≫ 

Pljuštaće otkazi posle trećeg incidenta na pruzi - Zorana Mihajlović presekla: Ako ja pored 20 direktora moram da dođem ovde, neko će morati da leti! (VIDEO)

Ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je radikalne mere u Železnicama, nakon niza incidenata iskakanja vagon cisterni u poslednjih mesec dana

  • 60

Rekonstrukcija 112 kilometara pruge Niš - Zaječar počeće za petnaestak dana, za šta je država obezbedila pet milijardi dinara što će omogućiti bezbedno odvijanje saobraćaja na deonici na kojoj su za poslednjih dvadesetak dana iskočile tri kompozicije sa opasnim teretom, najavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona se srela sa meštanima sela Jasenovik koji su zapretili da će blokirati prugu s obzirom na to da su se na ovom mestu 19. januara prevrnule dve cisterne sa amonijakom a 10. februara pet vagona sa fosfornom kiselinom.

Mada je izvršni direktor Infrastruktura železnica Srbije Milan Maksimović pre dva dana kazao da je bez obzira na ove incidenta pruga bezbedna, te da nema potrebe za njenim zatvaranjem, noćas oko 2.30 sati na području Knjaževca došlo je do iskliznuća voza sa amonijakom, što je bila kap koja je prelila čašu pa je doneta odluka da se železnički saobraćaj na ovoj deonici momentalno zaustavi.

Foto: Telegraf

- Naložila sam danas direktorima sva tri železnička preduzeća da se obustavi saobraćaj a Infrastrukturi Železnica da u narednih 15 dana započne rekonstrukciju pruge. Očekujem da radovi počnu u tom roku a ako to ne bude učinjeno, predložiću smenu određenih direktora - saopštila je Mihajlović.

MINISTARKA POSTAVLJALA ISTA PITANJA KAO MEŠTANI I NOVINARI

Komentarišući odgovornost ljudi iz Železnica za prethodne događaje, Mihajlovića je istakla da će na njoj insistirati.

- Meštani sela, novinari i ja smo postavljali isto pitanje Železnici i niko od nas nije bio zadovoljan odgovorima koje smo dobijali. Ako pored dvadesetak raznoraznih direktora u železničkom sistemu treba ja da dođem i da nalažem da se zatvori pruga na kojoj se za mesec dana dešavaju tri iskliznuća, onda vam je jasno da ćemo se ozbiljno pozabaviti odgovornošću svakoga, da se vidi ko je tačno odgovoran za svako iskliznuće. Ja sam mesec dana slušala, kad se desilo prvo, da je to izolovan slučaj, pa se prebacivala odgovornost od jednih do drugih, očigledno je da imamo problem i sa privatnim operaterima koji su za prethodne dve godine imali pet iskliznuća. To je pitanje i za Direkciju za železnicu da li je proverila njihovu licencu. Kada sam čula za ovo što se noćas desilo, moja prva reakcija je bila: Jedno su dokumenta i pravilnici iza kojih se svi zaklanjaju, a drugo je život i realnost koja vam govori: Ovde se nešto dešava, ovde nešto ne valja... i zato ćemo itekako utvrditi odgovornost - kazala je Mihajlović.

Iskliznuli vagoni sa fosfornom kiselinom Foto: Telegraf

Ona je kazala bez obzira kako to izgleda, da se nikad više nije ulagalo u železnički saobraćaj.

- Ove godine krenućemo sa izmeštanjem pruge iz Niša, sve nove pruge koje su napravljene imaju nadvožnjake a sve stare moraju da budu rekonstruisane. Ova pruga ovde je napravljena 1922. godine, četrdeset godina nije ulagano, ali mi na tome radimo, do sada je rekonstruisano 500 kilometara pruga u Srbiji - objasnila je Mihajlović.

Ministarku su meštani Jasenovika dočekali aplauzom, i na kraju susreta sa njima poželela im srećnu slavu Svetog Trifuna.

Podsetimo, noćas se dogodilo treće iskliznuće vagon cisterni koje prevoze opasne materije. Prvog puta, 19. januara prevožen je amonijak, a meštani sela Jasenovo zbog potencijalne opasnosti usled pretakanja ove materije bili su evakuisani. Pet vagona sa fosfornom kiselinom  iskliznulo je, zatim, 10. februara na pruzi Niš-Zaječar. Poslednje se dogodilo noćas oko 1.45 sat na pruzi kod Svrljiške klisure, a kako je rečeno iz Infrastruktura železnica, nema opasnosti nakon isklizavanja pet vagon cisterni sa amonijakom.

Video: Vagoni sa fosfornom kiselinom iskliznuli na pruzi Niš-Zaječar

Opasne pruge Srbije: Alarmantni podaci o železničkim nesrećama

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рс

    14. februar 2019 | 13:26

    Ти би прва требала да летиш са свим директорима

  • Miljevic Mirjana

    14. februar 2019 | 13:40

    Ti vec duze vreme radis na obnovi Zeleznice i?????? Tebe treba smeniti samo pricas a od obnove NISTA!!!

  • Mimi

    14. februar 2019 | 13:35

    50 direktora ?????? Mašala. Ma nek ide život daj još 20.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA