Opet incidenti u Domu učenika u Kraljevu: Štrajkuju zbog smene vaspitača, odbijaju hranu i spavaju na podu (FOTO) (VIDEO)

Iz Ministartva kažu da je vaspitač sam tražio status invalida, da deci nisu predočene sve informacije, te da smatraju da je došlo do "izvesne manipulacije decom"

  • 0

U Domu učenika srednjih škola u Kraljevu juče je grupa učenika stupila u štrajk glađu, tražeći da profesor Goran Bulatović ostane pedagog njihove grupe, umesto da bude prebačen na administrativne poslove u istom domu.

Dečaci uzrasta 17 i 18 godina odbili su da jedu hranu iz kantine doma, kao i da spavaju u sobama. Umesto toga, dve noći su proveli u hodniku, na podu i stolicama, i s vremena na vreme samo uzimali grickalice. Uz njih je bio i Bulatović.

- Ja sam molio decu da prekinu, ali oni neće, sve dok se ja ne vratim na poziciju njihovog vaspitača - rekao je Bulatović za Telegraf.rs i dodao da će štrajk da traje do ispunjenja zahteva. 

Ovo je drugi put u pola godine da Dom učenika u Kraljevu bude u žiži javnosti. Tu se krajem prošle godine dogodilo vršnjačko nasilje, zbog čega je jedan učenik isključen iz doma. Bulatović tvrdi da zbog ovog slučaja, o kome je govorio javno, on i danas ispašta.

- Od incidenta kreće hajka na mene, jer ja sam čovek koji javno iznosi šta se u ovom domu radi i kako se nenamenski troše sredstva. Sklonjen sam, jer je navodno doktorka opšte prakse opovrgla odluku Komisije koja je rekla da sam sposoban za posao vaspitača - rekao je on.

Kako kaže, deca koja su ceo dan provela na podu i grickalicama, a nisu otišla ni na nastavu, bleda su i iscprpljena.

Na pitanje zašto dopušta tako nešto svojim vaspitanicima i kakav je interes dece da protestvuju zbog njegovog radnog mesta, Bulatović odgovara da je to zbog toga što je on dobar vaspitač.

- Deca uzimaju u zaštitu mene kao svog vaspitača, jer znaju da sam jedan od najstrožih i najpravičnijih u domu - kaže on.

MINISTARSTVO: SAM JE TRAŽIO STATUS INVALIDA, DECA SU IZMANIPULISANA

Redakcija portala Telegraf.rs pokušala je da stupi u kontakt sa direktorom, ali iz doma su nam rekli da on nije tu, nakon čega nam nije uzvraćen poziv.

Sa druge strane iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštili su da profesor-vaspitač Goran Bulatović ne može više da vodi tu grupu, jer je tokom provere svih zaposlenih zbog prošlogodišnjeg incidenta naveo da ima zdravstvene probleme.

- Tokom procedure Bulatović je tražio status invalida druge kategorije od inspekcije rada, što mu je i odobreno. Na taj način više nije mogao da obavlja funkciju profesora-vaspitača u domu sa grupom, jer nije u mogućnosti da radi tokom noći i prekovremeno -  navodi se u objašnjenju ministarstva.

Umesto toga njemu je, kažu, ponuđen posao u administraciji doma, sa istom platom. Sugerisali su i da Bulatović nastavi da i dalje održava vaspitni kontakt sa decom iz doma.

- Smatramo da je to važno, jer je uloga vaspitača, kao drugog roditelja, veoma značajna, čvršća i potpuno drugačija od one koju ima redovan profesor koji drži čas. Кako to deci nije objašnjeno na pravi način, već im je rečeno da gube vaspitača, smatramo da je došlo do izvesne manipulacije decom - rekli su iz Ministarstva i zaključili da je uprava doma postupila u skladu sa zakonom i procedurama, ali je mogla da ima više pedagoškog senzibiliteta kada je reč o Bulatoviću i njegovoj vaspitnoj grupi.

Oni su i najavili da će, s obzirom na to da direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu ispunjava uslove za penziju, kao i da su se u toj ustanovi već dogodila dva incidenta za redom, biti pokrenuta procedura za izbor novog direktora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA