"Radije ću u Beogradu da spavam na kartonskim kutijama nego da živim u Iranu": Prodao je sve i došao u Srbiju, sada ima novi plan

Sve veći broj Iranaca traži azil u Srbiji, a lakše im je na putu do Evrope nego drugim migrantima jer im ne trebaju vize za našu zemlju

  • 7

Miksalište je puno migranta. Deo je stigao sa Srednjeg istoka i severne Afrike, drugi spavaju u obližnjem parku. Ali, neobična scena je da je u Srbiji, koja im je kapija za Evropsku uniju, Iranci su značajan deo pridošlica, beleži reporter "Gardijana".

Prethodne godine Srbija je postala prva zemlja na evropskom tlu koja je državljanima Irana ponudila bezvizna putovanja. Hoteli i apartmani prepunjeni su zahvaljujući iranskim turistima.

Stojan, Đorđe, Radovan, Sava i Jovan su tihi heroji Srbije: Kad su čuli da su im prijatelji u opekotinama, pojurili su za Beograd (FOTO)

Međutim, mnogi od njih ne uzimaju povratnu kartu. Na zapad beže pre svaga zbog ekonomskih problema svoje zemlje nakon sankcija koje je uveo Donald Tramp.

Soruš Ramani (24) stigao je u Srbiju pre četiri meseca. Koristio je svoje pravo na 72-satno odsustvo iz kampa da spava na ulicama prestonice, spremajući se za pokušaj prelaska u EU tokom noći. Na dan razgovora sa novinarima planirao je svoj deveti pokušaj. Kao i druge izbeglice dao je depozit od 2.000 evra koji će šverceri dobiti kada uspešno stigne do Italije.

- Iran je bio kao pakao. Radije ću da spavam na kartonskim kutijama, nego da živim u Iranu - rekao je Soruš.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zbog oštrih mađarskih graničara, pokušaće da uđe u Bosnu i Hercegovinu, pa odatle u Hrvatsku.

Mediji BiH nedavno su objavili podatak da je porastao broj Iranaca koji potražuju azil u njihovoj državi: njih 1.647 ove u odnosu na 16 prošle godine.

- Nemoguće je više živeti u Iranu. Nema budućnosti u toj zemlji, samo preživljavate. Izgubio sam svoje nade, prodao motocikl, koji je bio sve što sam imao da bih došao ovde  - ispričao je Hasan Kameli.

Gordan Paunović, direktor NVO Infopark naveo je da broj raste veoma brzo.

- Odmah prepoznate ko je iz Irana. Sirijici, Avganistanci, oni izgledaju siromašno. Odjednom ugledate grupu klinaca sa rančevima koji izgledaju kao da su na školskoj ekskurziji. Uputite im osmeh, na koji i oni odgovore osmehom. Svi koji dolaze odatle su ili pripadnici LGBT populacije, hrišćani ili politički ugnjetavani, borili su se u Siriji za Asada - istakao je Paunović.

Većina Iranaca stiže jednim od dva leta nedeljno koji su ustanovljeni do Srbije.

(M.Ro., The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    29. septembar 2018 | 04:21

    Moj Rodjak koji zivi u Srbiji je nedavno kupio nov BMW a prosle godine je sa svoju firmu kupio nov kombi ali nikad neces cuti nista pozitivno samo kme kme kmee kme eeee

  • Fidel

    29. septembar 2018 | 05:04

    Vize uvedite hitno za ove

  • Grof

    29. septembar 2018 | 08:23

    Drzava treba sve migrante ilegalno da prebaci u eu ili da ih deportuje u zemlje porekla.Ako ostanu u Srbiji samo ce nam doneti zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA