Burna rasprava o doživotnoj kazni uživo: Jurić traži ukidanje mogućnosti ranijeg izlaska iz zatvora, advokati kažu da je to nehumano mučenje (VIDEO)

Niko ne može da me ubedi da najgore ubice posle 40 godina zatvora neće ponovo ubiti i sa 65 godina, kaže Jurić

  • 28

Najava uvođenja doživotne kazne za počinioce najtežih krivičnih dela, posebno ubistava i silovanja dece, izazvala je veliku buru u javnosti. Dok većina građana podržava ovu ideju, stručna javnost smatra da to nije najbolji način rešavanja ovog problema, a ovaj polaritet vidljiv je i u burnoj raspravi Igora Jurića sa jedne i advokata Borivoja Borovića i Zore Dobričanin sa druge strane.

U emisiji TV Prva "Jutro sa Jovanom i Srđanom", ova tema izazvala je žestoku polemiku.

Jurić je rekao da je njega vest o uvođenju doživotne kazne ohrabrila i obradovala.

- Mislim da je ovo važno jer je 160.000 građa pokrenulo nešto i država želi to i da usvoji. Ono što smo mi inicirali je da se smanji broj povratnika. Ja i danas ne mogu da tvrdim da će stopa kriminaliteta biti manja, ali podaci pokazuju da su neke ubice dece bili trostruki povratnici, da su tri puta dobijali novu šansu - kaže Jurić.

Advokat Borivoje Borović smatra da doživotna kazna neće rešiti nijedan problem.

Igor Jurić, Foto: Telegraf

- Doživotna kazna i kazna od 40 godina su u istoj ravni. Siguran sam da ona neće biti često izricana. S druge strane, na 20 godina se stiču uslovi da okrivljeni dobije pravo na uslovni otpust. Takođe, uskoro će biti obavezan uslovni otpust nakon dve trećine kazne, a to je za oko 25 godina - kaže Borović.

Iako se Jurić nada da pravo na uslovni otpust uopšte neće postojati, advokat Zora Dobričanin kaže da će se advokatura boriti protiv ukidanja ove mogućnosti.

- Kada se ne dozvoli uslovni otpust krši se Evropska konvencija, jer se nemogućnost dobijanja uslovnog otpusta Evropskom konvencijom o ljudskim pravima smatra posebnim mučenjem i nehumanim ponašanjem. To nije u skladu sa Ustavom i ako ikada želimo da uđemo u EU, takvu kaznu ne smemo da propišemo - kaže Dobričanin.

Borivoje Borović, Foto: Marko Jovanović

I Dobričanin i Borović naveli su da u više situacija nisu prihvatali da brane ubice dece.

- Smatram da je vraćanje doživotne kazne vraćanje točka unazad - kaže Dobričanin.

Jurić joj odgovara da zna da u Evopskoj konvenciji piše da svaki zatvorenik ima pravo na nadu.

- Mi to pravo ne želimo da im uskratimo, to će moći da im izreknu drugi organi države - kaže Jurić.

U tom trenutku prekinula ga je Dobričanin.

Zora Dobričanin, Foto: Milena Đorđević

- Vi ste pravnik ili niste? Vi sada sa mnom polemišete o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima? Ja ne mogu da verujem šta čujem sada. Imam potpuni pijetet prema vašem gubitku. Ja sam pravnik i kažem vam da nije dozvoljeno nemati uslovni otpust - kaže Dobričanin.

Jurić je kao primer uzeo slučaj Vladice Rajkovića.

- On je sa 26 godina ubio ženu, pa silovao i ubio devojčicu od tri godine. Osuđen je na 40 godina zatvora, a uz mogućnost uslovnog otpusta može da izađe za 26 godina, a ako ne bude pomilovan, izaći će sa 66 godina. Sa 69 godina Đurić iz Zaječara ubio je devojčicu sipajući joj kiselinu u usta. Ne može niko da me ubedi da takvi ljudi neće ponovo ubiti - kaže Jurić.

Jedan gledalac podsetio je na Malčanskom berberina koji je po izlasku iz zatvora ponovo silovao ženu, a Dobričanin kaže da to pokazuje da nam sistem prevaspitavanja nije dovoljno dobar.

- Ako želimo da uđemo u EU, mi moramo da poštujemo evropske propise, a oni ne dozvoljavaju doživotnu kaznu bez prava na pomilovanje, na žalost, što znači da će se ova doživotna kazna svesti na već postojeću - zaključuje Borović.

(Telegraf.rs/ Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KO je ovde lud??

    14. januar 2019 | 22:58

    CUJ NEHUMANO MUCENJE DOZIVOTNA KAZNA ??? A kako se zove nacin na koji su umrle mnoge nase devojcice Tijana , mala Andjela ........sta su im sve radili ovi zlikovci. Njima bi trebalo SVAKI Dan cupati nazivo po deo tela. A AKO VAM JE NEHUMANO , ONDA JOS BOLJE UVEDITE SMRTNU KAZNU !!!! SVAKAKO SMRTNA KAZNA

  • SMS

    14. januar 2019 | 21:33

    Za decu, smrtna kazna!!!!!

  • Dusan

    14. januar 2019 | 15:22

    Da li je advokat covek? Ili se ja mozda gubim u svemu tome? PODRSKA GOSPODINU JURICU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA