Sove same dolaze u Kikindu svakog novembra: Kada saznate zašto, nikada se više nećete smejati kontroverznom spomeniku (FOTO)

Dok je kontroverzna sova od terakote izazvala pravu polemiku, na koga ili na šta podseća, prave sove svoje stanište ne napuštaju tako lako

  • 1

I dok društvenim mrežama i dalje traju diskusije o popularnoj skulpturi sove koja je postavljena na ulazu u Kikindu,Banaćani praznuju manifestaciju" Sovembar", posvećenu upravo ovim pticama.

Dok je kontroverzna sova od terakote izazvala pravu polemiku, na koga ili na šta podseća, prave sove svoje stanište ne napuštaju tako lako.

Zašto su male ušare odlučile da od cele planete izaberu baš Kikindu gde će svijati svoja jata, predmet je istraživanja domaćih i svetskih ornitologa. Milan Ružić, iz Društva za zaštitu ptica Srbije, rekao je da se u Vojvodini, tačnije u Kikindi, nalazi najveće zimujuće jato sova utina na svetu.

- Tokom prebrojavanja sova u Kikindi, početkom novembra zabeležili smo nekih sto jedinki i to je sasvim odgovarajuća brojnost s obzirom da je temperature bila i do 16 stepeni Celzijusovih. Sa hladnim danima očekujemo sve veći broj sova. U okolnim državama kolege takođe obilaze staništa i prema svim očekivanjima ove godine će biti veliki broj jedinki - istakao je Ružić.

Sove se gnezde u Kikindi; Foto: Telegraf

On je dodao i da osim Kikinde, sove se nalaze i u Bečeju, Kuli, Zrenjaninu ali ni jedan grad na svetu se ne može porediti sa Kikindom.

U čast ovom malim pticima koje su se u Kikindi već odomaćile, već sedmu godinu za redom održava se manifestacija "Sovembar". Zanimljive radionice u čast ušarama organizuju se u mnogim kulturnim ustanovama, Narodnom muzeju, Kulturnom centru.

Foto: Telegraf

- Povodom meseca sova Kancelarija za mlade je sprovela akciju "Slatka sova" u okviru koje je našim sugrađanima delila male ručno pravljene sove sa slatkišem i pratećom porukom. Na taj način smo želeli da skrenemo pažnju sugrađanima na naše male goste, zbog kojih je ceo svet čuo za našu Kikindu-kažu nam mladi iz ovog udruženja.

Foto: Telegraf

PLANETARNA POPULARNOST KIKINDSKIH SOVA

Gradska vlast u Kikindi posebno neguje ovaj festival, jer kako kažu, ovo je jedna od tri najbitnije manifestacije u Kikindi.

- Ovo jeste najmlađa manifestacija u gradu koja je dobila svetski publicitet. Ne zaboravimo da je prestižna medijska kuća BBC pravila reportažu o sovama i našem gradu, a sve je emitovano u okviru serijala "One planet"  - istako je Saša Tanackov, član Gradskog veća u Kikindi.

Prema istraživanjima, u Vojvodini se gnezdi najveći broj parova, čak 3.500, a najveće zimsko jato zabeleženo je upravo u Kikindi 2009.godine gde je broj jedinki bio 734. Zimska jata sova utina se često sele zbog nedostatka hrana i upravo je Kikinda idealno zimovalište zbog obilja hrane u okolini grada.

Foto: Telegraf

Jata se često nalaze u naseljenim mestima, tokom dana sove se najčešće mogu videti u krošnjama četinara u centru grada, dok noću u potrazi za hranom love glodare sa obližnjih njiva. Upravo ova činjenica otkriva zašto je Kikinda idelano mesto malim ušarama, zbog obilja hrane u neposrednoj blizni i četinara na kojima gnezde svoja jata.

Centar Kikinde, kao najveće zimovalište sova na svetu zaštićen je posebnom odlukom SO Kikinda. Ovom odlukom zabranjuje se svako oštećivanje ili uništavanje gnezda i legla sove utine, kao i područja njihovog razmnožavanja, orezivanja i seča stabala na kojima je registrovano zimovalište. Od 2012. godine Kikinđani u čast ovim pticama slave "Sovembar", novembar - mesec sova koji se praznuje nekoliko dana uz bogat kulturno-zabavni program.

(D. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sović

    27. novembar 2018 | 11:53

    Spomenik je ružan jer nije dobro napravljen, u tome je jedini problem bio. I pre je simbolisao nešto drugo a ne sovu, koje su eto ponos Kikinde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA