Zatvorene 23 pekare po Srbiji: Higijena nije zadovoljavala ni minimalne uslove

Dokumentacija je bila drugi razlog zatvaranja, zbog čega je stopiran rad manjeg broja

  • 15

Od svih namirnica koje svakodnevno koristimo, ponuda hleba se poslednjih godina najviše promenila. Svaka radnja i pekara imaju desetak vrsta, od crnog do belog brašna. Zaštitnici potrošača tvrde da u Srbiji postoji samo jedan mlin koji melje integralno brašno, tip 1100, tako da je nemoguće da tog brašna za crni hleb ima dovoljno za sve.

Kontrola pekarskih objekata je završena. Rezultat je 23 zatvorene pekare. Glavni razlog za njihovo zatvaranje je higijena koja nije zadovoljavala minimalne uslove da bi proizvodnja mogla da se obavlja, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a pomoćnik ministar poljoprivrede Nenad Vujović.

- To je jedno mesto gde smo mi već niz godina jasnog stava, da ako higijena nije korektna, tu ne može da se odvija proizvodnja hleba, odnosno da potrošači kupuju na tom mestu - istakao je Vujović i dodao:

- Uloga poljoprivredne inspekcije jeste da kada uoči da higijena pekara nije dobra, da zatvori objekat, odnosno da navede tog proizvođača da poboljša uslove kako bi potrošač imao kvalitetan i dobar hleb.

Vujović je rekao i da je nekoliko pekara zatvoreno zbog dokumentacije, jer su se pojedine pekare bavile proizvodnjom, a da nisu bile upisane u centralni registar.

hleb Foto: Pixabay.com

- Jedna od kontrola je provera sastava u samom proizvodu, odnosno sirovina koje proizvođači koriste. Ako smo kontrolisali 865 objekata, u svim tim objektima smo radili tu proveru - kaže Vujović.

Navodi da se nepravilnosti dešavaju svesno ili nesvesno, odnosno da se odnos tih supstanci ne slaže sa onim što piše na deklaraciji. Dodaje i da je ta razlika zanemarljiva, jer ministarstvo, kako kaže, vodi računa da se ne ugrožava zdravlje stanovništva.

- Glavna metoda provere sadržaja određene sirovine u tom procentu koji je propisan je provera na licu mesta. Laboratorijske analize mogu da se urade, ali je veoma kompleksna analiza, zbog toga mislim da je kvalitetnija analiza ova koju mi primenjujemo - objašnjava Vujović.

BOJENJE HLEBA ZABRANJENO

Zaštitnici potrošača tvrde da u Srbiji postoji samo jedan mlin koji melje integralno brašno, tip 1100, kao i da je nemoguće da tog brašna za crni hleb ima dovoljno za sve.

- Integralno brašno je brašno od celog zrna pšenice. Zašto tog brašna nema? Uglavnom ga nema ne zato što samo jedan mlin radi već zato što nema potražnje za tim crnim brašnom tipa 1100. Potrošači su se malo udaljili od zahteva za kupovinu tog hleba, pekari ga ne nude na tržištu i samim tim onda ni mlinovi ne nude to brašno - navodi Vujović.

Ističe i da je zabranjeno bojenje hleba.

integralne perece sa susamomX Foto-ilustracija: Pixabay.com

- Hleb koji u sebi sadrži celo zrno je za nijansu tamniji u odnosu na belo brašno, koje sadrži samo onaj središnji deo zrna. Što se tiče dodavanja dozvoljenih sirovina, sladovanog brašna ili kakaoa, to je dozvoljeno, to je propisano pravilnikom, to su supstance koje su prirodne - objašnjava Vujović.

Napominje da je, na sreću, malo ima takvih slučajeva u kojima se koriste nedozvoljene supstance.

- U ovoj kontroli mi smo uzeli dvadesetak uzoraka da proverimo kompletnu analizu tog hleba. Samo u jednom slučaju deklaracija nije bila ispravna. Ipak, u dva slučaja smo registrovali upotrebu aditiva, koji je na listi dozvoljenih, ali nije dozvoljen u upotrebi u pekarskoj industriji - ističe pomoćnik ministra poljoprivrede.

Zaključuje da je analiza pokazala da je hleb koji se proizvodi na našem tržištu kvalitetan i bezbedan za jelo.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    17. maj 2019 | 17:07

    Trazite dragi zemljaci da vas siptar pusti koji minut da odete iza vitrine da vidite gde se,i kako se,hleb pravi,pa zavirite i u toalet koji koriste radnici? Nokte na rukama i nogama ne proveravajte!!! E...pa prijatno vam onda dragi zemljaci jelo od brasna koje pipaju upisane ruke!!!

  • Suza

    17. maj 2019 | 15:48

    Nemate veze sa životo kada je u pitanju proizvodnja hleba i pekarskih proizvoda!!! Inspekcija ne zna zasto su kifle i pojedina peciva tamno-smedja? Kiselina kojom premazu pre pecenja a opasna je. Rak? Bubasvabe, misevi,golubovi,prljave pečurke, sanitarne knjizice????????

  • Pohvalite

    17. maj 2019 | 15:41

    Napisite koje ispunjavaju sve higijenske uslove, ako ih ima, da tamo kupujemo. Ne prodajna mjesta, vec radionice (proizvodna mjesta).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA