Dragan preko dana pravi spomenike, a kada je mlad mesec, uzima čašu vode i izgovara magični tekst kojim otklanja odvratne stvari (FOTO)

Onaj kome skidam bradavice ne sme da vidi mesec, inače ritual ne uspeva, priča Dragan

  • 8

Za Dragana Đuričića, mašinca po obrazovanju i jednog od najiskusnijih kamenorezaca u Mačvi, skoro da nema tajni u obradi kamena. Ovaj majstor svog zanata, međutim, ima jednu tajnu koju ljubomorno čuva - on zna reči kojima u vreme mladog meseca, poput magije, uspeva da otkloni bradavice sa svih delova tela!

Dragan je porodični posao nasledio od oca Ninka, sa kojim je svojevremeno prvi u staroj Jugoslaviji od granita napravio kamene polulopte za Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu. Spojem nemirnog pronalazačkog duha, stručnosti i ljubavi prema zanatu, u porodičnom preduzeću, uz izradu nadgrobnih spomenika, nastala je široka paleta jedinstvenih proizvoda za uređenje enterijera i eksterijera - fontane, žardinjere, česme...

Ipak, najponosniji je na ikonostas koji krasi crkvu Svete velikomučenice Marine u Mačvanskom Metkoviću i monumentalnu fudbalsku loptu od granita, koja je, verovatno, najveća fudbalska lopta u Srbiji.

Ikonostas stručnjaci smatraju i jedinstvenim umetničkim delom, jer je složeniji i monumentalniji od jedina dva mermerna ikonostasa na svetu, koji se nalaze u pravoslavnim hramovima u Grčkoj i Americi.

Fudbalska lopta je svojevrsna rukotvorina u prečniku široka 75 centimetara i teška 220 kilograma. Ona je sastavni deo fontane koju je Dragan sam konstruisao i izradio. Iako ogromna i teška, lopta se veoma lako vrti na mlazevima vode iz fontane čiji je sastavni deo.

- Fontana je visoka 1,80 metara, a ceo projekat je težak 1,5 tonu. Loptu pokreću vodeni mlazevi iz rezervoara od svega 200 litara vode, koja stvara vodeni film pomoću pumpe male snage. Laicima sve izgleda neverovatno, pa moram da im objašnjavam najsitnije detalje - kaže Đuričić.

Za izgradnju fontane i lopte Đuričić je sam konstruisao mašine i alate i uradio nacrte. Iz Južne Afrike je dovukao najkvalitetnije granite, a "kamene kriške" na lopti je spajao nekoliko meseci. Zbog toga cela ova neobična građevina ima visoku cenu. Bilo je interesovanja u poslednjih deset godina, kako je napravljena, da se instalira na fudbalskim stadionima i u "kući fudbala", ali ona još uvek stoji u magacinu preduzeća.

Ikonostas na koji je ponosan, Foto: Telegraf.rs

Kada bi dobio ponudu samo za troškove materijala, odmah bi je prodao.

- Eto, pošto će se zbog kandidature Srbije za Evropsko i Svetsko fudbalsko prenstvo graditi novi stadioni, ova fontana bi se lepo uklopila u ambijent budućeg nacionalnog stadiona. Ceo svet bi joj se sigurno divio - uveren je Đuričić.

Dragan je od oca, pored ljubav prema hladnom kamenu i njegovoj obradi, nasledio i magični tekst bajalice kojom uspeva da efikasno skine bradavice bilo gde da su se pojavile na telu. On jedini u porodici zna tekst koji se izgovara mladom mesecu, posle čega neprijatne izrasline na koži zauvek nestaju. Ne zna se tačno broj ljudi kojima je besplatno pomogao da se otarase bradavica. Dovoljno je da Dragan zna datum rođenja i mesto na kojem se bradavica nalazi i kad se ponovo pojavi mlad mesec - nje više nema!

Tretman otklanjanja bradavica može da se obavlja od trenutka kada se mlad mesec pojavi na nebu. Dragan sa čašom obične vode u ruci, gledajući u mesec, tri puta ponavlja magični tekst i podatke koje je dobio, a potom prosipa vodu.

Grujičić je napravio veliku fontanu u obluku lopte, Foto: Telegraf.rs

- Najbolje je kad je vedro nebo i mesec se dobro vidi, a kad je oblačno tretman ne može da se obavlja. Onaj kome skidam bradavice ne sme da vidi mesec, inače ritual ne uspeva. Desi se da skidanje uspe iz prve, a nekada mora da se ponavlja idućeg meseca. Verovatno to zavisi od mesečeve energije - kaže Dragan.

Bradavice lekari skidaju tečnim azotom, ali kada su na najosetljivijim (i nezgodnim) mestima onda je jedini spas ritual koji izvodi Dragan. Navodi kako je jedna devojka iz okoline Loznice imala na desetine bradavica po svim delovima tela i izvesno vreme ih je otklanjala tretmanima kod lekara. Toliko ih je bilo izraslo da bi uklanjanje tečnim azotom potrajalo mesecima. Dragan ih je, međutim, odjednom sve otklonio, a da devojku nije ni upoznao.

Insistira da napišemo kako nikada nikome nije naplatio svoju "uslugu". Mnoge kojima je pomogao ni ne poznaje jer su ga samo telefonom kontaktirali. Dodaje kako nije u pitanju vračanje, magija, neki poseban dar ili, daleko bilo, nekakva prevara. Uz moć tajnog teksta, verovatno dejstvo imaju i mesečeva energija i njegove promene.

U mačvanskom kraju poznaju i negativna dejstva sila mladog meseca. Seljaci ne seju baštu kada je "mladina" jer povrće posejanao tih dana više nego drugo napadaju bube, na luku izbijaju "cvole", ne organizuju svinjokolj zato što se istopljena mast užegne, a zimnica kada se priprema tih dana obavezno se pokvari.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    28. decembar 2018 | 06:10

    A kako kontaktrati tog coveka?

  • Voja

    28. decembar 2018 | 06:09

    Za ne upucene fudbalska lopta je enigma kako je uradio tj nacin na koji je spajao crni granit sa belim poljima a da se ne raspadne lopta svaka cast majstore

  • Ljiljana

    8. septembar 2021 | 14:19

    Molim za kontakt, bila bih vam zahvalana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA