• 11

Negovatelj - novi trogodišnji smer u Kragujevcu: Šumadinci žele i posao u Nemačkoj, u narednih 7 godina traže 200.000 ovih radnika

U medicinskoj školi "Sestre Ninković" ima mesta za 30 đaka

  • 11

Kragujevačka medicinska škola "Sestre Ninković" od ove godine ima novi smer- zdravstveni negovatelj, na kome će školovanje trajati tri godine.

Uvođenje ovog obrazovnog profila je opravdano jer već godinama Šumadinci sa završenim srednjim školama u drugim strukama naknadno upisuju kurseve za negovatelje. Oni su najposećeniji od svih. Razlog je - posao u Nemačkoj, gde će u narednih sedam godina nedostajati oko 200.000 negovatelja. Biće posla i u Srbiji, jer smo stara nacija.

U medicinskoj školi "Sestre Ninković" ima mesta za 30 đaka, čiji će zadatak kada se zaposle biti da pomažu nepokretnim i slabim pacijentima uz nadzor medicinskog osoblja. Godinama unazad na kragujevačkom "Radničkom univerzitetu", koji organizuje kurseve iz nekoliko oblasti rada, najviše interesovanja ima za negovatelja. Zaposleni kažu da ovu obuku mahom biraju oni koji planiraju odlazak u inostranstvo.

Negovatelj

Negovatelji su traženi na tržištu, Foto: Telegraf.rs

- Polaznici su oba pola, čak je ponekad više muškaraca. Oni se ovde obučavaju u teorijskom delu, a praksu imaju u gerontološkom centru - kažu u "Radničkom univerzitetu".

Veliko interesovanje za ovo zanimanje poslednjih godina rezultiralo je otvaranjem smerova za negovatelje u školama u desetak gradova. I nekoliko privatnih uvelo je ovaj obrazovni profil. Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, izjavio je nedavno da mali maturanti danas vide svoju budućnost radeći u staračkim domovima i banjama po Evropi, stoga se i otvaraju odeljenja zdrastvenog negovatelja.

- Najveći broj dece je prošle godine konkurisao za medicinske sestre. U nekim delovima Srbije, poput Niša, Leskovca i Ćuprije je toliko popularna da je tamo za upis čak potrebnije više bodova nego za upis medicinske škole u Beogradu – rekao je Antić.

Negovatelj

Brinu o starima, Foto: Telegraf.rs

Nemačka fondacija za zaštitu pacijenata računa da bi do 2030. godine moglo da im fali skoro pola miliona negovatelja jer će do tada imati više od četiri miliona starih i nemoćnih, objavio je lane "Dojče Vele".

Zbog svega toga agencije koje se bave savetovanjem ili posreduju u zapošljavanju negovatelja u Nemačkoj preporučuju ove trogodišnje smerove po srednjim školama u Srbiji. Kursevi za negovatelje ne mogu da se nostrifikuju, ali srednja škola može, navodi jedna od firmi za savetovanje.

VIDEO: Milan Kovačić proslavio je svoj 99. rođendan u Domu za stare, a glavne zvezde na žurci bile su dame

(M.R.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    Radio sam to jedan dan puna kapa smena po 12h nikad da prodje sam posao je uzass brisaje guzica fekalija a sefica sedi u kancelariji i pusi cigaru.Nasao sam mnogo bolje.

  • Ra

    Pa zasto ih ne stipendira Nemacka?

  • SasaS

    Da živim u Nemačkoj sigurno bih birao kvalitet koji plaćam za sebe. Ne treba mi Balkanska usluga i mentalitet, jer to će jednom da ispliva. Ajd da sačekamo malo, pa kad počnu afere iz staračkih domova. Dosad što ih je bilo svi krivci su sa Balkana.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima