• 10

Iz pletene korpe ostavljene na snegu čuo se krik: Biljana je spasila tek rođenu bebu ostavljenu na hladnoći, mališan jedva davao znake života

Uneli su bebu u kuću, skinuli stvari koje je imala jer je bila skroz mokra i promrzla

  • 10

Muška beba stara svega jedan dan pronađena je u petak ujutru u pletenoj korpi na ulici u selu Crljenac kod Požarevca. Dečaka je promrzlog i izgladnelog, sa nepodvezanom pupčanom vrpcom, pred komšijskom kapijom zatekla meštanka Biljana Topalović.

Beba je odmah zbrinuta u Domu zdravlja u Malom Crniću, a zatim prebačena u Opštu bolnicu u Požarevcu, gde će boraviti dok brigu o njoj ne preuzme Centar za socijalni rad. Dečak je van životne opasnosti, a kako kažu lekari, spasen je u poslednji čas od smrzavanja.

Prema rečima Biljane Topalović, mališan je jedva davao znake života kad ga je pronašla.

ZDRAVO DETE

- U petak ujutru vraćala sam se od majke, išla sam peške sa bratom, i ispred komšinkinog dvorišta primetila sam pletenu korpu po kojoj je već napadao sneg. Baš mi je privukla pažnju jer se videlo da u njoj ima nečeg, bila je puna. I nije mi đavo davao mira dok nisam prišla, pozvali smo i komšinicu da bude svedok. Kada smo hteli da vidimo šta je unutra, začuo se krik.

Sklonili smo sneg, otkrili ćebe i opazili tek rođenu bebu, sa nepodvezanom vrpcom. Nismo znali šta nas je snašlo. Bili smo u potpunom šoku. Gledali smo nekoliko minuta, jer nismo mogli da se opasuljimo. Međutim, odmah sam pozvala policiju i Hitnu pomoć i tražila dozvolu da pomerim korpu ne bih li utoplila dete, jer je napolju bilo ledeno - započinje svoju priču Biljana.

Prema rečima Biljane Topalović, mališan je jedva davao znake života kad ga je pronašla Foto-ilustracija: Pixabay.com

Uneli su bebu u kuću, skinuli stvari koje je imala jer je bila skroz mokra i promrzla.

- Osušili smo je i utoplili. Na snegu je jadno dete bilo sigurno nekoliko časova. U tom trenutku su došle nadležne službe, zbrinule bebu i odvele je u Dom zdravlja, odakle je prebačena u Opštu bolnicu. Bogu hvala da sam na vreme naišla. Da je dečak ostao još malo napolju, po onakvom kijametu, ne bi sigurno preživeo - ispričala je Biljana.

Direktor Doma zdravlja u Malom Crniću dr Emad Eslem kaže da je novorođenčetu, koje je potpuno zdravo i nema nikakvih anomalija, odmah pružena sva neophodna pomoć.

- Sredili smo pupčanu vrpcu, okupali bebu i uspostavili joj telesnu temperaturu, jer je dugo bila napolju. Dete je bilo svesno i nije imalo nikakvih vidljivih anomalija. Nije bilo životno ugroženo i, nakon ukazivanja prve pomoći, prevezeno je u Opštu bolnicu - ističe dr Eslem.

Direktor Doma zdravlja u Malom Crniću dr Emad Eslem kaže da je novorođenčetu, koje je potpuno zdravo i nema nikakvih anomalija, odmah pružena sva neophodna pomoć Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

IZBEGNUTA TRAGEDIJA

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danilo Nikolić naglašava da je napušteni mališan za sada dobro, da je pod prismotrom lekara i van je životne opasnosti.

- Hvala Bogu izbegnuta je tragedija i dete je na vreme nađeno. Dečak je kod nas primljen u popodnevnim satima, i po analizama i stanju pupčanika reklo bi se da je tog dana i rođen. Nema nikakve zdravstvene komplikacije, nije u opasnosti, pratimo ga, ima svu potrebnu pomoć, i nakon što ojača i bude potpuno zbrinut, Centar za socijalni rad će doneti dalje odluke - objasnio je dr Nikolić.

POŽAREVAČKA POLICIJA POKRENULA ISTRAGU

U Policijskoj upravi u Požarevcu kažu da je ekipa odmah po prijemu informacije o nađenoj bebi izašla na teren i da je pokrenuta istraga kako bi se pronašli roditelji.

Direktor Opšte bolnice u Požarevcu dr Danilo Nikolić naglašava da je napušteni mališan za sada dobro, da je pod prismotrom lekara i van je životne opasnosti Foto-ilustracija: pixabay.com

- U petak smo dobili poziv od meštana sela Crljenac da su u pletenoj korpi ispred jednog dvorišta pronašli tek rođeno dete. Uz ekipe Hitne službe i naši službenici su izašli na teren, obavili uviđaj, uzeli izjave i pokrenuli istragu. Za sada se radi na pronalaženju roditelja, nakon čega slučaj nastavlja da vodi Centar za socijalni rad - navode u PU Požarevac.

PROCEDURA KAO KOD JOVANA IZ ČAJETINE

Dečaka pronađenog u Crljencu čeka slična sudbina kao i malog Jovana Gavrilovića, bebu koja je u oktobru ostavljena na pragu crkve u Čajetini i sada u bolnici u Užicu čeka na usvajanje ili prebacivanje u hraniteljsku bolnicu.

- Centar za socijalni rad mora u saradnji sa policijom da ostavljenom detetu potraži roditelje, a tu postoji vrlo komplikovana procedura, i ako ih nađu, i ako ih ne nađu. Detetu se u roku od mesec dana daje ime, a ako se roditelji ne pojave, šalje se u hraniteljsku porodicu, a zatim na usvajanje, ukoliko za to postoje uslovi - navodi se u zakonskim odredbama.

VIDEO: Ostavili smo bebu da plače na keju! Beograđani su bili iznenađeni i humani

(Telegraf.rs/Informer)

Komentari

  • Ss

    Majko u pakao ces goreti!!! Gde ce ti dusa?!!!!

  • Tina

    Daj ga meni, ja pokusavam I nikako da se ostvarim. Kako moze grom je ubio...

  • Radovan

    Dajte Vi novinari koji pisete o svemu i svacemu, pocnite da masovno kroz vase listove obvestavate gde majke koje ne znam iz kog razloga ne mogu zasrzati dete, mogu ga doneti i ostaviti na sigurnom. To jeste uzas , ali sam suguran da 90% majki to cini takodje iz uzasa i straha koji bi sledio da to dete donese kuci, mnoge su i maloletne uspanicene i ne znaju sta cine, nisu svesne toga i iz ocaja se odlucuju na taj cin, a i nemaju informacije sta sa detetom koje je nezeljeno. Svi su na naslovnim stranama, Lazici, Karleuse, razni politicari, a deca od koje zavisi buducnost ove zemlje, nema ih nigde. Ne znam zakon ali dajte za svako selo grad gde ima sigurna kuca u koju majka moze doneti svoje dete i ostaviti ga, oslobodite ih straha da to cine i omogucite im da ga ostave bez ikakve indetifikacije i dajte im neki kontakt telefon i broj za dete jer mnoge ponavljam to cine iz ocaja i u stalnoj su brizi za to dete, mozda ce se predomisliti isl. No dalje je na drustvu da li dete vratiti majci ili ne, ali suguran sam da ova majka to ne bi uradila kao ni mnoge druge, kada bi znale gde dete mogu odneti i ostaviti na sigurnom u sigurne ruke, a da se ne idetifikuju. To tako i rade da bi se sakrile, a nisu ni svesne da ce ih policija pronaci, to cine na zalost iz ocaja, a i njima pomoc treba. Strucnjaka koji im mogu pomoci imamo i oni to mogu sve pametno osmisliti, ali najvaznije je da budu oslobodjene pritiska da ce ih neko indetifikovati, bez kamera i slicno dajte im mesta gde mogu doneti i ostaviti te srecice . Vazan je zivot deteta a posle analizirajmo zasto to majke rade i pokusajmo to spreciti. Ako majka danas ne sme iz straha reci zasto to cini kroz par godina ce moci reci, a na drustvu i nadleznima je da onda te probleme resavamo na najbolji nacin. Svakao uzas i sreca za dete, ali sam siguran da je i ta majka u uzasnom problemu strahu i njoj takodje treba sigurno pomoc i trazila bi je kada bi znala da he niko nece legitimisati zvati roditelje i sve opublikovati, nastrozija tajna i cuvati ih od onih koji su je ko zna kako i cim doveli u to stanje da tako nesto i ucine. Daj te te adrese kao broj policije, hitne pimoci kome odneti dete a da bude najstrizija tajna, a ne da ih ostavljaju po ulici...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima