≫ 

Iz pletene korpe ostavljene na snegu čuo se krik: Biljana je spasila tek rođenu bebu ostavljenu na hladnoći, mališan jedva davao znake života

Uneli su bebu u kuću, skinuli stvari koje je imala jer je bila skroz mokra i promrzla

  • 10

Muška beba stara svega jedan dan pronađena je u petak ujutru u pletenoj korpi na ulici u selu Crljenac kod Požarevca. Dečaka je promrzlog i izgladnelog, sa nepodvezanom pupčanom vrpcom, pred komšijskom kapijom zatekla meštanka Biljana Topalović.

Beba je odmah zbrinuta u Domu zdravlja u Malom Crniću, a zatim prebačena u Opštu bolnicu u Požarevcu, gde će boraviti dok brigu o njoj ne preuzme Centar za socijalni rad. Dečak je van životne opasnosti, a kako kažu lekari, spasen je u poslednji čas od smrzavanja.

Prema rečima Biljane Topalović, mališan je jedva davao znake života kad ga je pronašla.

ZDRAVO DETE

- U petak ujutru vraćala sam se od majke, išla sam peške sa bratom, i ispred komšinkinog dvorišta primetila sam pletenu korpu po kojoj je već napadao sneg. Baš mi je privukla pažnju jer se videlo da u njoj ima nečeg, bila je puna. I nije mi đavo davao mira dok nisam prišla, pozvali smo i komšinicu da bude svedok. Kada smo hteli da vidimo šta je unutra, začuo se krik.

Sklonili smo sneg, otkrili ćebe i opazili tek rođenu bebu, sa nepodvezanom vrpcom. Nismo znali šta nas je snašlo. Bili smo u potpunom šoku. Gledali smo nekoliko minuta, jer nismo mogli da se opasuljimo. Međutim, odmah sam pozvala policiju i Hitnu pomoć i tražila dozvolu da pomerim korpu ne bih li utoplila dete, jer je napolju bilo ledeno - započinje svoju priču Biljana.

Prema rečima Biljane Topalović, mališan je jedva davao znake života kad ga je pronašla Foto-ilustracija: Pixabay.com

Uneli su bebu u kuću, skinuli stvari koje je imala jer je bila skroz mokra i promrzla.

- Osušili smo je i utoplili. Na snegu je jadno dete bilo sigurno nekoliko časova. U tom trenutku su došle nadležne službe, zbrinule bebu i odvele je u Dom zdravlja, odakle je prebačena u Opštu bolnicu. Bogu hvala da sam na vreme naišla. Da je dečak ostao još malo napolju, po onakvom kijametu, ne bi sigurno preživeo - ispričala je Biljana.

Direktor Doma zdravlja u Malom Crniću dr Emad Eslem kaže da je novorođenčetu, koje je potpuno zdravo i nema nikakvih anomalija, odmah pružena sva neophodna pomoć.

- Sredili smo pupčanu vrpcu, okupali bebu i uspostavili joj telesnu temperaturu, jer je dugo bila napolju. Dete je bilo svesno i nije imalo nikakvih vidljivih anomalija. Nije bilo životno ugroženo i, nakon ukazivanja prve pomoći, prevezeno je u Opštu bolnicu - ističe dr Eslem.

Direktor Doma zdravlja u Malom Crniću dr Emad Eslem kaže da je novorođenčetu, koje je potpuno zdravo i nema nikakvih anomalija, odmah pružena sva neophodna pomoć Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

IZBEGNUTA TRAGEDIJA

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danilo Nikolić naglašava da je napušteni mališan za sada dobro, da je pod prismotrom lekara i van je životne opasnosti.

- Hvala Bogu izbegnuta je tragedija i dete je na vreme nađeno. Dečak je kod nas primljen u popodnevnim satima, i po analizama i stanju pupčanika reklo bi se da je tog dana i rođen. Nema nikakve zdravstvene komplikacije, nije u opasnosti, pratimo ga, ima svu potrebnu pomoć, i nakon što ojača i bude potpuno zbrinut, Centar za socijalni rad će doneti dalje odluke - objasnio je dr Nikolić.

POŽAREVAČKA POLICIJA POKRENULA ISTRAGU

U Policijskoj upravi u Požarevcu kažu da je ekipa odmah po prijemu informacije o nađenoj bebi izašla na teren i da je pokrenuta istraga kako bi se pronašli roditelji.

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danilo Nikolić naglašava da je napušteni mališan za sada dobro, da je pod prismotrom lekara i van je životne opasnosti Foto-ilustracija: pixabay.com

- U petak smo dobili poziv od meštana sela Crljenac da su u pletenoj korpi ispred jednog dvorišta pronašli tek rođeno dete. Uz ekipe Hitne službe i naši službenici su izašli na teren, obavili uviđaj, uzeli izjave i pokrenuli istragu. Za sada se radi na pronalaženju roditelja, nakon čega slučaj nastavlja da vodi Centar za socijalni rad - navode u PU Požarevac.

PROCEDURA KAO KOD JOVANA IZ ČAJETINE

Dečaka pronađenog u Crljencu čeka slična sudbina kao i malog Jovana Gavrilovića, bebu koja je u oktobru ostavljena na pragu crkve u Čajetini i sada u bolnici u Užicu čeka na usvajanje ili prebacivanje u hraniteljsku bolnicu.

- Centar za socijalni rad mora u saradnji sa policijom da ostavljenom detetu potraži roditelje, a tu postoji vrlo komplikovana procedura, i ako ih nađu, i ako ih ne nađu. Detetu se u roku od mesec dana daje ime, a ako se roditelji ne pojave, šalje se u hraniteljsku porodicu, a zatim na usvajanje, ukoliko za to postoje uslovi - navodi se u zakonskim odredbama.

VIDEO: Ostavili smo bebu da plače na keju! Beograđani su bili iznenađeni i humani

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojica

    29. januar 2019 | 09:23

    Majko gde ce ti dusa pitam se?!

  • RSK

    29. januar 2019 | 08:38

    Daj mu Bože zdravlja i sreće!

  • DARKO 100%

    29. januar 2019 | 08:49

    Ja bi svoj deci koja su ostavljena bezdusno tako dao ime ako je musko Srecko a ako je devojcica Srecica ,imena sve govore da netreba davati objasnjenje za to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA