široka kao tenk, naprosto me je bilo nemoguće ne primetiti me i svi su ostali da sede. Kad je to vozač video, izašao je iz kabine i rekao da neće da nastavi i da treba da ih je sve sramota. I jedna žena je uz negodovanje ustala - požalila se Maja na ružno lice našeg odnosa prema budućim mamama.

Ponegde su uz masažu besplatni bazeni Foto-ilustracija: Profimedia

Dobrih primera je, srećom, više do loših. Mnoge pekare širom zemlje trudnicama nude bespaltne pite i kolače. Ima ih svuda, u Zrenjaninu, Kragujevcu, Subotici, a u Beogradu na Dorćolu, u Zemunu, u blizini Studenjaka... Samo se treba raspitati i počastiti kod ljudi kojima je zadovoljstvo da podrže rađanje.

Ko se dobro raspita, u prestonici može naći restorane i splavove koji budućim mamama, uglavnom nedeljom, ne naplaćuju ni cele obroke.

LEGENDARNE NOVOSADSKE KOKICE

Jedna od prvih ovakvih akcija počela je u Novom Sadu još pre više decenija, kada na nekoliko kioska trudnice nisu plaćale kokice.

U Novom Sadu trudnice besplatno mogu dobiti picu Foto: pixabay.com

Novosađani izgleda veoma vode računa o tome da žene koje "jedu za dvoje" slučajno ne ogladne. Poslastičarnica u kojoj su za njih palačinci besplatni nedeljom, picerija koja nudi kaprićozu, kafići gde mogu popiti ceđene sokove ili bezalkoholna pića, već su postali kultni i mame dobro znaju kako da ih nađu. Možda je to jedan od razloga zbog kojih je Novi Sad jedan od retkih gradova u Srbiji gde je prirodni priraštaj u plusu.

ĆAO, REDOVI I KOLONE

Sa nabreklim stomačićem, žene zaborave kako izgleda stajati ispred kase ili šaltera, a u svim opštinama one mogu da besplatno izvade dokumenta, ako naglase da su im potrebna da prijavite bebu. Takođe, u državnim ustanovama se stomatološke usluge ne naplaćuju ženama koje uskoro postaju mame.

Besplatan fitnes nudi se u svim većim gradovima Foto: Pexels/ Freestocks.org

Fitnes i joga za trudnice, škole roditeljstva i dojenja, mogu naći u raznim mestima zemlje. Besplatan obrok za buduće mame takođe je in, a neke prodavnice imaju akcije u kojima trudnicama poklanjaju voće, ako taj dan kod njih pazare.

 U NIŠU SE VIŠE ISPLATI BITI PORODILJA

Javni prevoz je besplatan i za trudnice u Nišu, takođe uz posebnu povlasticu. Ipak u ovom se gradu se više isplati biti ne trudnica, već porodilja, naročito ako živite u opštini Medijana. Novopečene mame tu dobijaju karticu sa kojom ostvaruju brojne popuste u 30-ak firmi širom Niša, među kojima su nekoliko taksi udruženja, poliklinika, zubna ordinacija, saloni za ulepšavanje, marketi, restorani brze hrane. Svuda su računi za njih manji od 20 do 50 odsto.

U Nišu se isplati biti porodilja Foto: Pexels/Wayne Evans

Biti porodilja nije loše ni u Beogradu. "Parking servis" novopečenim roditeljima poklanja "bebi" parking karte, tj. 30 sati parkiranja u svim parking zonama. Jedna „bebi“ parking karta važi 60 minuta i jedinstvena je za sve tri zone, a karte važe godinu dana od datuma preuzimanja.

VIDEO: Neverovatno! Ova trudnica vrti obruč, ali ne oko struka

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA