U Boru 120 ljudi ima grip, a sumnja se da je taj broj mnogo veći: Samo na jedan način možete da budete potpuno bezbedni

- Gužve su velike, najviše je obolelih koji imaju između 30 i 59 godina, ali ima i dosta obolele dece - kaže dr Javorka Stankulić

  • 1

Na osnovu kliničke slike u Boru je trenutno potvrđeno kod 120 osoba da su obolele od gripa. Ovih dana primećene su velike gužve u borskom Domu zdravlja i sumnja se da je broj obolelih od gripa mnogo veći, jer se neki još nisu javili lekarima ili je drugačija klinička slika usled komplikacija koje su se javile u međuvremenu ili zbog date terapije.

- Gužve su velike, najviše je obolelih koji imaju između 30 i 59 godina, ali ima i dosta obolele dece. Grip ne treba shvatiti olako, kao običnu bolest, samoizlečivu i ako to duže traje, a uz to se imaju i neke hronične bolesti potrebno je potražiti savet lekara – kaže dr Javorka Stankulić.

VAKCINA NAJSIGURNIJA ZAŠTITA

- Jedina sigurna zaštita je vakcina. Organizmu je potrebno dve do tri nedelje za stabilizaciju imunog sistema, tako da je najbolje primiti je u oktobru pre nego što krene epidemija – kaže dr Stankulić.

Simptomi su visoka temperatura od 39 i veća, bol u mišićima ruku i nogu, malaksalost, slabost, klonulost, gubitak apetita, glavobolja, suv ili kašalj sa sekretom, gušobolja, bol u grlu.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    7. februar 2019 | 15:12

    Potpuno normlano za topliji januar-februar.Da je hladnije ne bi bilo gripa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA