Andrejin krst je saobraćajni znak koji upozorava na opasnost, ali malo ko zna po kojoj je žrtvi dobio ime

Neko nije slušao šta je saltir imao da kaže

  • 16

Saobraćajni znak "Andrejin krst", iako odavno postavljen, nije uspeo da spreči tragediju koja se pre tri dana odigrala u Donjem Međurovu kod Niša. Dve linije, ukršeten u obliku ćirilinog slova Х, odnosno latiničnog Iks, nisu nikome značile ništa, iako ovaj znak jasno upućuje na dodatnu pažnju. 

Tačno je da postoji taj "Andrejin krst", ali on očigledno ne služi svrsi, jer se svake godine dešavaju nesreće - poručuju  meštani Čokota.

Niko na Andrejin krst nije reagovao Foto:_ Wikipedia/Jan Stubenitzky

Umesto rampe, koju su, kako tvrde, meštani već odavno zahtevali, jedino je taj znak delio od smrti putnike koji su, hteli-ne hteli, morali preko pruge.  Ukrštene linije jednake dužine ime su dobile po apostolu Andreju Prvozvanom, koji je na jednom takvom krstu raspet.

KO JE BIO ANDREJ PRVOZVANI?

Ovaj apostol  nazvan je Prvozvani, jer je pre svih apostola prihvatio da bude Hristov sledbenik.

Nakon smrti, vaskrsenja i vaznesenja Isusa Hrista, Andrej je zajedno sa ostalim apostolima primio Duha Svetoga u vidu ognjenog jezika. Potom je, kao i ostali, putovao po svetu, šireći hrišćansku veru. Propovedao je Jevanđelje uglavnom u gradovima i u mnogima od njih pretrpeo mnoge nevolje i stradanja.

Apostol Andrej Prvozvani Foto: Wikipedia/Maksim

Posetio je i Peloponez, gde je u gradu Patri (62. godine nove ere) od teške bolesti iscelio čoveka, nakon čega je većina stanovnika  primila hrišćanstvo. Među njima su bili i brat, i žena carskog namesnika Egeata. Egeat je zbog toga naredio da uhapse Andreja i stave ga na muke, a i da ga raspnu na krst.

Sve vreme dok je visio živ na krstu, govorio je pouke hrišćanima okupljenim oko krsta. Prisutni narod je hteo da ga skine sa krsta, ali im vojnici to nisu dozvolili. Pred smrt se pomolio i izgovorio reči koje su ostale zabeležene.

- Gospode Isuse Hriste, ne dopusti da me skinu s krsta, na kome visim radi imena Tvog, nego me primi, Učitelju moj: Tebe zavoleh, Tebe poznah, Tebe ispovedam, Tebe videti želim, što jesam - Tobom jesam. Gospode Isuse Hriste, primi u miru duh moj, jer već je vreme da dođem k Tebi i da gledam Tebe, za kojim silno čeznem! Primi me, Učitelju Blagi, i učini da ne budem skinut s krsta pre no što Ti primiš duh moj! - rekao je Anrej i nakon toga umro.

Andrejin krst je po ovome dobio ime Foto:_ Wikipedia/National Library of Wales.

UPOZORENJE KOJE SE SVUDA KORISTI

Dok se u većini zemalja ovaj krst u obliku latiničnog slova X zove Andrejinim, na engleskom još ima i ime saltir. U saobraćaju se koristi kao saobraćajni znak koji najavljuje železničku prugu bez rampe, te traži posebnu opreznost prilikom prelaska preko pruge. Ako postoji više koloseka, onda se broj krstova povećava na broj koloseka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    23. decembar 2018 | 20:49

    Naši balvani prolaze kroz crveno na semaforu a kamoli pored Andrejinog krsta. Velika je bahatost zavladala.

  • Pajko

    23. decembar 2018 | 20:57

    Konacno se neko setio ali dzabe kad ga vozaci ne postuju. Pa ko jos veruje da rampa sprecava budale da odu pod nailazeci voz????

  • Dragan V

    23. decembar 2018 | 21:31

    Andrein krst je jedan od gabaritski nsjvecih saobracajnih znakova.Na prilazu prugi ima ih nekoliko.Zao mi je vozaca ali mi je mnogo vise zao za onu nasu oduzetu mladost.Profesionalac a da ne vidi ove znakove,to je suludo.Kao da je igrao Ruski rulet..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA