Miodrag je godinama sam čistio naselje, a onda su mu se priključila i deca: U svom dvorištu im je napravio raj kao nagradu

Sada je u njegovom dvorištu velika gomila plastike, a kada se prepuni, uz pomoć mališana natovari prikolicu ili dve i otpad voze u grad

  • 5

Kuršumličanin Miodrag Mihajlović (58) počeo je pre godinu dana da sakuplja plastični otpad u naselju Kastrat u kome živi a nedavno je u tu akciju uključio i lokalne mališane kojima je, zauzvrat, napravio fudbalsko igralište u svom dvorištu. 

Mihajlović je rekao da je godinu dana sam čistio naselje u kome živi tako što je svakog dana sakupljao plastični otpad u kese i džakove koje je potom traktorskom prikolicom prebacivao do kontejnera namenjenih toj vrsti otpada.

- Počeo sam da sakupljam otpad jer ne mogu da gledam kako se svuda po ulicama bacaju prazne flaše, kante, limenke i drugi otpad. Uzalud sam molio ljude da ne bacaju otpad po ulici pa sam napravio četiri velike metalne korpe koje sam postavio po ulicama Kastrata ali ni to nije vredelo - kazao je Mihajlović.

On je potom animirao decu iz Kastrata da se uključe u akciju čišćenja naselja od plastičnog otpada.

- Odziv je bio neverovatan, nekoliko desetina dece priključilo se akciji, naravno uz saglasnost roditelja. Moj cilj je da decu odvojim od kompjuterskih igrica, mobilnih telefona, da više vremena provode napolju, da se bave sportom, a svakog vikenda organizovano obilazimo naselje i prikupljamo prazne flaše, kante i drugi plastični otpad - kazao je Mihajlović.

Kako bi nagradio decu za trud, Mihajlović je u svom dvorištu napravio golove za fudbal i kupio lopte.

- Pozvao sam decu i rekao sam im da je to njihovo igralište pošto ga u naselju nema - kazao je stanovnik Kastrata.

Miodrag je napravio teren u svom dvorištu, Foto-ilustracija: Profimedia/BilderLounge,

Akcija je urodila plodom pa su korpe koje je Mihajlović napravio, svakog vikenda pune otpada a uz pomoć dece, prazne se u drugom delu njegovog dvorišta.

- Pošto korpe nisu "standardne", morao sam da ih praznim negde. Sada je u mom dvorištu velika gomila plastike a kada se i ono prepuni, uz pomoć mališana natovarim prikolicu ili dve i otpad vozimo u grad pa preručujem u standardne korpe predviđene za tu vrstu otpada - kazao je Mihajlović.

On je dodao da pored animiranja dece da se uključe u akciju čišćenja, želi i da podigne svest građanima koji nesavesno odlažu smeće gde god stignu.

- Ne stidim se da ovo radim, uzmem džak i idem iz ulice u ulicu i usput pričam ljudima i savetujem ih da ne bacaju smeće gde stignu jer je plastika najveća pošast 21. veka. Neću prestati to da radim, sve dok ne naučim ljude da poštuju pravila i prirodu - kazao je Mihajlović.

Deca iz naselja Kastrat koja su dobila dozvolu roditelja da učestvuju u akciji čišćenja, rekla su da im nije teško da vikende provode čisteći ulice a 13-godišnji Aleksa Damjanović rekao je da se u akciju neretko uključe i sami roditelji.

- Radostan sam jer nam je Miodrag obezbedio igralište za fudbal i zato mi nije teško da zajedno sa njim i drugarima sakupljamo plastični otpad. Mnogo otpada prikupimo po naselju i donosimo ga u Miodragovo dvorište - kazao je Damjanović.

Naselje Kastrat je među najčistijima u Kuršumliji i primer je kako se čuva životna sredina. Mihajlović i deca iz tog naselja nadaju se da će im nadležni u gradu obezbediti pravo igralište umesto strmog dvorišta, jer su kako su naveli, zaslužili to.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    18. februar 2019 | 14:33

    Normalan covek kome ne pada na pamet da kaze da ga se to ne tice,nego je i presao na dela i pokazao da ga se itekako tice! Ostalima nek je bog u pomoci!!!

  • 📢📢📢📢📢📢

    18. februar 2019 | 15:09

    Bravo zaMiodraga a iza decu I roditelje bravo bravo❤️❤️❤️❤️❤️

  • Bgd

    18. februar 2019 | 15:25

    Malo je ovakvih ljudi. Većina ima zakržljalu svest o higijeni i očuvanju životne sredine. Juče šetam, ispred mene ide bilmez od 30 i kusur godina i pljune po sred trotoara. Njemu je to sasvim normalno i osetio sam veliku tegobu što sam prisiljen da delim životni prostor sa jednom takvom mentalnom nakazom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA