≫ 

Poludela je zbog četvorke svoga sina i pozvala inspektore u školu da je preprave, a to nije najgore u ovoj priči

U prosvetnoj inspekciji potvrđuju da ih roditelji tokom godine zovu i zbog ocena, a najčešće na kraju polugodišta

  • 34

Majka učenika jedne beogradske osnovne škole nedavno je napravila scenu kakvu prosveta ne pamti i sve to zbog - četvorke! Kada joj je sin rekao da je na testu iz engleskog jezika dobio četvorku, ali da je siguran da je uradio za peticu, majka je prvo odjurila u školu da presliša nastavnicu, a kako to nije urodilo plodom, pozvala je prosvetnu inspekciju.

- Nikada se ranije nije desilo da nam inspekcija dolazi u školu zbog četvorke. To je bilo strašno. Majka je bila spremna na sve samo da bi njen sin dobio peticu za koju je bila ubeđena da je zaslužuje - priča za Telegraf jedan od zaposlenih u ovoj školi, moleći da ne navodimo imena.

S druge strane, nastavnica nije htela da popusti jer je, po njenom sudu, dečak napravio nekoliko grešaka koje su presudile da to ne bude petica. Inspektori su, na kraju, ipak izašli u susret žalbi ove majke. Ali, kako tvrdi naš sagovornik, učinili su to pre svega da smire situaciju i pomahnitalog roditelja.

- Inspektori su procenili da greške na testu nisu toliko velike da učenik ne bi mogao da se oceni peticom. Pritisci roditelja na nastavnike su ogromni. Često prete i nasiljem ako nastavnik uporno odbija da popravi ocenu njihovom detetu - ogorčen je naš sagovornik.

Da stvar bude gora, ovo nije usamljen slučaj. U prosvetnoj inspekciji potvrđuju da ih tokom godine roditelji zovu i zbog ocena. Ipak, i dalje je retko da ih pozivaju zbog ocene na jednom kontrolnom zadatku, ali im zato često šalju prijave kad dođe kraj polugodišta.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Roditelji najčešće šalju prijave na zaključne ocene na polugodištu i na kraju školske godine. Takođe je značajan broj prijava roditelja ili učenika srednjih škola nezadovoljnih negativnom ocenom dobijenom na popravnom ispitu - odgovaraju za Telegraf u prosvetnoj inspekciji.

Kada prijava stigne, procedura je sledeća: Inspektor odlazi u školu, vrši uvid u Dnevnik, utvrđuje da li je broj ocena upisan u rubriku saglasan propisanom broju ocena koje učenik treba da dobije u toku polugodišta i da li je ocena izvedena u skladu sa Pravilnikom o ocenjivanju. A u slučaju ocena na popravnom, prosvetni inspektor utvrđuje i da li je zakonito zaključena ocena i da li je organizovana pripremna nastava na kojoj učenik treba da nauči bar za dvojku. Ili u slučaju majke iz ove priče - čistu peticu.

Da su nam deca previše razuzdana i razmažena, smatraju i čitaoci. Čak 43,35 odsto njih smatra da u školama treba povećati kriterijume, jer nas đaci blamiraju koliko ne znaju, a svaki peti problem vidi u kućnom vaspitanju.

Pročitajte više o kriterijumima u školama i stavu nastavnika i roditelja OVDE.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zok

    29. novembar 2018 | 21:00

    Propade i obrazovanje. Nekada imali najbolje strucnjake u svetu, a uskoro cemo budemo zatupljeni kao i svi. Tuga

  • Ja

    29. novembar 2018 | 21:00

    Kakva budala,nemam komentar!

  • Discovery

    29. novembar 2018 | 21:22

    I šta je bilo na kraju? Je'l petica ili nije? Da znam, da idem i ja da se žalim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA