≫ 

Zatvori oči i ne gledaj gde udaraš, rekli su dečaku od 7 godina: Ja sam majka devetogodišnjaka i neću više da žmurim na ovaj užas! (ANKETA)

"On kupuje stvari kod Kineza": Te reči je izgovorio moj sin, a onda i da je njegovog druga stric savetovao da zatvori oči i ne gleda gde udara druge

  • 31

Tri slučaja vršnjačkog nasilja među učenicima dogodila su se za kratko vreme u tri grada, u Kragujevcu, Zrenjaninu i Subotici. Akteri su, u ovim slučajevima, bili tinejdžeri. Ali, nasilja ima i među osnovcima, a neretko su zlostavljači i devojčice.

Učenik trećeg razreda Prve tehničke škole iz Kragujevca nokautirao je pesnicom učenika drugog razreda. Od siline udarca, učenik je izgubio svest i pri padu, udario glavom o pod.

Četiri maloletnika iz Srednje poljoprivredne škole maltretirala su psihički i fizički druga iz razreda, vređala ga i udarala pesnicama i pozivala i ostalu decu iz odeljenja da to čine. Zlostavljači su u pritvoru od 30 dana, a žrtva se ispisala iz škole.

Nasilnici su uvek u društvu, Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Tinejdžer koji udara nogom u glavu drugog tinejdžera, koji sedi na klupi snimljen je u Subotici. Napadu je navodno prethodila rasprava srednjoškolaca zbog devojke. Policija podnela dve krivične prijave.

VELIKA DECA, VELIKE BRIGE

Da li je u poslednje vreme "poplava" ovakvih naslova i video snimaka, tuča i vršnjačkog nasilja među osnovcima i srednjoškolcima? Možda je bilo ovako i pre 20, 30 godina, samo nije bilo mobilnih telefona kojima su tuče snimane. Nije bilo ni društvenih mreža na kojima su, brzinom svetlosti, kačeni snimci gde su jedni tučeni i ponižavani do besvesti, dok se drugi naslađuju tuđim mukama, snimaju ili stoje sa strane, ne mrdajući malim prstom. Šta da rade roditelji čija su deca možda tek krenula u školu i tek ih čekaju sve velike brige, jer "velika deca, velike brige"?

Dok gledaju kako, svako malo, neki "mali" nasilnici maltretiraju drugove, koje iz nekog razloga ne vole. Kao da postoje samo dva tabora, maltretiraj ili ćeš biti maltretirani. Da li ima negde pristojne dece ili su sva poklekla pred strahom za svoj život? "Bolje da ćutim, da ne dobijem i ja nogu u glavu ili još gore, da postanem nova internet zvezda škole", na nekom novom snimku maltretiranja...

Svedoci smo da ima i dece koja nisu našla način da se izbore sa zlostavljanjem. I to je ono što šokira u celoj priči, dete u problemu, koji niko ne rešava.

Dva tabora, maltteriraj ili ćeš biti maltretiran, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Da li je zaista školarcima najvažnije kakve patike nose i čije su skuplje? Da li ih neko nervira jer je štreber i voli da uči, jer nije hteo da pobegne sa časa, jer su mu roditelji "niko i ništa", "prosta radna snaga"...

ODELO NE ČINI ČOVEKA

- On kupuje odeću kod Kineza - rekao mi je jednog dana sin, kad je pričao o drugaru iz odeljenja. Drugi razred osnovne škole! Šok. Nikad ga nisam učila da vrednuje ljude po tome šta nose. I sam nosi pamučne stvari različitih cena i kvaliteta. Kupujemo na akcijama, sniženjima, domaći pamuk, ali ima i poneku kvalitetnu duksericu za školu, kvalitetne patike...

- Još jednom da sam te to čula, počećeš i ti da nosiš isključivo garderobu kupljenu kod Kineza! - bilo je prvo što sam rekla. Onda sam se zamislila, da li već od tako malih nogu počinju da se dele i gledaju ko šta nosi? E, to je uticaj iz škole, kretanja među drugarima... Kao da su zubi otupeli ponavljajući mantre "druži se sa svima, daj svakom priliku da pronađete nešto zajedničko, nema veze šta ko nosi, bitno je samo da li je dobar drugar"...

Mnogi samo stoje i gledaju batine, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

MEDVEĐA USLUGA

I kako danas uopšte vaspitati muško dete? Ako ga ne učite da se bije i na taj način rešava sukobe, onda ćete mu samo možda učiniti medveđu uslugu. Da li ga učite da "ne da na sebe", a da ne počinje prvi... Ili da je napad najbolja odbrana, pa "zatvori oči i ne gledaj gde udaraš", kakav savet je dobio jedan prvak od svog strica, ispričao mi je sin jednom prilikom za nekog svog druga.

Škola ne može mnogo da učini za decu koja su iz kuće ponela takvo vaspitanje. A sve potiče iz kuće. Nema te okolnosti koja može roditelja da opravda što nema vremena koje treba da posveti svom detetu.

Ne znam, da li je do mene? Možda sam previše blaga? Da li ih vredi učiti onom hriščanskom postulatu "Ne čini drugome ono što ne bi želeo da drugi tebi učini"... Ili smo odavno prestali da brinemo o takvim vrenostima?

Pišite nam kako vi vaspitavate vašu decu? Šta mislite, zašto je u poslednje vreme toliko slučajeva všnjačkog nasilja?

VIDEO: Ova deca postaju žrtve nasilja

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    2. februar 2019 | 16:37

    Treba imati muda,ne dirati,ali ne dati na sebe...ako pustis da te maltretiraju uvek ce te maltretirati,ako ne pustis mozda i dobijes batine,ali to je opet bolje nego godine maltretiranja.A ovi sto glume frajere,znate ono,koliko god bio jak uvek ima neko jaci.

  • Elena

    2. februar 2019 | 16:20

    Deca su ogledalo roditelja, bilo i bice.

  • Retro

    2. februar 2019 | 16:15

    Sve što danas detetu lepo kažete i usmerite ga, vratice se višestruko u pozitivnom smislu. Nažalost u nekim porodicama decu vaspitavaju da budu bahati, nasilni i bezobrazni. Namerno ili ne, ali tako je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA