Prizrenska eparhija je opstala i opstaće narednih 1.000 godina (FOTO)

Prizrenska eparhija obeležava 1000 godina od njenog prvog pisanog spomena u prvoj hrisovulji vizantijskog cara Vasilija II

  • 3

U okviru molitvenih svečanosti povodom obeležavanja 1.000 godina Prizrenske eparhije, danas je služena Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija u Prizrenu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh pećkoga trona Amfilohije, uz sasluženje raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, mileševskog Atanasija, bregalničkog Marka iz Ohridske Arhiepiskopije i umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija, kao i velikog broja sveštenstva, monaštva i vernog naroda, a svojim glasovima tradicionalno su sasluživali i učenici Prizrenske Bogoslovije.

Liturgija u Prizrenu - Foto: TV Hram

Na početku službe Božije vladika Teodosije je odlikovao oca Slobodana Đorića, paroha prizrenskog, činom protoprezvitera zbog revnosti i požrtvovanosti tokom osmogodišnjeg služenja u ovom Hramu. Vladika Teodosije je kazao da proslava 10 vekova od prvog pomena Prizrenske eparhije, veliki dan za Eparhiju, ali i našu pomesnu i vaseljensku Crkvu.

- Sabrani smo ovde u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, stradalnom i mučeničkom hramu. Kao što je i Sveti Georgije stradao Hrista radi tako je i ovaj hram sa žiteljima Prizrena, pravoslavnim hrišćanima, stradao, ali je, hvala Bogu, obnovljen i vaskrsao. Svi sabrani danas ovde, radujemo se i služimo Gospodu, blagodareći Mu za sva dobra koja nam daruje - rekao je Teodosije.

Episkop Teodosije - Foto: TV Hram

Episkop mileševski Atanasije kazao je da je Kosovo i Metohija učilište, jedna učionica, ispisana Crkvom Hristovom i slavnim delima Božjih ugodnika.

- Kosovo je i materica, na Kosovu se rađa ponovo, na Kosovu se obnavljamo. Kosovo je prostor na kom se može ponovo roditi i uzrastati, jačati i to za život večni. Nema onoga ko je posetio Kosovo a da u toj učionici nešto nije naučio, nema onoga koji je posetio Kosovo a da se nije obnovio, preporodio, ojačao. Zato smo i došli da naučimo, obnovimo lekcije i oživimo u sebi ono što je odumrlo, da to sve sastavimo i oživimo i da ponovo budemo jedno - kazao je Atansije.

Episkop Atanasije - Foto: TV Hram

Govoreći o jubileju 1.000 godina raško-prizrenska episkopije, Mitropolit Amfilohije je kazao da je u tih hiljadu godina mnogo onih koji su sejali seme istine Božije u ovoj zemlji i koji su svojom mučeničkom krvlju, podvizima, molitvama, zalivali to seme i da zato nije čudo da je to seme posejano rukom svetih Božjih ljudi urodilo divnim plodovima kroz vekove sve do naših vremena.

- Ako je ova Episkopija 1.000 godina opstala opstaće ona još 1.000 ili 2.000 godina, ako Bog da, i biće uvijek naroda onoga koji će tu da se klanjaju živome Bogu, Hristu Bogu Vaskrslome iz mrtvih - poručio je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije - Foto: TV Hram

Na kraju Mitropolit Amfilohije se pomolio Gospodu da blagoslovi Vladiku Teodosija, naslednika divnih i časnih episkopa, da i on nosi časni krst Hristov zajedno sa svima vernima da sačuvaju veru da je Kosovo nada a ne beznađe.

Prizrenska eparhija obeležava 1000 godina od njenog prvog pisanog spomena u prvoj hrisovulji vizantijskog cara Vasilija II koji je odmah po osvajanju Ohrida izdao tri povelje ohridskom Arhiepiskopu Jovanu, kojima je bio utvrđen obim Ohridske arhiepiskopije.

Prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, u sastav Ohridske arhiepiskopije ušla je i Prizrenska eparhija, koja će u budućnosti odigrati veoma važnu ulogu u istoriji Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

Pri osnivanju „Prizrenska episkopija bila je trećeg stepena, obuhvatala je oblast Hvosna oko Peći i Dečana, grada Leskovca i Britosa, imala je petnaest klirika“.

Obeležavanje jubileja počelo je juče Svetom liturgijom koja je je služena u manastiru Devič, a nastavljeno Večernjom službom u Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu koja je bila sedište Eparhije prizrenske u prvom periodu njenog postojanja od 1019. do 1219. godine.

(Telegraf.rs/TV Hram)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    16. decembar 2018 | 22:48

    +++Dogodine u Prizrenu +++

  • Дејан Младеновић

    16. decembar 2018 | 23:01

    ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУNext year in PrizrenL année prochaine In PrizrenNexte yarre In Prizren

  • mirjana

    17. decembar 2018 | 02:25

    A kada ce se mitropolit "IRINEJ" Pojaviti u Prizrenskoj eparhiji ili ce sacekati novoga kralja Srbije.Mozda dok poraste mali Stefan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA