≫ 

Opasno je kupovati stanove bez sređene dokumentacije

Kupovina stana je jedna od najvažnijih odluka u životu i zato je važno preduzeti sve mere kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu

  • 12

Kupci su obično i uplašeni i veoma srećni jer kupuju svoj novi dom, obično nakon godina štednje i odlučivanja. S druge strane ponekad se nalaze i oni koji bi to stanje euforije i sreće želeli da iskoriste i da pokušaju da prevare kupca i da prodaju stan bez sređene dokumentacije.

City expert Foto: Promo

Kupovina stana je ozbiljan proces

Znamo da znate da je kupovina stana ozbiljan proces, ali mnogi olako shvataju detaljnu proveru dokumentacije i često preskaču saradnju sa stručnjacima koji bi mogli da im pomognu u vezi sa ovim proverama.

Prvi korak pri kupovini stana jeste onlajn provera na sajtu katastra nepokretnosti. Tu možete videti da li je stan uopšte i upisan u katastar, ko je vlasnik stana i da li postoje određeni tereti nad tim stanom. Tereti se odnose na uspostavljene hipoteke, ali mogu da se odnose i na neke druge zabeležbe koje će u budućnosti onemogućiti upisivanje novog vlasnika u katastar.

Na koji god problem da naiđete imajte na umu na nijedan problem nije nerešiv, ali da su procedure duge i da mogu da vas koštaju i vremena i novca i živaca.

S druge strane, ništa nije vredno gubitka celokupne ušteđevine, pa ukoliko razmišljate o tome da li da u proces kupovine stana krenete sami ili uz pomoć agencije, povedite računa.

City expert Foto: Promo

City Expert agencija za nekretnine oslanja se na tehnologije, čime su unapredili sam proces da on bude bezbedan i efikasan. Jedan od osnivača i generalni direktor Igor Jović naglašava da automatizacija procesa ne znači ne prisustvo ljudskog faktora u smislu stručnjaka sa iskustvom nego, optimizacija samog procesa koji omogućava i vlasnicima i kupcima da bezbedno završe kupoprodajni proces. City Expert je kroz razvoj svog poslovanja uticao na smanjenje troškova i time stvorio prostor da vlasnici nekretnina plaćaju najnižu proviziju na tržištu nekretnina, dok je kupci ne plaćaju uopšte, a obe strane mogu da računaju na kompletnu podršku prilikom kupoprodaje nekretnine. Takođe, automatizacija je doprinela i da se umanji mogućnost grešaka koje se u većini slučajeva javljaju zbog uticaja ljudskog faktora.

City expert Foto: Promo

Šta znači sređena dokumentacija?

Prodaja stana započinje prikupljanjem potrebne dokumentacije. Prvo što svaki vlasnik mora da ima jeste osnov sticanja nepokretnosti, bilo da je to ugovor o poklonu ili ugovor o kupovini stana ili bilo koji drugi dokument koji svedoči i pravnom osnovu sticanja nepokretnosti.

Zatim, tu je vlasnički list koji se vadi u katastru nepokretnosti i koji je potreban za sastavljanje predugovora o prodaji, ali je potreban i kupcu za apliciranje za stambeni kredit.

U vlasničkom listu su sadržane sve informacije o nepokretnosti, kao što su podaci o parceli, podaci o imaocima prava nad zajedničkim zemljištem i naravno podaci i o vlasniku. Ono što svi žele da vide jeste da je vlasnik 1/1 što znači da je on jedini vlasnik te nepokretnosti da je samo on nosilac prava.

Kada je u pitanju vlasnik 1/ 2 to znači da je on vlasnik samo jednog idealnog dela te nepokretnosti i da je za takvu nepokretnosti potrebno da dobije saglasnost i drugog suvlasnika kako bi mogao da proda nekretninu. Tada se zaključuje običan ugovor o kupovini, gde su na strani prodavca svi vlasnici idealnih delova.

City expert Foto: Promo

Ovde je potreban oprez! Dešava se da vlasnik hoće da proda samo svoj idealni deo, a da za to prethodno nije konsultovao drugog suvlasnika. Drugi suvlasnik će uvek imati pravo preče kupovine koje kaže da prvo svaki suvlasnik mora da bude ponuđen da otkupi taj idealni deo, pa ako odbije on će onda biti prodat kupcu. Kupac će tada postati vlasnik tog idealnog dela.

City expert Foto: Promo

Ako do takve prodaje dođe, bez obzira na to što je kupac platio punu cenu, drugi suvlasnik ima prava nad tim stanom. Zato je veoma važno da kupujete stan isključivo sa sređenom dokumentacijom. Generalni direktor agencije za nekretnine City Expert, Igor Jović, apeluje na kupce da ne prave kompromise prilikom kupovine nekretnine: "Svaka kupoprodaja u koju je City Expert bio uključen je protekla bezbedno i za kupca i za vlasnika. Radimo detaljnu proveru svake nekretnine, pre nego što se ona nađe u našoj ponudi. Kupovina nekretnine je jako bitna stvar i tu se ne sme praviti kompromis!".

City expert Foto: Promo

Prodaja stana bez prevare

Kupci se odlučuju na tako važan korak tako što godinama štede, planiraju, apliciraju za stambene kredite i otplaćuju rate u narednih 15, 20, a čak i 30 godina. Veoma je teško proći kroz ceo ovaj proces lagano i bez stresa. Zato je važno angažovati prave stručnjake koji će moći da vam pomognu da nekretninu kupite bez rizika.

Prevare se često dešavaju kada se stanovi kupuju direktno od investitora. Bilo je slučajeva gde je investitor sve stanove stavio pod hipoteku da bi mogao da finansira granju, prodao sve stanove i jednostavno otišao iz zemlje. Takođe, dešavalo se da je cela zgrada napravljena bez građevinske i upotrebne dozvole i da kupci nakon kupovine nikada nisu mogli da stan uknjiže na svoje ime.

City expert Foto: Promo

Kreditni kupci su u nešto boljoj poziciji kada je zaštita od prevare u pitanju zato što oni mogu da budu sigurni da banka neće želeti da stavi pod hipoteku stan za koji ne može da bude sigurna da može da ga proda. Da bi jedan stan bio predmet hipoteke on mora da ima svu potrebnu dokumentaciju, da bude samo u vlasništvu jednog prodavca (vlasnik 1/1) i da u listu nepokretnosti nema nikakvih zabeležbi.

Čak i da je stan pod hipotekom, on može da se proda i kupi preko stambenog kredita. Ali kupac tada mora da se čuva od prevare i da se sa bankom i agencijom dogovori da se iznos prvo prenese na račun vlasnika za isplatu hipoteke, a zatim da se isplati ostatak. Jedino na ovaj način kupac ne rizikuje da će vlasnik otići sa novcem i da se više nikada neće javiti.

City expert Foto: Promo

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    8. maj 2019 | 09:13

    Agencije povecale procenat na 3+3, stigli notari sa novim cenovnikom i kao garantuju sa 50000, razne drzavne institucije sa javnim pristupom podacima o svemu i svacemu i opet prevare. Pa kako to?

  • Toni

    8. maj 2019 | 14:50

    A šta to ovde nije opasno i neizvesno ?

  • DaDa

    8. maj 2019 | 16:04

    Ja kupih stan preko agencije, i nadrljah. Čim uzmu proviziju, kraj saradnje. Kakva crna poreska prijava, uknjižba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA