Zgodni su, imaju oko 30 godina, žive sa roditeljima i željno čekaju da ih "upecate": U ovom gradu u Srbiji svaki treći muškarac je slobodan

Čak i nakon višegodišnje veze, parovi se teško odlučuju na venčanje jer nisu dovoljno spremni za zajednički život i neka odricanja.

  • 16

Prema podacima Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, na seoskom području u Srbiji živi 250.000 neoženjenih muškaraca mlađih od 50 godina. Najviše neženja je u okolini Kraljeva, Negotina i Crne Trave, piše rts.rs. U Kraljevu je skoro trećina muškaraca neoženjena.

U protekle tri decenije u selima na obroncima planine Troglav u blizini Kraljeva više od 200 domova je ugašeno. Seoske škole se zatvaraju, a mladi odlaze. Izveštaji Odbora za selo SANU i podaci Crkvene opštine za ovo područje se podudaraju.

- Imamo 127 sahrana u toku godine, a 56 krštenja, u tri parohije i 28 ili 29 venčanja - ističe protojerej Ljubinko Kostić, starešina Crkvene opštine Mataruška banja.

Svaki treći muškarac u Kraljevu je neoženjen. U proseku ima oko 30 godina i živi sa roditeljima.

Neženje u Kraljevu tvrde da u bračnu zajednicu ne stupaju iz ekonomskih razloga i zbog toga što, posebno na seoskom području, nema devojaka za udaju. To nije sasvim tačno, jer je prema zvaničnim podacima svaka peta Kraljevčanka neudata.

Čak i nakon višegodišnje veze, parovi se teško odlučuju na venčanje jer nisu dovoljno spremni za zajednički život i neka odricanja.

Čak i nakon višegodišnje veze, parovi se teško odlučuju na venčanje jer nisu dovoljno spremni za zajednički život i neka odricanja; Foto ilustracija: Telegraf, Pixabay, Profimedia

- Brak se sklapa sve kasnije - kaže Jasmina Savić, načelnica Odeljenja statistike u Kraljevu. - U 2017. godini prosečna starost muškarca pri sklapanju prvog braka je 31 godina, a žena 28 godina.

Mladi moraju da promene odnos prema braku kao instituciji, smatra protojerej Ljubinko:

- Osnovni zadatak Crkve i, smatramo, celoga našeg društva, zajednice u kojoj živimo, jeste da pozivamo na obnavljanje života, na rađanje. Ako nas ima onda ćemo imati pravo na budućnost.

U našoj kulturi brak je dominantan okvir za zasnivanje porodice i rađanje dece, odnosno, obnavljanje stanovništva.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Linz

    6. februar 2019 | 18:23

    Tih godina u lijepoj Yugi sam napravio kucu i skolovao dijete od jedne plate, radnicke, sada nemogu napravit ni kojosinjac u ovoj demokraciji. Jadno

  • DARKO 100%

    6. februar 2019 | 17:52

    Sve nas je otudjila moderna tehnologija,drustvene udvaracke mreze su zamenile prirodne instikte izmedju ljudi, svi zive u nekom virtuenom svetu zelja i nadanja i niko nikome danas netreba ,svi imaju svoje uredjaje i samo tipkaju u takvom virtualnom svetu gde kad se suoce sa realnoscu druga prica bude

  • 937

    6. februar 2019 | 18:07

    Zbog velikog egoizma i brzog zivota nece biti brakova u buducnosti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA