≫ 

Miloš je jedini stanovnik u selu, do grada ide peške 40 km, nema komšije, niti rodbinu: "Nemam s kim da pričam, ni 'leba da jedem" (VIDEO)

Televizije i mobilnih nema, nema žive ljudske reči, pa tešku tišinu i samoću razbije zvukom frule

  • 18

Mladi odlaze, a srpska sela ostaju pusta. Samo na teritoriji opštine Kuršumlija do sada je sedam sela ostalo bez stanovnika. U selu Parada na obroncima Kopaonika živi samo jedan stanovnik, Miloš Ilić (75).

Nedavno su mediji pisali o njemu, a sada je ovaj čovek stao pred kamere i podelio tužnu sudbinu jedinog stanovnika. Ni porodice, ni komšije, ni prijatelja u selu.

- Nemaš sa kim da razgovaraš. To je najteže. Nije mi teško da radim, ali kad nemam s kim da govorim i 'leba da jedem, ni ne jede mi se - kaže za TV Prvu poslednji stanovnik Parade.

Dodaje da je viđao blizu svoje kuće mečku, vukove, lisice, divlje svinje, srne.

Kako nema ljudi u selu, vreme prekraćuje uz frulu; Foto: Printskrin TV Prva

Uski seoski sokaci su u korovu, zarasli, a prvi komšija Milošu je posle 15 kilometara. Retko ko ga obilazi, a siromaštvo i loši uslovi za život u ovoj regiji, mnoge su naterali da odu.

Jedini meštanin Parade jedva živi od poljoprivredne penzije, u grad ide pešice, 40 km u jednom pravcu, tako mora jer drugačije ne može.

- Kad jedan čovek sam ostane, od 15 kuća u tom selu, to je vrlo loš život, ali.. Živ u zemlju ne mogu - kaže Ilić.

Televizije i mobilnih nema, nema žive ljudske reči, pa tešku tišinu i samoću razbije zvukom frule.

Iz mesne zajednice Lukovske banje, kažu da se sela gase, jer se nalaze u pograničnoj zoni.

- Teško je onima koji ostaju da čuvaju to ognjište - kažu iz mesne zajednice.

Razgovor sa Milošem u pustom selu pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/ TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    14. februar 2019 | 11:53

    Sela se gase jer namerno nisu na vreme uvodjeni putevi i telefoni u sela. Uz to je isao i naopaki komunisticki zakon o istrebljivanju koza, omalovazavanje seljaka i sela i trend odlaska u gradove i fabrike. Narod se iscrpreo iz sela. Fabrike se osmisljeno pogasile i sad po gradovima imamo neprimeren broj stanovnika, manje posla, pa od tog viska stanovnika proizilazi i neprimeren broj huligana, alkoholicara, narkomana, prostitutki u svim oblicima, rijaliti igraca i rijaliti gledalaca, kompleksasa, pozera, blejaca, rejvera, itd... Smatram da ni sad nije kasno za srpska sela. Srbija je bila najjaca dok joj je selo bilo jako. Zato su strateski i unistavani srpski domacini, umesto da su se razmnozavali i isli u korak sa vremenom. Treba da se napravi plan za spas sela...Prvo da se u svim najnaseljenijim selima obezbede kvalitetni putevi ili poprave postojeci...da drzava ojaca zadruge i da cene domacih proizvoda budu jeftinije od uvoznih..a ne da nam jaca ovde uvozni lobi sa kineskim krompirom...Takodje i da se vrsi kontrola proizvoda na pijaci. Da se zna sta narod kupuje...ako neko koristi neprimereno pesticide da dobije kaznu za to...Takodje treba drzava da.gradi postepeno.puteve i u napustenim selima...i da svim ljudima da ponudu da ako ostanu tu dobiju npr 10 000€ po supruzniku za pomoc u pokretanju domacinstva. Ako je drzava mogla da placa 10 000€ po radnom mestu raznoraznim investitorima stranim kojima fabrike rade dve godine i posle pobegnuniz Srbije a radnike drze na minimalnim platama, onda valjda moze da da i srpskom seljaku isti taj novac za opermu domacinstva.

  • DARKO 100%

    14. februar 2019 | 11:34

    Gase se se sela zbog neravnomernog razvoja Srbije,zao mi deke da je blize kuckali bi mi zajedno komentare na telegrafu i bili drustveno korisni

  • Dako

    14. februar 2019 | 11:27

    Šta mi vrede komšije kad ni sa kim ne pričam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA