U centru Futoga postavljena bista Dušanu Šijačkom (FOTO)

Prema rečima Petra Kočića, Društvo novinara Vojvodine, kao najstarije novinarsko udruženje u Pokrajini, već nekoliko godina nastoji da postavi obeležje znamenitom Futožaninu, a to čine 60 godina nakon njegove smrti i o stotoj godišnjici prisajedinjenja Vojovodine Kraljevini Srbiji

  • 0

Bista istaknutom novinaru, publicisti i književniku Dušanu Šijačkom postavljena je u centru Futoga gde je i rođen, i to na inicijativu Društva novinara Vojvodine.

Delo vajara dr Vladimira Jokanovića otkrio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a prisutnima na su se obratili novinar Borivoj Mirosavljević i predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić.

Društvo novinara Vojvodine tokom ove i prethodne decenije realizovalo je niz aktivnosti u cilju reafirmacije ličnosti Dušana Šijačkog, a sve je počelo u nedeljnom broju ''Dnevnika'' 2005. godine, kada je objavljen tekst pod naslovom ''Balkanski rat'' Dušana Šijačkog. Mnogi čitaoci su tada prvi put saznali nešto više o zaboravljenom novinaru, dobrovoljcu u Balkanskim ratovima, ratnom izveštaču i dopisniku naših listova iz Ženeve, Pariza, Njujorka.

- Otkrivanjem biste Dušanu Šijačkom ispravljamo istorijsku nepravdu koja je obeležila jedan period naše države, kada smo se olako odricali sinova i kćeri našeg naroda, zaboravljali sve što su učinili, pa čak i proganjali one koji su slobodno mislili i govorili i bili na braniku otadžbine kada je bilo najteže.

Foto: Promo/ Jaroslav Pap

Čitajući biografske podatke velikana srspkog novinarstva, saznao sam da je bio na najtežim mestima u najtežim okolnostima. Nažalost, vraćeno mu je tako što je gotovo proteran i sve mu je oduzeto. Iz njegovog dela mnogi mladi niovinari mogu da nauče, a danas imamo priliku da ispravimo nepravdu koja mu je učinjena. Borba naših predaka za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji je bila konstantna i sa ličnim žrtvama što je za svako poštovanje – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Promo/ Jaroslav Pap

Prema rečima Petra Kočića, Društvo novinara Vojvodine, kao najstarije novinarsko udruženje u Pokrajini, već nekoliko godina nastoji da postavi obeležje znamenitom Futožaninu, a to čine 60 godina nakon njegove smrti i o stotoj godišnjici prisajedinjenja Vojovodine Kraljevini Srbiji.

- Društvo sebe smatra nastavljačem ideja naših predaka, među kojima Dušan Šijački ima posebno mesto. Njihova zajednička stremljenja su bili sloboda, nacionalno jedinstvo i demokratija, i oni su javnom rečju doprineli da danas živimo u Vojvodini kao rezultatu upravo tih stremljenja – naglasio je Kočić i zahvalio se gradonačelniku Vučeviću na pomoći da bista konačno osvane u Futogu.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA