Velika misterija najstarije srpske himne: Svi znaju čuvene stihove, ali niko nije siguran kako je i gde nastala, niti ko je autor

Sumnja se da je nastala u manastiru Kuveždin, ali pisanih tragova nema

  • 16

Himna Svetom Savi kakvu danas poznajemo, napisanu u čast svecu koga danas slavimo, jedna je od najomiljenijih crkveno-narodnih pesama kod nas. Iako je sadržina teksta ove svečane pesme vremenom dobijala različite oblike, nekoliko osnovnih stihova poznato je svuda gde žive Srbi, ali niko ne zna ko je njen autor.

"Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…", himna posvećena prvom srpskom arhiepiskopu i književniku Svetom Savi, nastala je u manastiru Kuveždinu, severno od naselja Divoš na Fruškoj gori 1735. godine. Nikada nije pouzdano utvrđeno ko je autor stihova najstarije srpske himne koja veliča najsvetijeg, najdržavotvornijeg i najomiljenijeg Nemanjića.

Nastojatelj manastira Kuveždina, jeromonah Varnava, ovako svedoči o Svetosavskoj himni:

- Po predanju znam da je Himna Svetom Savi nastala u ovom manastiru, ali pisanih tragova nema, jer je manastirska arhiva izgorela za vreme Drugog svetskog rata. Ako je Himna napisana 1735. godine, onda je sigurno i pojana u crkvi Svetog Save, ovde u manastiru, pre nego što je postala školska slava u Srba - kaže jeromonah Varnava.

Jedini pisani trag o Himni Svetom Savi, o njenom nastanku i autoru, te jeromonahu koji je pesmu zapisao i preneo je u manastir Hilandar, nalazimo u spomenici "Prva srpska igumanija posle srednjeg veka", koju je napisala monahinja Teodora Vasić, a izdao manastir Vavedenje presvete Bogorodice iz Beograda, 2006. godine.

Sveti Sava je školska slava; Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

U svom predgovoru za ovu spomenicu profesor dr Dragan Nedeljković piše da je u Kuveždinu nastala himna i spominje njenog autora Jovana Gligorijevića i jeromonaha Silvestera Vučkovića, koji je himnu i zapisao. U ovom izdanju Nedeljković ne navodi izvor podataka o nastanku Himne Svetom Savi.

Kao mogući autor pominje se i istoričar Dimitrije Ruvarac zaključuje da je pesma nastala u Sremu, a zaključak izvodi na osnovu pesmarice iz 1845. godine. Kao mogući autor spominje se i pesnik i sveštenik iz Pančeva Vasa Živković, koji je živeo od 1819. do 1891. godine.

Prvi notni zapis Svetosavske himne ostavio je kompozitor Kornelije Stanković (1831 – 1864) posle svetosavske proslave u Beču 1858. godine. Svoju muzičku verziju uradili su docnije i drugi kompozitori: Mokranjac, Jenko i Krstić.

Da najkliktavija od svih srpskih himni potiče upravo iz manastira koji je krajem 17. veka osnovao srpski vojvoda i poslednji srpski despot Stefan Štiljanović, tvrdio je prota Stevan Dimitrijević. Reč je o zapisu himne iz 1832. godine pod naslovom "Pesn Svetitelju Savi i arhiepiskopu serbskomu", koji je prota Dimitrijević pronašao u arhivi manastira Hilandar.

A o prvoj školskoj slavi postoji zapis da je proslavljena u Zemunu 1812. godine na inicijativu prote Jeftimija Ivanovića, koji je prethodno boravio u Kuveždinu. Tada je osnovan i školski fond sa zadatkom da se "Sveti Sava ima obeležavati svake godine, kao zaštitnik srpskih škola“.

Cela himna glasi:

Uskliknimo s ljubavlju

Svetitelju Savi

Srpske crkve i skole –

Svetiteljskoj glavi.

Tamo venci, tamo slava,

Gde nas srpski pastir Sava.

Pojte mu Srbi,

Pesmu i utrojte!

Blagodarna Srbijo,

Puna si ljubavi

Prema svome pastiru

Svetitelju Savi.

Celo Srpstvo slavi slavu

Svoga oca Svetog Savu

Pojte mu Srbi,

Pesmu i utrojte!

S neba salje blagoslov

Sveti otac Sava.

Sa svih strana svi Srbi

S mora i Dunava,

Nebu glave podignite

Savu tamo ugledajte:

Savu srpsku slavu,

Pred prestolom Tvorca!

Da se srpska sva srca

S tobom ujedine,

Sunce mira, ljubavi

Da nam svima sine;

Da zivimo svi u slozi,

Sveti Savo ti pomozi,

Pocuj glas svog roda

Srpskoga naroda!

Zdravo Sreme, Banate

I Srbijo Stara

Ravanice cuvaj nam

Telo Knez Lazara;

Crna Goro, sestro mila,

Zdravo i ti s nama bila,

Da slavimo slavu

Svetog Oca Savu.

Milesevo slavi se

Telom Svetog Save

Koga slave svi Srbi

S obe strane Save;

Sinan-pasa vatru pali

Telo Svetog Save spali,

Al’ ne spali slave,

Niti spomen Save.

Pet vekova Srbin je

u ropstvu camio,

Svetitelja Save

Ime je slavio.

Sveti Sava Srbe voli

I za njih se Bogu moli.

Pojte mu Srbi,

Pesmu i utrojte!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joakim

    26. januar 2019 | 23:13

    E moji Srbi puno toga mi nismo znali gnjavili nas sa komunistima i zatirali nase sveto Srpsko zbog cega bi druge nacije bile ponosne.Ne mrzim nikoga ali Srbija i Srpska u ❤️❤️❤️👍👍👍🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Tanče

    26. januar 2019 | 22:39

    Lepa Himna. Srećna slava svima koji sutra slave Svetog Save. Od ❤ im želim sve najlepše što se može poželeti.

  • Nevena

    26. januar 2019 | 21:30

    Prelijepe rijeci su najvaznije ostali sacuvani , a neka bude sutra srecna slava svoj nasoj djeci , i da nas SVETI SAVA SVE BLAGOSLOVI. PS Srecna slava i domacinstvima koji slave Savindan ! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA