≫ 

Godinama tenzije kuvaju između Srba i Albanaca: Gde počinje ponos svojim poreklom, a gde se završava opasnom provokacijom?

Mahom pekari poslednjih nedelja bili su na meti osuda, pa čak i do bega iz Srbije, zbog fotografija na Fejsbuku na kojim pokazuju simbol albanskog orla

  • 17

Na pekari "Roma" u Borči od prošle nedelje lome se koplja. Jedni su se digli protiv nekadašnjeg radnika koji je usred Knez Mihailove raširenim prstima preko grudi pokazivao znak orla, shvativši to kao velikoalbansku pretenziju, dok se drugi pozivaju na to da je vlasnik pekare dobrotvor i da su ideje o pretnji besmislene.

Međutim, treba podsetiti, prema prvim informacijama, radilo se o vlasniku pekare ili njegovom sinu, a kada je sve već eskaliralo, ustanovljeno je da je u pitanju gest sada bivšeg, radnika pekare. Promena ove činjenice i dalje nije skrenula ljutnju i grupe koje podržavaju i koje su protiv vlasnika, smenjuju se pred "Romom".

Fotografija koja je osvanula na Fejsbuku Printskrin: Facebook

Trenutno najveće međunacionalne tenzije u našoj zemlji izranjaju iz pitanja Kosova, te je odnos sa Albancima, koji decenijama žive u Srbiji, čak i u toliko multietničkoj državi zategnut i reaktivan na svaku iskru. Veliki je pritisak i reaguje se i kao posledica provokacija i sukoba koji su se protegli u decenije.

I  zato što i Srbima u sopstvenoj zemlji nije lako živeti, i na Kosovo su godinama, oni koji su ostali da žive, često ugnjetavani.

Foto: Nikola Tomić

Zbog toga i samo javno iskazivanje svog (albanskog) porekla i dičenje njime na severu zemlje izaziva bure. Internet brže "razotkriva" rodovnik i raspaljuje nategnutu atmosferu i pitanje zašto usred Srbije pokazuju nešto što je u ovakvom kontekstu protiv zemlje u kojoj žive.

Najviše pod mačem osude "stradali" su većinom pekari, koje se vezuje kao tradicionalno zanimanje Albanaca u Srbiji. Na meti hajke je, ono što navodno najviše boli, poklonjeno poverenje, to što "pola grada kupuje hleb kod njih, a oni veličaju Veliku Albaniju".

Slučaj pekara iz Borče samo je poslednji u nizu u skorašnjim.

DOLOVO

Prošlog meseca kod Pančeva, u selu Dolovo, izbilo je ogromno nezadovoljstvo kada su meštani saznali da im njihove komšije Albanci, od kojih su svakog jutra kupovali hleb, iza leđa pokazuju simoble Velike Albanije i poziraju s puškama u njihovom mirnom selu. Vlasnik koji je dotada izdavao lokal Albancima otkazao im je zakup, a oni su se spakovali i preko noći nestali iz Dolova.

NOVI SAD

Usledila je i vest da je pekar  iz Novog Sada, Teki Binaj, navodno vlasnik poznate pekare "Violeta" u kojoj mnogi Novosađani svakodnevno kupuju hleb i peciva, otvoreno pokazuje svoje divljenje prema teroristima iz redova takozvane OVK. Njegove objave proširile su se po društvenim mrežama gde su naišle na ozbiljnu osudu javnosti.

Čovek kod kojeg pola grada kupuje hleb na Fejsbuk profilu objavljuje fotografije gde, između ostalog, ljubi zastavu Albanije, ostavlja vence na spomenike zločincima koji su ubijali srpsku decu i veliča tzv. nezavisno Kosovo.

Ovakvih, i sa jedne i sa druge strane nemilih događaja je i jedan previše, a kamoli čitav niz. Teško je živeti i priklanjati se svojoj matičnoj državi. I opasno.

Podsetimo da se nedavno održao protest u Borči zbog albanskog orla

(M. Ro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    3. maj 2019 | 10:01

    Tri prsta,i "ovo je Srbija,a ja Srbin",u Srbiji ne znace nista...u Hrvatskoj ili na Kosovu znaci provokaciju gde moze i glava da leti! Isto je i sa simbolima orla,negde zestoka provokacija,negde samo pokazivanje nacionalnog identiteta...tako da pekari siptari u Srbiji imaju najmanje pameti kad pocnu da masu zastavama,orlovima! Ode im posao 100% a od patriotizma se leba ne jede!!!

  • Ceca

    3. maj 2019 | 11:50

    Sve ih treba proterati u Albanija! Ne, na Kosovo, ono je srpsko! Ne kupujte ništa od Piptara, i sami će otići!

  • DD

    3. maj 2019 | 12:01

    Većina Šiptara je još na nivou plemenskih zajednica, plemena i klanova kojima vladaju mafijaši i smiču svakoga ko im stane na put. Retko ko se usudi da talasa ili da ide kontra bosova klana jer tako rizikuje da ostane bez glave na ramenima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA