"Imate rak dojke": Ove reči svakoga dana čuje 13 žena u Srbiji, a četiri nas od iste bolesti zauvek napušta

Godišnje se otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke

  • 2
Mamogram, rak dojke Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Predstavnici Srpskog foruma protiv raka dojke - "Evropa Dona Srbija", danas su upozorili da se u Srbiji godišnje otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke, što znači da se dnevno dijagnostikuje 13 obolelih, a izneli su i da svakog dana od te bolesti umru po četiri žene.

Sve o podmukloj bolesti koja odnosi na hiljade života: Šta se tačno dešava u svakoj fazi raka dojke?

Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom "Zdravi načini života za zdravlje dojki – Napravi pravi izbor" da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika.

Starenjem se menja čitav organizma, pa tako i ženske grudi Foto-ilustracija: Profimedia

Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke - na koje se može uticati - jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.

Procene su, kako je navedeno u saopštenju "Evropa Dona Srbije", da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.

- Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina - rekla je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. oktobar 2018 | 20:59

    ZENE TREBA DA SE KONTROLISU 2PUTA GODISNJE JER SE KARCINOM STVORI ZA 6MESECI I MOZE DA METASTAZIRA A ONDA JE SVE KASNO!! RANO ODKRIVANJE VAM GARANTUJE OZDRAVLJENJE -OPERACIJA I ZRACENJE BEZ HEMOTERAPIJE!! KARCINOMI NASTAJU ZRACENJEM A HRANE SE SECEROM I MASTIMA !! JACAJTE IMUNITET VOCEM I POVRCEM I KRETANJEM!!

  • Nikolas

    16. oktobar 2018 | 23:51

    MOLIM GOSPODJE KAD ODU NA MORE I SEDE NA PLAZI NA SUNCU TIK UZ OBALU DA NEPUSE NON STOP JER JE TO UBITACNO ZA IMUNITET -UBITACNO ZA PLUCA I KRVNI PRITISAK !!! TO RADITE KAD JE UV ZRACENJE VELIKO 7-9 A TO IZAZIVA RAK KOZE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA