Od danas će sva nova igrališta morati da budu potpuno bezbedna za decu, a evo šta će biti sa starim

Prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran, a to su vlasnik igrališta, najčešće lojakla samouprava

  • 5

Danas je počeo da se primenjuje Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, a cilj je da se poveća bezbednost mališana dok se igraju na otvorenom. 

Zahvaljujući novom propisu Ministarstva privrede, naime, sva igrališta u Srbiji biće u obavezi da se usklade sa evropskim standardima, odnosno standardima definisanim pravilnikom. 

Nova igrališta će morati da se grade i uređuju u skladu sa novim pravilima, a postojeća igrališta moraće da im se prilagode.

Pravilnikom je predviđeno, između ostalog, da podloga i sprave budu napravljene tako da se prilikom eventualnog pada dece, mogućnost povrede svede na minimum.

Igrališta više neće smeti da se nalaze na nebezbednom zemljištu, u blizini područja za utovar i istovar, kao ni u na mestima na kojima buka otežava komunikaciju.

Igrališa će morati da poštuju standarde bezbednosti, Foto: Savskivenac.rs

Umesto betona, podloga će biti od specijalne gume oblih ivica kako se deca ne bi klizala i povređivala pri padu. Čitav prostor igrališta neće smeti da sadrži nijednu neravninu na koju bi dete moglo da padne i da se povredi.

Tobogani, rakete, ljuljaške i dvorci viši od tri metra neće moći da budu ugrađeni na igrališta. Metalni delovi mobilijara moraće da budu otporni na rđu, a veštački materijali na ultra-ljubičasto zračenje, a prilaz iz obližnih zgrada trebalo bi da bude takav da se izbegava prelazak ulice.

Prvi put je tačno definisano i ko je odgovoran, a to su vlasnik igrališta, najčešće lojakla samouprava. 

Vlasnik je takođe dužan da finansira prilagođavanje igrališta koja su već u funkciji, a definisan je rok od tri godine da to učine. Igrališta koja se u tom periodu ne budu dovela u bezbedno stanje biće zabranjena za korišćenje.

Vlasnici, odnosno osiguravajuće kuće, ukoliko vlasnici osiguraju igrališta, snosiće troškove popravke kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru takvih prostora za igru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    23. novembar 2018 | 17:44

    Znaci nema vise odranih kolena i laktova?!Dobro niste doneli zakon da deca u opste izlaze napolje jer mozda se isprljaju ili ne daj Boze oznoje!A sta cemo sa kisom,gromom?Da se ukine hladan vetar pod hitno i sve cesme u blizini jer ako se bas,bas neko dete i oznoji kako da pije hladnu vodu!?Treba da promukne i sta onda???Mnogo smo glup narod jer pokusava,o da glumatamo neko ludilo i zapad dok s oni uveliko vracaju prirodi i beze od civilizacije ne bi li decu sto bolje naucili vrednostima prirode i zivotinja....uvek smo kasnili barem 50 godina....Ogradite igralista da deca ne izlete na put,sklonite sve rdjave zice i metalne siljke na klupama i kantama za smece,ofarbajte konstrukcije i popravite,napravite drvene klupe i pustite decu da uzivaju ne pravite od njih male snobove!!!

  • Svetlana

    23. novembar 2018 | 18:16

    A šta cemo sa narkosima koji nocu lupaju flaše od piva,razvaljuju klupe,psi lutalice urnišu igrališta? Masa igrališta bez osvetljenja?

  • Tes

    23. novembar 2018 | 17:55

    Naj bolja igra je bila kad smo bosi trcali po betonu I preskakali konopac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA