≫ 

Nejasna najnovija reakcija bolnice u Srbiji o kojoj kolaju najstrašnije priče o mrtvim bebama

Danas je ispred Opšte bolnice izbio novi incident

  • 2

Otkako je 17. januara u zamrzivaču Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu, otkriveno 13 preminulih beba, iz ove ustavnove se nisu oglašavali, čak ni nakon što je javnost uporno tražila odgovore, kako na ovaj slučaj, tako i na spekulacije da 13 nije konačan broj mrtve dece na njihovim odeljenju patologije.

Dok se njihov odgovor čeka, iz bolnice poručuju da su i sami u očekivanju, i to viših instanci da reaguju na, kako kažu, širenje panike i uzbunjivanje javnosti. Najnovija nejasna reakcija bolnice posle 12 dana ostavlja sve one koji vape za odgovorima u agoniji, koja može da još da potraje.

Iz Opšte bolnice više nema informacija Foto: Milena Đorđevic

- Povodom navoda koji se konstantno iznose u pojedinim medijima, a tiču se zbrinjavanja ostataka obdukovanih mrtvorođenčadi, obaveštavamo vas da u vezi sa tim nema novih informacija osim onih u zvaničnom saopštenju naše bolnice od 17.01. i na konferenciji za novinare održanoj 18.01. u Gradskoj upravi - piše u Saopštenju OB „Studenica“.

Iz ustanove koju, zbog trogodišnjeg pohranjivanja mrtve dece, pojedini trenutno vezuju za najveću afere u državi - za slučaj nestalih beba - tvrde da će sami tražiti zaštitu viših instanci.

Kažu da i sami čekaju reakciju Foto: Milena Đorđevic

– Zbog širenja panike, uzbunjivanja javnosti, očekujemo zvaničnu reakciju Ministarstva zdravlja, njegovih nadležnih inspekcijskih Službi, Tužilaštva, kao i predsednice Кomisije o ispitivanju postupanja državnih organa u rasvetljavanju slučajeva nestale dece u Srbiji dr Jasmine Кiurski, zamenice Republičkog javnog tužioca - poručili su oni.

ČLAN REPUBLIKE KOMISIJE ZAMALO SPREČEN DA DA IZJAVU MEDIJIMA

Inače, na istom mestu je danas izbio novi incident, kada je jedan od radnika obezbeđenja bolnice pokušao da spreči člana Republičke komisije za nestale bebe, Radišu Pavlovića, da da izjavu okupljenim medijima.

Kako Pavlović tvrdi, on je stajao na trotoaru ispred bolnice, kada mu je radnik prišao.

- On je pokušao i novinare da ukloni, ali oni nisu reagovali. On me je verbalno vređao, pokušao da me spreči da dam izjave medijima. O tome sam odmah zvao MUP u Kraljevu i oni su uzeli izjavu od načelnika obezbeđenja. Ja sam zaštićeno lice, on mene ne sme da dira, a pokušao je sve nas da legitimiše, i sve je to, kako je rekao, po nalogu direktora bolnice - rekao je Pavlović za Telegraf.rs i dodao kako je prisutni policajac obavestio radnika da nema pravo na to, te se ovaj udaljio.

Video incidenta pogledajte ovde:

Podsetimo, Pavlović zahteva da se pokrene istraga i otvori i drugi zamrzivač, koji stoji pored onog u kome su pronađene bebe, a za koji tvrdi da ima saznanja da je takođe pun kesa. On takođe traži da se roditeljima dece koja su nađena u zamrzivaču jasno predoči da su njihova deca tu i do tri godine ostavljena, da se uradi DNK analiza nađenih beba sa navodnim roditeljima, te da bolnica odgovori na navodne propuste u čuvanju ovih bebe, koje su Pavlović i drugi članovi Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama našli prilikom svoje istrage.

- Oni sada pokušavaju da mene okrive i ispitaju da li sam imao pravo da o ovome objavim javnost. Naravno da jesam, cenzura je u ovoj zemlji po Ustavu zabranjena. Što se više opiru, to sam sigurniji da se ovde dešavaju čudne stvari - zaključio je on.

Video: Snimak trenutka otvaranja zamrzivača u kome je pronađeno 13 mrtvih beba u Kraljevu

(D. Savanović / d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista senior RS

    29. januar 2019 | 18:31

    Ne kriviti bolnicu,da su krivi bili bi uhapšeni nego zakon i primenu,oni samo rade po postojećim pravilima a policija i pravosuđe su i dalje u senci politike od koje čekaju šta da rade.Čime pravdati trgovinu bebama iz prošlosti i sadašnjosti ako ne nepostojanjem političke volje da se to reši.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA