Niški muslimani se okrenuli protiv svog imama: Tražio da se poziv na molitvu čuje van džamije i da muslimanke pregledaju doktorke, a onda se digla pobuna (FOTO)

Niški muslimani kažu da im je dovoljno što imaju bogomolju

  • 47

Zahtev niškog imama Irfana Rekaja upućen gradskim vlastima da se poziv na molitvu čuje i van džamije, kao što je to slučaj u Novom Pazaru, izazvao je buru među pripadnicima muslimanske veroispovesti, koji su se suprotstavili istupanju svog verskog poglavara.

Nakon što je Rekaj preko medija zatražio veće poštovanje islamskih kanona, koje osim glasnog pozivanja na molitvu uključuje i to da muslimanke pregledaju isključivo ženski lekari, danas je hitno održana sednica Islamskog odbora, koji su imamovu inicijativu ocenili kao samovoljno istupanje koje ne odražava stavove 20.000 muslimana koji žive u Nišu.

- Smatramo da nema potrebe da se pozivanje na molitvu čuje izvan džamije, jer ne vidimo nijedan razlog za to. Ako bi se čulo pozivanje mujezina u vreme sabaha, u zoru, bunile bi se naše komšije koje u to vreme spavaju. Zbog čega bismo im smetali, razumemo da ostale Nišlije nemaju razloga da žele da slušaju poziv na molitvu, i nemamo nameru da ništa preduzimamo po tom pitanju - rekao je za Telegraf.rs Ragib Dobreva, predsednik niškog Islamskog odbora.

Ragib Dobreva/ Foto: Telegraf

Dobreva naglašava da je niškim muslimanima dovoljno to što imaju svoju bogomolju.

- Potrebna nam je džamija da imamo gde da se molimo, hvala Bogu imamo je, slažemo se sa Nišlijama ostalih veroispovesti, lepo saradjujemo sa gradom, njima svaka čast i ne vidim zbog čega bismo išta menjali. Kazao sam imamu da nema potrebe da upućuje zahtev da se molitva čuje van džamije, ali je on to ipak učinio na svoju ruku, iako ga Islamski odbor i ja kao predsednik ne podržavamo. Nismo znali da je to učinio dok nismo pročitali u medijima i zato smo se danas okupili da bismo izneli drugačiji stav koji je za njega obavezujući. Iz tog razloga nemate potrebe sa njim da razgovarate po tom pitanju - objasnio je predsednik Islamskog odbora.

Vladimir Ametović, jedan od vernika kojeg smo danas zatekli u niškoj džamiji podržao je stav Islamskog odbora.

Foto: Telegraf

- Rođen sam u Nišu, smatram se građaninom Srbije, možda sam čak i veći Srbin od mnogih Srba hrišćanske veroispovesti. Musliman sam, ali se osećam potpuno slobodno, sva prava imam kao i ostali Srbi. Mi ne živimo u tim zemljama gde se to radi, i ne vidim zašto bismo sada insistirali na nečemu što nam nije smetalo svih prethodnih godina - kaže Ametović. Sa njim se saglasio i Miroslav Vujičić, ističući da gradska vlast poštuje prava muslimana.

- Ne želimo nikog da provociramo, svako ima pravo na svoju veru, molimo se jednom Bogu, samo ga različito nazivamo. Lepo živimo u Nišu, i nema nijednog razloga da uznemiravamo jedni druge po verskom osnovu - kazao je Vujičić.

Ahmetović, Ragib i Vujičić/ Foto: Telegraf

Komentar najnovijih događaja u muslimanskoj zajednici nismo uspeli da dobijemo od niškog imama Irfana Rekaja jer je u telefonskom razgovoru saopštio da se zbog službenih obaveza nalazi u Leskovcu, te da će o svemu sa novinarom razgovarati prilikom neposrednog susreta.

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    1. februar 2019 | 21:30

    Bravo, ovo je primer kako bi trebalo sve da funkcioniše. Sve je to naše, uz uzajamno poštovanje i svima dobro.

  • Ljubica

    1. februar 2019 | 21:11

    Postujem svaku veru samo neka bude mir izroda ima u svakoj veri

  • Montana

    1. februar 2019 | 21:28

    Moze u Nisu da se cuje molitva tek kada se u Albaniji cuju srpska zvona!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA