Uznemirujuće pismo porodilje iz Srbije: Pregladne bebe ridaju bez prestanka, majke plaču sa njima. Ovo nije porodilište, već logor

Žena koja se, kako kaže, porodila prošle nedelje u Narodnom frontu, podelila je svoje bolno iskustvo i neprospavanu, tešku noć

Komentari

  • Jelena Grujic Stevanovic

    27. septembar 2018 | 08:21

    Ja sam se porodila sa prvim pre 18godina,sa drugum pre 15 godina....samnon se u periodu od 4 dana koliko sam provela i sa jednim i drugim detetom nalazilo jos 30-tak zena.I zamislite sve su od prvog dana imale dovoljno mleka...bolele su i njih bradavice,kukale su...ali su znale da nema boljeg i lepseg nacina da nahrane svoje dete....umpamil i ostale gluposti nisu dobre za vasu decu...treba se raspitati malo....lakse jeste...flasicu u ruke i moze da ga cuva ko hoce i hrani...svaka cast ima mozda 2% zena koje nemaju mleko...ali samozivost i netrpljenje je uglavnom razlog nedojenja...ma vi trazite da imate izbor a dete?Da li oni ima pravo na izbor?Ono ce uvek izadrati majcino mleko...ne ipamil,ne kravlje,ovcije,kozije...nego majcino mleko

  • Ja

    26. septembar 2018 | 13:25

    Moja 1. beba sisala od prvog dana pa do 6 meseci samo majcino mleko a posle polako ostalo uz majcino mleko.Sve po preporuci pedijatra.Dete uvek bolesno!!!Druga dva deteta su pila mleko iz flasice(nisam imala mleka),zdravi ,jaki i napredni.Ostavite zene da same odluce a ne da deca gladna zapomazu.Zlotvori!

  • Ana

    25. septembar 2018 | 01:25

    U decembru sam se porodila u NF sa trećim detetom. Uslovi nehumani, čistačice koje vicu na vas, servirka koja tera pacijente da sami nose hranu, sestre koje zahtevaju da 3 sata nakon porođaja sami menjate posteljinu. Ni krvna slika ni pritisak nijednom nisu kontrolisani. Sestra koja je dva dana bila dežurna davala je tako brzo mleko bebama da su sve do jedne bebe u glas vrištale po celu noc od grčeva... Nije stvar u tome da su porodilje razmažene, kao sto pojedini komentarišu, normalno je da se žena nakon porođaja odmori , kako bi mogla da funkcioniše. To nije luksuz već POTREBA! A zašto je ovakva situacija, u gore spomenutom porodilištu, treba pitati nadležne koji su dozvolili da nekada najbolje porodilište u Beogradu bude u ovakvom stanju.

  • juhu

    25. septembar 2018 | 01:17

    Znaci strasno....upravo zbog tih sestara koji lece frustracije nad neduzinim bicima zbog malih plata sve ovo otezava jos vise...kao ulje na vatru...porodila sam se za medalju kao turista usla u salu..doktor extra anesteziolog takodje ja presrecna nista me ne boli bebac lep zdrav uso na velika vrata a onda...4 dana pakao,dete gladno a mokro od mleka jer mu se sune u vrat,sestre juris non stop,dete nijednom okupano i presvuceno od sestara,laktaciju niko pokazao nije,pedijatar jeziv,pravio sale na racun bebine zutice i mog privatnog zivota.....posto sam bila pod stres mleka sam jedva imala mesec dana i stigla me postporodjajna depresija kuci...ovo sto se radi u bg je za vesanje...cast izuzetcim

  • Mina

    25. septembar 2018 | 00:33

    Ne branim nikoga, ali istina je da se laktacija u velikom broju slucajeva tesko uspostavlja, a jedini nacin je da beba bude cesto "na sisi", da stalno vuce ili mljacka na sisi, kako ume, dok ne nauci i dok mami ne krene mleko, obicno tek 2. ili 3. dan od porodjaja. Taj kontakt je neophodan i za bebu i za laktaciju, iziskuje mnogo strpljenja i snage u najtezim danima, ali se mora istrajati. Kad prodje taj haos, sve dolazi na svoje, ali samo uz veliku upornost. Dohrana u tom periodu je zaista medvedja usluga. Zene pred porodjaj moraju da se psihicki pripreme na taj horor prva 2-3 dana i izdrze za dobrobit bebe i svoje zdravlje.

    • 26. septembar 2018 | 09:46

      Vesna

      @Mina

      Suludo je komentrisati majke i da li imaju dovoljno mleka. Da sve majke imaju dovoljno mleka dohrana ne bi bila izmišljena. Rodila sam tri deteta, sa prva dva bilo mleka za bacanje, sa trecim jedva da se malo podoji. Sve i da sam htela, sa svim prethodnim iskustvom, trece dete nisam mogla da nahranim samo svojim mlekom. Pitanje je ko je svojim odlukama od iole pristojnog porodilista napravio stratiste za mlade majke i horor logor za tek rodjene bebe? Da li iko u ovoj drzavi odgovara za svoje postupke i da li se iskustvo stotina majki i beba ciji se najlepši trenutak u zivotu pretvara u horor sa ugorocnim posledicama uopšte uzima u obzir u celoj prici?

  • Adriana

    24. septembar 2018 | 23:52

    Pre par meseci sam se po drugi put porodila u grackoj bolnici Zvezdara.Prvo dete sam rodila pre deset godina i tada si birao da li ce dete biti u sobi sa vama ili ne,dok sada dete sa vama sve vreme. Sa prvim detetom su joj davali dohranu i imala sam velikih problrma sa dojenjam,dok sada nisam htela dohranu nego se trudila da odmah navikne da sisa. Dohrana je medveđa usluga,jer je bebi lakse da proguta dohranu nego da sisa. Prvo dete je slabo sisalo i sa dva meseca presli na formulu dok sada,kada sam poslusala savete babica i sestra,dojila na zahtev,masirala bolne grudi,razvila laktaciju... sve je i dalje super a beba ima 6 meseci! Iskreno mislim da ima i previse razmazenih zena. Naj bitnije je da se dete rodi zivo i zdravo ,uslovi u bolnicama su daleko od idealnih,ali znamo zašto odemo tamo,i najveca sreca je da se rode,pa kad odete kuci uradite kako mislite da je najbolje za vase dete.

    • 25. septembar 2018 | 09:23

      Panda Vukovar

      @Adriana

      Nije tacno da su u bolnicama uslovi daleko od idealnih. Kod nas u Vukovaru su super, sestre dobre, dr fini...sve je super. Tako bi trebalo u svakoj bolnici da bude, ja sam se osecala kao u hotelu a ne u bolnici. Zene nisu razmazene vec im je potreban odmor posle poroda.

  • Danijela

    24. septembar 2018 | 22:08

    Draga Ena, ja se izvukoh u utorak pa to ne doziveh ali i sama znas da sam i ja molila za dohranu. Nova pravila. Boze sacuvaj. Nisam sigurna da bih ponovo izabrala Narodni front iako su strucnjaci najbolji i u porodilistu sjajni ljudi. Sve pada u vodu kad dodjes na odeljenje. Puno pozdrava za sobu 324.

  • Majat

    24. septembar 2018 | 20:23

    Bože sačuvaj i sakloni! Ovako nešto da čujem u 21 veku u glavnom gradu jedne države, tzv. metropoli medicinski radnici izgladnjuju bebe. Pa ko je to naredio? Doktor Mengele? Zlatibore Lončar-reaguj, zaboga!!!

  • Mala Mira

    24. septembar 2018 | 17:43

    Pre 7 god sam se porodila u Frontu...katastrofa..jedva smo zive ostale cerka i ja...na kraju su me porodili carskim rezom...sestre jos veca katastrofa..hrana takodje....kazu Narodni front..ja bih rekla samo FRONT. Drugo dete,sina, rodila sam u Pancevu isto carskim rezom pre 4 god kao da sam u hotelu bila...sto se tice osoblja...za hranu vec ne mogu da kazem isto.Nisam ni dinar dala niti jednu kesu odnela... Osmeh na licu..topla rec...paznja...svaka cast za osoblje na ginekologiji u Pancevu.

  • Jasmina

    24. septembar 2018 | 16:43

    Porodila sam se pre 32 god. U jagodini.sve bebe su bile na dohrani bebe nam donosili na 3 sata danju a nocu sve bebe u boksu.naravno mleko nisam 3 dana dobila sto je ok.samo maltretiraju i bebe i porodilje.

  • Lalala

    24. septembar 2018 | 16:02

    Pre mesec dana porodila sam se u Pancevackoj bolnici.. Stanje nista nije bolje.. Pedijatrijske sestre katasrofa!!! Uzas jedan! Neljubazne, bezobrazne, drcne. Ni jedna nista nije htela da mi objasni.. Prvo dete. Bradavica bez.. Dete nece na sisu.. Mala je, tek rodjena, ne zna ni da povuce.. Niko nece da ti pomogne, pokaze.. Grudi mi je cini mi se namerno iz sve snage istiskala besno da mi je na desnoj dojci ostala masnica. Za dohranu sam ih molila. Sati bi prosli dok bi se neko pojavio sa spricem jer beba neutesno place a obi forsiraju dojenje. Nemam nista protiv. Ali neka mi pomognu da beba sisa. Na kraju sam se izmazala u pumpicu i krala spriceve po odeljenju da bi bebu nahranila tako. Jer je i to bilo zabranjeno, zbog "sterilnosti".. Mislim da ako je osoba vec izabrala takav poziv onda treba malo normalnije da se ponasa prema zenama koje su najranjivije u tom momentu. Uplasene, umorne.. Samo reci hvale imam za babicu Radicu koja treba da ih nauci kako se savesno obavlja svoj posao!

  • Masa

    24. septembar 2018 | 16:00

    Ja sam se porodila u NF u decembru, rodila sam 'zdravog' i zivog decaka. Nakon 8 meseci smo otisli u tirsovu zbog temperature i tamo su otkrili da beba ima tromb na srcanom zalisku, zato sto bas na tom mestu na kom se kako da kazem rodio taj tromb ima urodjenu rupicu A NISTA OD TOGA NISMO ZNALI beba mi je mogla umreti a ne bismo mogli spreciti sve zbog greske lekara koji ne rade sve analize bebama

  • AP

    24. septembar 2018 | 15:48

    Nije normalno da bebe nemaju dohranu, ja nisam imala dovoljno mleka ali ne mogu dakritikujem lekare. Obe bebe su mi spasili u Narodnom frontu, mesecima sam tamo lezala a nikoga nisam “castila”. Videla sam da zene same insistiraji da cascavaju a niko im ne trazi i isti tretman bi dobile bez toga.

  • Ја

    24. septembar 2018 | 15:48

    Ништа много није боље ни на неонатологији... Срамота за државу...

  • Dunja

    24. septembar 2018 | 15:29

    Ja sam imala tu sreću da sam se porodila carskim rezom pre 2,5god.u Paraćinu u njihovoj bolnici a inače sam iz Svilajnca,sve je donirala Dragica Nikolić,tj.sve je bilo novo,od posteljina,kreveta,kupatila,kuhinja super,a sto je najbitnije nisam dojila jer nisam imala mleka,tako da je moja devojcica bila na veštačkom mleku od prvog dana.Nisu štedeli na njemu i sestre su bile sve korektne i sve je bilo SAMO ONAKO KAKO TREBA!I prosto kad pročitam ovo što ova ženica piše je sramotno posebno sto je to Bg!Sramota,šta drugo reći...

  • Tamara

    24. septembar 2018 | 14:45

    Zašto odmah po sestrama? Mislite li da su one jedino krive? Svi se ulizuju lekarima, sestre rade po njihovom naređenju(ruku na srce, ima i onih nevaspitanih ali to nose iz kuće) ali kritike su uvek samo upućene sestrama. Nove procedure su, sestre prosto moraju to da ispoštuju.

    • 24. septembar 2018 | 15:16

      Jagodinka Simonović

      @Tamara

      Draga moja najgore iskustvo sam imala upravo sa sestrama, a sa doktorima i (profesorima) u Višegradskoj savršeno. Sestre za laktaciju no coment. Kad vide crvenu ozari ih osmeh. Bruka!!!

    • 24. septembar 2018 | 15:23

      Lajavica

      @Tamara

      Skoro sam se porodila u Višegradskoj. Nikome ništa nismo platili, nikakvu vezu nismo imali, niti nam je ko šta tražio. Sve je prošlo OK. Ne znam zašto u Srbiji neko misli da je potrebno imati novac da bi nešto završio ili da bi neko radio svoj posao. Sto puta sam se uverila da nije tako, evo i ovaj put. Više od para treba imati kulturu ophođenja, znati šta pitati i kada, znati svoja prava i boriti se za njih.

  • Minja

    24. septembar 2018 | 14:31

    Porodiliste u Kragujevcu da ne pominjemo... bruka i sramota! Celokupno osoblje nece da radi dok ne dobije "mali znak paznje", bio to novac, parfem ili pice. Svi hoce da se pokolju. Ako ti neko pridje ( a pridje SAMO ukoliko imas vezu), ima problem zbog zoga, zato sto ovaj drugi misli da je on za to dobio nesto i njemu oteo. Ljudi moji, to je Bogu plakati. Prosle godine je u januaru su tri porodilje umrle zbog njihove nemarnosti. Niko te ne pogleda kao smrdljiv sir. Lezis kao stoka u svojoj krvi... Uzas!!!!

  • Raki

    24. septembar 2018 | 14:30

    Tako vam je to drage moje mame, a ko ima mogucnosti pa lezi u apartmanima oko njega igraju 24h.

  • Mini

    24. septembar 2018 | 14:11

    Ja u Front nisam krocila. A kad vidim sta se radi Visegradska je savrsena za ovo. Porodila sam se pre 17 dana u Visegradskoj i imam sve pohvale za njih. Bebe ciste uredne nahranjene . Sestre pozrtvovane i ljubazne. Dobro nadje se po koja da se istripovala da je bitna ali vecina su odlicne.

  • Marina

    24. septembar 2018 | 14:06

    Znači ništa se nije prometnici od 92. i 94. god kad sam se porodila u Visegradskoj. Ja sam dobila, ali u početku nije bilo mleka. Posle je bilo ok, ali odnos sestara prema porodiljama je bio jeziv. Grube, bezobrazne i nevaspitan. Svima se obraćaju sa ti. Ja sam im odmah stavila do znanja da tako ne može, postavila se da su morale da budu uljudne. Izgleda da se ništa na bolje nije prometnici.

  • XyZ

    24. septembar 2018 | 13:59

    Bio bi red da se nadležni organi pozabave još sitra najjozbiljnije ovim pitanjem.Još se čudimo što je natalitet u opadanju???Svuda je slična priča po porodilištima,na žalost...

  • joca

    24. septembar 2018 | 13:36

    Moja ćerka se u Frontu porodila pre 11 i po godina. Prezivela je strahotu. Trudnoću je lepo iznela, išla na vezbe, i u školicu za mame, da bi joj sestra rekla "majko mogla si bar jednu knjigu da pročitaš o bebama". Ona je prezivela takav stres uopšte zbog ponašanja medicinskih sestara da je dobila ulcerozni kolitis i posle nekoliko meseci završila u bolnici, 25 dana. Poučena iskustvom moja snaja, koja se porodila nekoliko meseci kasnije isto u Frontu, platila je apartman i mogu reći sve je proteklo u najboljem redu. Moja ćerka zbog te traume ostala je na jednom detetu a snaja je rodila joj jedno dete. Pitam se da li je to normalno da se dogadjaju ovakve stvari godinama i da niko ništa ne preduzima. Na deci štede pod izrekom najbolje je majčino mleko. To je tačno ali šta ako majka nema mleka? Na deci štede i kada se razbole, ne prepisuju antibiotik opet pod izrekom da je štetan. Ja sam rodila dvoje dece takodje u Frontu, ali bilo je ipak drugačije, ali tada je bio dr Mladenović direktor, koji je bio strah i trepet za osoblje. Moralo je sve da bude pod konac. Deca su mi kao mala išla u vrtić i non stop bila bolesna. Primali su inekcije penicilina, zaštitne inekcije extecilin i ništa im nije falilo. Ovo danas nije normalno šta se sve dogadja u zdravstvu. Da li će neko bar malo obratiti paznju u tom segmentu.

  • ???

    24. septembar 2018 | 13:32

    Jedna informacija pre nego vecina pocne da pljuje po sestrama jer najveci broj radi pozrtvovano svoj posao a svaka brine o minimum 25 beba,ali koga se to tice-DOHRANU BEBI ORDINIRA PEDIJATAR!

    • 24. septembar 2018 | 14:12

      Marina

      @???

      Ne radi se samo o dohrani. Sestre znaju u porodili štima da budu baš loše.

  • Marija7

    24. septembar 2018 | 13:01

    Pre par meseci sam se porodila u Kladovu,prezivela sam pakao iako sam bila jedina porodilja tada.Moja beba je cele noci neprestano plakala a nijedna od sestara nije se odazvala mom pozivu u pomoc. Porodila sam se carkim rezom i dobila temperaturu odmah nakon,ni sama ne znam kako sam izdrzala tih par dana provedenih u bolnici pod takvim okolnostima.

  • Branka

    24. septembar 2018 | 12:51

    Ja sam se porodila u frontu pre 18 godina.hrana uzasna i beba pored majke.posto mi je tad bilo prvo dete mleka nisam imala.sto se sestara tice nemogu da gresim dusu bile su ok.jednu noc sam ih zvala za nesto dotrcale su da vide sta je u pitanju.kad sam im rekla problem odnele su dete na neonatologiju na para sati nahranili je i ostavili do jutra da bi mogla i ja da se odmorim.

  • Nina

    24. septembar 2018 | 12:39

    Ja sam se porodila tamo pre 18 godina, nisam imala ni kapi mleka, grudi mi nisu rasle niti bolele u trudnoci pa nisam imala cime do dojim dete. Isto sam proslao kao ove zene I ako je kao bila dohrana jer sestra dodje sa kascicom sipa za vrat bebi mleka vise nego usta I ode. Ja sam celu noc nosala dete koje vristi I od koga ni druge zene nisu mogle da spavaju. Kvasila sam prst pod vodu I stavljala detetu u usta da se malo smiri,taj horor nikad necu da zaboravim, ostala sam na jednom detetu. Zarekla sam se da ce se moja cerka poradjati u privatnom porodilistu pa koliko kosta da kosta, toliko.

  • Sandra

    24. septembar 2018 | 12:35

    Nije to jedina bolnica gde se osoblje tako ponaša bez obzira na direktivu. Moja snaja je doživela nešto slično prošle godine (u Gradskoj bolnici na Zvezdari) jer nije imala mleka posle porođaja a dohrana se sastojala od nekoliko kapi mleka koju su bebi davali kapaljkom na špric. Zato je na svoj rizik izašla iz bolnice bez otpusne liste da bi nahranila dete.

  • YU 1957

    24. septembar 2018 | 12:31

    Ove probleme nisam imao,majka me rodila kod kuće i niko drugi nije odlučivao koliko treba da me nahrani,bez te medicine doživeh i sedmu deceniju.

  • Dora

    24. septembar 2018 | 12:24

    Covek se rasplace dok cita, a kamo li da prezivi! I

  • Zoka

    24. septembar 2018 | 12:12

    Ja sam se u Frontu porodila pre 25 godina i bilo je isto uzasno. Sve puno buba rusa, iskacu iz one jedne virsle koje dobijete za dorucak.... Ishrana je takva da ni ne mozete da imate mleka... UZAS...... Ali nam zato sija ceo grad u septembru (Novogodišnja rasveta) od ne znam koliko miliona evra. Natalitet na vidiku u zemlji Srbiji!!!!!!

    • 24. septembar 2018 | 12:25

      M

      @Zoka

      Ja sam se dva puta poradjala tamo, jednom, pre 9 godina sam se porodila prirodnim putem, drugi put, pre cetiri godine, hitnim carskim rezom. Verujte, takva je razlika izmedju ta dva odeljenja da Vam ne mogu opisati.. Na odeljenju prirodnih porodjaja sam se osecala kao u logoru, velike sobe pune zena i beba,grupni kontrolni pregledi koji se rade kao ' na traci', ogromni ruzni toaleti po jedan na spratu.. majke iscrpljenje, bebe placne.. Cast izuzecima, sestre uglavnom nevoljne da pomognu.. Naravno, bilo je i drugacijih sestara, pozrtvovanih, vrednih i prijatnih. Mleka u grudima nema, hrana oskudna, a umor veliki.. Na odeljenju cr sasvim druga prica. Sobe gde su smestene po dve porodilje. Pola soba su apartmani, a kupatila sasvim dovoljno. Cisto izuzetno. Svi ljubazni i pozrtvovani.. od servirki, cistacica, da ne pricam o sestrama. Lekari koji odhovaraju na svako pitanje i uvek imas da pitas nekog ako te nesto muci. Zasto je tolika razlika u ta dva odeljenje, dan danas mi nije jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA