≫ 

Ceo život pogrešno pijete rakiju: Mislili ste da ide samo uz 3 stvari, a to je zabluda. Pronašli smo savršeno meze uz svaku vrstu (FOTO)

Naše rakije su jedinstven proizvod koji ide uz različite zalogajčiće

  • 22

Ljubitelji vina uglavnom znaju koja se hrana "uparuje" sa kojim vinom, ali ako radije pijete rakije postoji mogućnost da sve što ste znali o uklapanju ovog pića sa hranom jednostavno - nije tačno! Rakija se ne pije samo uz pršutu, kobasice i slaninicu.

Nikola Biorčević, poznati srpski enolog i jedini naš međunarodni sudija za vina, kaže da mu je sada izazov bio uklopiti rakije i hranu. On otkriva i kako se to čini.

- Prvo probate destilat (rakiju) koji želite, promuljajte po ustima, i izdahnite vazduh kroz nos bez otvaranja usta. Onda merite koliko dugo osećate aromu destilata na nepcu, brojite u sebi sekunde. Potom probajte hranu, pa opet brojite. Ako hrana kraće traje od tog destilata, znači - nešto ste promašili. Ako traje duže, opet ste promašili. Morate da izaberete destilat i hranu identične dužine trajanja na nepcu. To je prvi uslov. Drugi uslov je aromatski kompleks. Znači, slažete aromatski kompleks destilata sa aromama hrane - objašnjava Biorčević.

Kaže da je ovakvo uklapanje hrane i rakije prvi put urađeno u Srbiji. Do sada su se ljubitelji kapljice čvrsto držali ideje da se uz rakiju jedu samo pršuta i kobasice. Biorčević pojašnjava da strana pića, poput viskija, konjaka, votke i džinova, po pravilu ne idu sa hranom nego se služe kao kokteli ili kao aperitivno piće. Zbog toga su naše rakije jedinstvene, a takođe i naš jedinstven proizvod koji bi trebalo da promovišemo i proguramo u svet. Takođe i da pokažemo kako u potpunosti u rakijama uživati, pojašnjava enolog.

Saznanje je koje na nepcima izaziva eksploziju ili možda baš harmoniju ukusa i mirisa. Ovako rakije valja uparivati sa hranom:

TRAVARICA

Enolog kaže da je piće dobrodošlice travarica, a ovde je u pitanju rakija na bazi od šljive i sa 16 vrsta trava. Uz nju ne ide hrana.

Zalogaj uz šljivovicu Foto: Telegraf

VILJAMOVKA

Viljamovku valja upariti sa sirom mocarela i listovima suve kruške. Mocarela je blagog ukusa, a uz većinu rakija se biraju mladi sirevi neutralnog ukusa. Mesto suve kruške ovde je jasno.

Viljamovka, mocarela i suve kruške Foto: Telegraf

KAJSIJEVAČA

Uz kajsijevaču jede se tost sa nekim blažim sirnim namazom i suvom kajsijom. Ovo je izuzetno dobro uklopljena kombinacija, treba je probati.

Kajsijevača, sirni namaz i kajsije Foto: Telegraf

DUNJA

Uz rakiju dunju enolog je uklopio sir gauda, i opet u potpunosti pogodio harmoniju ukusa sira i rakije. On objašnjava da ova rakija ima nizak sadržak kiselina i "na kraju" pecka, a idealan partner joj je gauda, polumasni sir koji umiruje peckanje rakije.

Dunjevača, gauda sir Foto: Telegraf

ŠLJIVA 5

Šljivu pet godina staru enolog je upario sa neutral grisinama obavijenim pršutom i pokoju maslinu. Biorčević napominje da su naše najbolje sorte šljiva za rakiju madžarka i ranka.

Šljiva 5 godina, grisine sa pršutom Foto: Telegraf

ŠLJIVA 10

Uz desetogodišnju šljivu Biorčević predlaže zapečenu rolovanu suvu šljivu obavijenu dimljenom pršutom. Razlog je - da bi se ukus dimljene pršute upario sa jedva osetnom aromom dima iz rakije, koju piće vremenom povlači od bureta.

Suva šljiva sa dimljenom pršutom Foto: Telegraf

MEDOVAČA

I za kraj nešto što možda nijedan ljubitelj rakija nije očekivao - rakija sa slatkišem. Medovača je uparena sa krem tortom od vanile, koja je vrlo blagog ukusa i jedva slatka.

Analiziranje rakija i hrane i njihovo uklapanje zapravo je deo promocije srpskih, odnosno šumadijskih rakija. Rakije su jedini domaći proizvod koji možemo ozbiljno da izvozimo, slažu se čuveni enolog Nikola Biorčević i vlasnik destilerija Goran Mijailović. Zbog toga će buduće uvoznike biti interesantno naučiti uz koju hranu se naše rakije piju. Promociju rakije i hrane uz nju podržala je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Medovača, krem torta Foto: Telegraf

VIDEO: Telegraf u destileriji Nenada Krstića, pili smo njegovu vrhunsku rakiju

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    19. mart 2019 | 00:08

    E moj strucnjaku!Odi ti u moje selo kod Blaca gde ima 2 miliona stabala sljive i objasni im i kako da peku a ne samo da piju rakiju!Tamo bre peku cistu rakiju i ne stavljaju secer ne zato sto ne bi nego je sirotinja i secer im je skup ali je upravo zato rakija najbolja jer je sljiva slatka kao med.Za Mocarelu velika vecina tamo nije ni cula ali za gibanicu,pite,drobu,kajmak,slaninu,suvo meso,pihtije,paprike,prasetinu i jagnjetinu i gomile djakonoja jesu sigurno i uz to locu rakiju na nacin koji ti nisi ni uo da postoji a kamoli ga uskladio sa travcicom sa Anda i bobicama iz Kanade....bas nemate o cemu da pisete...

  • Dejan

    19. mart 2019 | 07:55

    A kako se pije voda...

  • Patriota

    18. mart 2019 | 23:32

    E,ti ces me nauciti koja hrana ide. Kakve grisine umotane ili suve sljive i sirevi,kiseli kupus,tanko isecena prsuta ukoso,tvrdi sir i udri uz rakijicu. A te vase mocarele,suve sljive,kruske,grisine,ostavite ovim sto dolaze u Srbiju jer za bolje i ne znaju. Pravi domacin zna kad mu dodju u kucu sta da iznese na sto uz rakijicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA