Sveti Nikola i prase na stolu: Sveštenici zgroženi, a ove godine takvi domaćini prave dupli greh

Ne postoji nijedan razlog da se opravda mrsna hrana u posne dane, slažu se duhovnici

  • 5

Supice, sarmice, pečenje, kolačići. A da, i žito i vino, ko baš poželi... Srpska slava simbol je gostoprimstva, bogate trpeze i vesele atmosfere. Valja da bude dovoljno ića i pića, a za nekoga to znači i mnogo mesa, pavlake, majoneza, sireva...

Ako ovako slavite svetog Nikolu, sveštenicima se to baš i neće dopasti. U toku je veliki božićni post, a čak i da to nije slučaj, sreda je sama po sebi dan kada se posti.

- Onaj ko slavi svetog Nikolu ne bi trebalo da mrsi. Tog dana trebalo bi da se pričesti i ode na službu. Oni koji mrse čine pogrešnu praksu i pogrešno slave - priča protojerej Miodrag Pavlović iz Niša.

Posna trpeza; Foto: Pixabay

Riba se danas, ipak, može naći na trpezi.

I na sajtu Srpske pravoslavne crkve jasno je naznačeno da se sveti Nikola mora slaviti posno. Ovo je deo teksta koji je napisala bratija manastira Visoki Dečani:

"Veoma je važno da pravoslavni hrišćani redovno poste svoje slave koje padaju u posne periode, kao što je npr. sveti Nikola i dr. Spremanje ovih slava na mrsnoj hrani i uz nedolično i razuzdano veselje smatra se grehom i time umesto da svetitelju ukažemo čast i poštovanje navlačimo na sebe Božji gnev."

Sveti Nikola nikako nije datum za prase na stolu; Printskrin/Facebook:Saša Valentić

Dakle, premda je slava vreme kada se susrećemo sa dragim ljudima, gostimo i proslavljamo, duhovni aspekt ne bi trebalo da padne u drugi plan, pa je važno da pazimo i kako se hranimo, šta govorimo, čemu se smejemo i da li možda i u radovanju nekada preterujemo.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UMERENI PESIMISTA

    19. decembar 2018 | 15:59

    SVESTENICI ZGROZENI??? Pa mnogi od njih su odavno prestali da nam budu uzori i sinonim za cestitost i moral.

  • Klimt-Bec

    19. decembar 2018 | 13:47

    Pa prase pliva u vodi a i moze biti posno!

  • Y

    19. decembar 2018 | 14:37

    Pa I covek pliva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA